luni, 6 decembrie 2010

Ce nu stiam despre epilarea cu ceara .

Epilarea cu ceara: avantaje si dezavantaje
Foto: Hepta
Epilarea
reprezinta una dintre rutinele de ingrijire care ne consuma foarte mult timp, dar care nici nu poate fi omisa. Fie ca ne pregatim sa mergem in vacanta, fie ca ne dorim mereu o piele frumoasa si fina, epilatul de calitate este unul dintre ingredientele succesului personal.

Epilarea cu ceara poate fi folosita cu succes pentru toate zonele corpului (inclusiv fata), ea ajutandu-ne sa evitam taieturile, umflaturile si urmele inestetice lasate de alte metode de epilat. Procedura este simpla, mai ales daca apelam la ajutorul unei cosmeticiene, iar durerea, desi intensa, persista mai putin decat in cazul epilatului cu aparatul sau cu penseta.

Cel mai mare avantaj al epilatului cu ceara este durata lunga dintre sesiunile de epilat (intre 3 si 6 saptamani). In plus, firele de par cresc inapoi mai matasoase, mai deschise la culoare si, cu timpul, se raresc sau chiar pot disparea complet (cel putin pe anumite zone).

Un alt avantaj important al epilatului cu ceara este perioada de timp scurta pe care o necesita realizarea lui, mai ales daca apelam la servicii profesioniste. Chiar si acasa, dupa ce am invatat cum se procedeaza si am exersat de cateva ori, putem termina relativ repede. Iar in prezent exista pe piata o gama larga de produse de epilat, dintre care ne putem alege varianta cea mai convenabila pentru noi.

Exista insa si dezavantaje ale epilatului cu ceara. Unul dintre acestea este durerea produsa de smulgerea firelor din radacina, care se dovedeste insuportabila pentru unele dintre femei. In plus, si femeile care suporta bine durerea pot avea diverse probleme, cum ar fi inrosirea pielii (pentru o zi sau cateva la rand), exfolierea ei, inflamarea inestetica a foliculilor (care, de obicei, este permanenta), precum si cresterea firelor de par pe sub piele.

Multa grija trebuie sa aiba si persoanele cardiace sau cele care au diverse sensibilitati ale pielii. Acestora le este recomandata folosirea cerii reci (de unica folosinta) sau a formulelor special concepute pentru piele sensibila - pe baza de emolienti, apa si zahar, etc.

Exista si categorii de persoane care trebuie sa evite epilatul cu ceara de orice tip. Printre acestea se afla persoanele care au multe alunite sau o piele foarte uscata, cele care prezinta arsuri solare sau diverse iritatii, precum si cele care fac tratament cu tretinoin sau isotretinoin.

Un alt posibil dezavantaj al epilarii cu ceara este faptul ca aceasta nu se poate realiza (bine) decat pe un fir de par lung de cel putin 6 milimetri. Pentru aceasta el trebuie lasat sa creasca timp de cel putin 2 saptamani inainte de a fi epilat. Totusi, firele de par care cresc intre sesiunile de epilat pot fi indepartate temporar cu lama sau ajutorul unei creme depilatoare, ele putand fi epilate apoi odata cu celelalte.

Costurile epilatului la salon nu sunt de neglijat, insa daca le comparam cu costurile (in timp mai ales) ale folosirii celorlalte metode, ne dam seama ca epilatul cu ceara iese in avantaj. De aceea, daca decidem sa apelam la aceasta metoda, este bine sa urmam cateva proceduri simple.

Inainte de epilare, daca avem pielea sensibila sau o constitutie alergica, este bine sa ne facem un test cu ceara aplicata pe o portiune mica de piele, spre a vedea cum reactioneaza. Daca in decursul unei zile de la epilarea respectivei zone nu apar inroseli persistente sau reactii alergice, putem trece la epilarea pe zonele dorite.

Tot inainte de epilare este preferabil sa ne exfoliem pielea cu ajutorul unui scrub delicat. Acesta va curata stratul de celule moarte de la suprafata pielii, iar firele de par se vor epila mai usor. Dupa epilare vom aplica un gel calmant pe suprafata epilata, putin toner pentru piele sensibila sau vom pulveriza apa termala, urmata de aplicarea unei creme emoliente.
Andreea Peticaru stilfeminin.ro

3 comentarii:

  1. mie mi-a iesit in zona intima dupa ce m-am epilat cu ceara mai multe bubite albe,mici..nu stiu ce sunt daca sunt o reactie alergica..mentionez faptul ca am purtat lenjerie parfumata de la spalatul cu detergenti si balsam..nu stiu ce sa fac....

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca cel mai bine ar fi sa mergi la un dermatolog , nu sunt in masura sa-ti dau un sfat specializat dar pana ajungi la el poti sa te dai cu crema de galbenele cu propolis ...la mine functioneaza de fiecare data cand i-mi apare ceva pe piele, sanatate multa !

    RăspundețiȘtergere