De ani intregi, suntem invatati de societate, si chiar, in anumite circumstante de catre rudele si prietenii nostri, de ce si cum trebuie sa ne comportam pentru o obtine de la viata ceea ce ne dorim. Multe imprejurari ne descurajeaza prin diferite modalitati. Din nefericire, nu suntem obisnuiti sa luptam neconditionat pentru a ne indeplini variate scopuri si idealuri.
De cele mai multe ori sfarsim prin a renunta la lupta. Cu cat ne zbatem mai putin - din cauza fricii - pentru a face ceva, cu atat mai putin ne incredem in propriile noastre forte. Ca o consecinta a acestui fapt, cu cat mintea noastra crede tot mai putin ca exista cantitati de curaj in interiorul nostru, cu atat aceasta "supozitie" va deveni o realitate pentru noi.
Curajul nu provine din exteriorul nostru (cu toate ca exista factorii si situatii specifice care ne determina sa adoptam o anumita pozitie in societate), curajul exista in noi inca din vremea copilariei; curajul absolut sau lipsa fricii este insusi/insasi natura spiritului omenesc. De-a lungul anilor, pe masura ce copilul avanseaza catre maturitate, isi pierde tot mai mult din aceasta "natura esentiala" - din cauza fricilor prin care fie a fost nevoit sa treaca de unul singur, fie i-au fost impuse de societate.
Citeste cu atentie urmatoarele sfaturi:
1. Spune-ti in permanenta ca esti un "spirit fara frica" intr-un corp fizic!
Aceasta este adevarata ta natura. Invata sa accepti acest lucru si viata va lua o intorsatura pozitiva. Detaseaza-te de fricile corporale si mentale, incercand sa aprofundezi latura spirituala a vietii. Iti sta in putere sa descoperi ca ceea ce esti nu are legatura cu nici o nunata a fricii.
2. Cel mai simplu este sa ai puterea de a actiona fara prea multe analize!
Evita despicarea firului in patru. De indata ce ai hotarat deja sa faci ceva anume, nu mai sta mult pe ganduri si actioneaza. De-a lungul timpului, reinnoieste-ti sentimentele si notiunile legate de curaj. Treptat, luarea deciziilor fara urma de ezitare va deveni un proces natural in viata ta. Comporta-te, actioneaza de parca nu ar exista nimeni care sa te priveasca si sa te judece, actioneaza fara sa te gandesti la bani si la consecinte, pur si simplu actioneaza!
Cu alte cuvinte, fii mai rapid decat sentimentele de frica ce sunt gata sa irumpa in orizontul tau de indata ce le creezi ocazii prin aparitia indoielilor. Un om care sufera inainte de a fi necesar, va suferi inzecit cand va avea cu adevarat motive. Nu uita ca sistemul valoric personal creste numai daca indraznesti, in timp de fricile se inmultesc prin retineri si lipsa de curaj.
3. Permite-ti sa fii curajos, evitand un comportament las!
Intelegand acest principiu si aplicandu-l in viata ta zilnica, te vei simti mai puternic decat ti-ai imaginat vreodata. Puternic, pentru ca vei detine controlul, nu vei mai fi balonul jucat din poarta in poarta. Tu singur ar trebui sa realizezi daca exista vreo persoana in jurul tau care sa te influenteze negativ, pentru a o elimina sau pentru a-i face fata. Drept urmare, vei putea sa faci fata oricarui temperament, indiferent ca stii mai mult sau mai putin despre persoanele din fata ta.
Motivul pentru care multi oameni devin obedienti si lipsiti de orice forma de curaj si de hotarare reprezinta, in fapt, propria lor vina: sunt asa pentru ca au permis acest lucru. Din momentul in care astfel de persoane se hotarasc sa nu mai fie "calcate in picioare" de alti semeni, respectivii isi vor pierde sfera de putere si de influenta. Mare atentie asupra faptului ca nimeni nu te poate face sa te simti inferior, fara ca tu sa-ti dai acordul.
4. Fii convins ca singura putere pe care o poate detine cineva asupra ta consta, de fapt, in cantitatea de putere pe care tu i-o oferi.
Sursa puterii lor are la origine gandurile tale, si, prin urmare, esti in masura sa jonglezi oricand cu capacitatea lor de forta si de putere. Acest principiu poate sa fie aplicat in momentul in care resimti anxietate. Daca ai incredere in acest sfat si incepi sa-l aplici, vei observa in scurt timp ca vei intampina mult mai putine probleme in timpul contactelor cu alte persoane, indiferent ca este vorba de oameni influenti sau oamenii legii. In general, oamenii nu pot abuza de putere, pentru ca aceasta este generata in primul rand de modul in care sunt perceputi de ceilalti, creandu-se o relatie de inderdependenta. Cu cat inzestrezi mai mult o persoana cu putere sau curaj, cu atat te vei simti mai neinsemnat in fata ei. Nu omite faptul ca poti schimba acest lucru oricand vrei.
