miercuri, 23 iunie 2010

FRUMUSETE = SANATATE ? CAT DE SANATOASE SAU ....PERICULOASE POT FI COSMETICELE ?

De foarte multe ori, produsele cosmetice sunt niste "cocktailuri" de chimicale cu actiune cancerigena. La fabricarea lor se adauga zeci de produse chimice care se folosesc pentru aroma, culoare sau consistenta ce pot avea insa reactii adverse, atacand celulele sanatoase.

Toti aceia care sunt preocupati de sanatatea lor ar trebui sa stie ca substantele din cosmeticele pe care le folosesc sunt absorbite de organism, prin piele. De multe ori, ingredientele chimice ale cosmeticelor si ale produselor de ingrijire corporala sunt toxice si au efecte dezastruoase asupra sanatatii noastre.

Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru. Este un invelis viu, care respira si are o mare capacitate de absorbtie. Pielea practic absoarbe produsele aplicate pe suprafata ei. Daca acestea contin ingrediente benefice, efectele folosirii lor vor fi benefice. Dar daca aceste produse contin substante chimice toxice, acestea au efecte adverse atat asupra pielii, cat si asupra organelor interne ale corpului nostru.

Producatorii de cosmetice sunt obligati sa listeze toate ingredientele pe care le folosesc si sa respecte un standard de siguranta, fara a li se impune insa niste norme, asa cum se intampla in industria alimentara. Astfel, etichetari precum "produs natural" sau "botanic" sunt doar strategii de marketing, fara a avea insa o baza reala, avertizeaza specialistii.

Chiar daca la fabricarea respectivului produs sunt folositi anumiti ingredienti naturali, acestia sunt supusi tot unor procedee chimice, iar de multe ori li se pierd din calitatile pretinse.

De cele mai multe ori, companiile producatoare de cosmetice ne fac sa credem ca au mare grija de pielea noastra si realizeaza teste riguroase inainte de a lansa produsul pe piata. In realitate, din zecile de mii de substante chimice importante pe plan comercial, doar cateva au fost supuse unor teste amanuntite de toxicitate, iar multe nu au fost testate deloc.

Cercetatorii afirma ca femeile absorb anual 2-3 kilograme de substante toxice prin intermediul produselor cosmetice uzuale. Ei spun insa, ca nu trebuie sa renuntam la cosmetice, insa trebuie sa le alegem pe cele cu formule usoare si sa tinem cont de cateva sfaturi inainte de a alege produsele de ingrijire. Aromele sunt primele incriminate de specialisti.

Acestia spun ca un miros placut ascunde de fapt ingrediente chimice puternice. Pana acum se cunosc peste 5.000 de astfel de arome care se folosesc in industria cosmetica, marea majoritate provocand reactii alergice si distrugeri ale pielii. Sfatul este sa alegem cosmetice fara miros, dar daca nu putem renunta din prima, macar sa alegem produsele fara conservanti.

Cele mai periculoase, spun specialistii, sunt produsele antimatreata care contin sulfid de seleniu, un neurotoxin si posibil cancerigen. Si lacul de unghii ascunde un chimical care s-a dovedit a fi nociv la animale. Cercetarile din ultimii 20 de ani nu au reusit sa descopere clar legatura dintre Phthalates si aparitia unor afectiuni, insa recomandarile spun ca e mai bine sa renuntam la oja.

Nici vopseaua de par nu a scapat de acuzele cercetatorilor. Acestia spun ca majoritatea imgredientelor folosite pentru nuante sunt chimicale cancerigene. Se pare ca cele mai periculoase ingrediente sunt in vopseaua neagra. Specialistii spun ca, daca nu se poate evita vopsirea parului, macar sa treaca un timp intre procedee.

Hydroquinone este un ingredient destul de des intalnit in creme de fata, mai ales in cele care pot schimba nuanta tenului. Substanta afecteaza grav pielea, producand leziuni si decolorari. Si cand vine vorba de sampon atentionarile nu sunt de neglijat.

Alternativa cea mai sigura este sa folosim produse naturale pe care avem posibilitatea de a le recunoaste, putem cauta retete si ne putem prepara singuri propriile sampoane, creme, lotiuni, etc.

6 comentarii:

  1. Mare dreptate aveti , eu de cativa ani m-am reprofilat , folosesc numai produse naturale de la cele de pus pe masa pana la cosmetice.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa stii ca altrnativa propuse de tine este cea mai sanataoasa, si ea mai normala. Si ai atatea satisfactii cand iti prepari singura o crema naturala, te ajuta si la nivel psihic, nu doar fizic :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Parerea mea este ca doar ceea ce ne preparam singure este 100% natural , in rest .....chiar si cele bio nu cred ca sunt . Mastile folosite inca de pe vremea bunicii sunt cele mai bune

    RăspundețiȘtergere
  4. cind am inceput sa ma interesez de domeniul acesta, al produselor cosmetice bio, am fost surprinsa sa aflu pe ce anume am dat atitia ani banii. pe marca, in cele mai multe dati, si nici intr-un caz pe calitate. inteleg ca multi oameni nu cred ca produsele bio ar fi mai bune decit cele clasice, dar exista organisme de certificari care functioneaza de ani sau zeci de ani fara sa se fi auzit vreodata de vreun scandal sau vreo plingere la adresa lor. de aceea recomand celor care sint interesati sa incerce un produs bio, sa incerce unul certificat, nu doar unul care are scris, pe eticheta pe undeva, cuvintul bio.

    RăspundețiȘtergere
  5. Poti sa ne dai cateva idei ...mai ales despre acele produse pe care tu le-ai testat si au dat si rezultate.

    RăspundețiȘtergere
  6. nu as vrea sa fac reclama, din acest motiv nu o sa mentionez marci. ma refer la produse cosmetice bio in general, neaparat certificate.

    sint sampoane pentru par gras, care chiar amelioreaza foarte mult situatia. sint sapunuri/geluri de dus/sampoane care nu lasa pielea uscata dupa ce le folosesti si care sint foarte utile pentru cei care au pielea scalpului uscata. sint creme de miini care intra foarte repede in piele si care iti lasa pielea mai catifelata decit orice marca clasica de cosmetice ai folosi.

    si sint si produsele cosmetice pentru cei care chiar au sensibilitati deosebite la chimicale si pentru care produsele cosmetice bio sint singurele alternative recomandate (daca vor sa foloseasca produse cosmetice si nu doar apa simpla pentru igiena). ma refer la cei cu afectiuni ale pielii de genul cuperoza, psoriazis, etc.

    marci preferate are fiecare, dar pe ansamblu eu consider ca toate produsele cosmetice bio sint bune, eu inca nu am auzit ca cineva sa aiba probleme cu ele.

    personal eu am incercat cam de toate, avind in vedere ca folosesc doar acest tip de cosmetice. la aceasta se adauga experienta citorva prietene care si ele folosesc doar cosmetice bio.

    in ceea ce priveste produsele de machiaj/infrumusetare, nu as recomanda produsele bio. e greu de realizat farduri care sa fie bio, deci ii inteleg de ce nu pot oferi calitate buna, dar nici sa mi se intinda fardul la o ora dupa ce l-am aplicat nu imi convine, oricit de bio ar fi el.

    imi dau seama ca am fost cam vaga, dar chiar am vrut sa nu fac reclama la un produs anume. in principiu pentru orice cerinta exista citeva produse care o pot satisface, alegerea unuia sau a altuia e deseori o chestiune de gust si preferinta personala.

    RăspundețiȘtergere