Totul depinde de cum gandesti, cum vrei sa fii tu si cum ii vezi pe cei din jur. Nici o persoana nu are cu adevarat autoritatea asupra nimanui. Viata iti apartine in totalitate. Nici o fata incruntata, nici o imprejurare provocatoare, nici un ton ridicat nu reprezinta motive serioase pentru a-ti crea o stare de anxietate, teama sau manie. Nimeni nu te poate face fericit, trist, bucuros sau irascibil decat daca ii ingadui sa intervina in viata ta, in gandurile tale si sa detina un control asupra persoanei tale.
5. Aplica tehnicile de relaxare pentru a-ti pastra calmul in situatiile in care in mod normal resimti anxietate si furie.
Imagineaza-ti una dintre cele mai mari frici - indiferent ca este vorba de o situatie, un lucru sau un anumit tip de persoana. Apoi, incearca sa vizualizezi intreaga scena, extrem de calm, ca si cum ai fi un simplu privitor. De exemplu, daca una dintre fricile tale este reprezentata de altercatiile constante cu un anumit tip de oameni - incapatanati sau dificili - imagineaza-ti respectiva persoana stand in fata ta (poti sa faci acest lucru fie cu ochii deschisi, fie cu ochii inchisi, depinde cat de confortabil te simti), tipand la tine, insultandu-te, comandandu-ti diferite lucruri - imagineaza-ti cel mai rau caz. In timp ce "dictatorul" iti face lucrurile de mai sus, relaxeaza-ti in mod constient corpul.
Fii constient de cea mai mica tensiune la nivel corporal si apoi gandeste-te ca esti relaxat. Fii atent la modul in care respiri, asigurandu-te ca nu se desfasoara nici prea lent, nici prea rapid. Incearca sa-ti simti corpul din ce in ce mai relaxat, pe masura ce iti imaginezi cum ai de a face cu o persoana dificila. Acest exercitiu are drept rezultat asocierea starii de relaxare cu o frica particulara, pe care ti-o imaginezi. Daca optezi sa faci acest exercitiu de cateva ori, in momentul in care te vei confrunta cu o situatie de care ti-e frica, vei fi calm si relaxat. Oricum, teama si anxietatea pe care te-ai obisnuit sa le resimti in astfel de situatii, vor descreste in intensitate.
6. Cunoaste-te pe tine insuti!
Unul dintre cele mai importante lucruri este sa ajungi sa te cunosti foarte bine. Cu cat stii mai multe despre tine (cunoasterea punctelor delicate si a celor puternice), cu atat mai calm, plin de incredere si curajos vei fi. O celebra zicala spune ca acela care este in stare sa-i descifreze, sa-i cunoasca pe ceilalti este destept; numai cel care se cunoaste pe sine si se intelege este inteligent.
7. Este bine sa faci o lista pe care sa notezi urmatoarele informatii:
ultimele victorii/succese;
riscuri asumate in trecut;
acte curajoase din trecut.
Reamintindu-ti victoriile si actele curajoase savarsite deja, ai putere sa-ti recapeti curajul si increderea in sine, mai ales daca te afli intr-un moment mai dificil. In momentul in care trebuie sa faci fata unei provocari prezente iti poti spune: "Am avut succes de atatea ori, voi avea si de data aceasta; o pot face si acum."
8. Ai grija la anturaj!
Trebuie sa ai puterea sa recunosti ca nu exista om care sa nu fie influentat de anturajul sau. Alege cu grija persoanele din jurul tau! Evita sa-i socotesti prieteni pe oamenii care te descurajeaza si-ti iau gandurile, ideile si atitudinile in deradere. Incearca sa ai aproape de tine oameni intelepti, de la care ai ce invata!
9. Obisnuieste-te sa actionezi si in situatii necunoscute!
Nu ai intotdeauna nevoie de toate detaliile si de toate raspunsurile pentru a actiona. Nu astepta ca toate conditiile sa fie perfecte, bine stiute inainte de a face pasii necesari pe care oricum i-ai fi facut mai repede sau mai tarziu. Avand abilitatea de a face fata situatiilor surprinzatoare, poti iesi in lume cu fruntea sus, plin de incredere in tine. Te vei obisnui sa faci fata neprevazutului atat de bine, incat vei fi pregatit sa actionezi in orice circumstanta.
10. Afiseaza atitudinea "Nu trebuie sa dovedesc nimic nimanui" .
Detaseaza-te de nevoia de a demonstra ceva cuiva. Cel mai bine este sa te exprimi in permanenta pe tine, persoana care esti cu adevarat. Scopul tau principal trebuie sa se cladeasca in jurul lui "a exprima" si nu "a impresiona". Cel mai mare test de curaj este sa fii tu insuti in permanenta, in timp ce restul oamenilor incearca sa fie altcineva decat ei insisi.
Oradea, ultima destinatie din vacanta noastra de vara (2020)
Acum o săptămână
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu