joi, 8 decembrie 2011

Sexul unui copil poate depinde de cat de stresata este mama

Baiat sau fata? Aceasta este de obicei prima intrebare pe care o pune o femeie dupa ce a adus pe lume un copil.
In mod remarcabil, raspunsul variaza in functie de locul unde traieste mama. In tarile bogate, sansele de a avea un baiat sunt cu 5 la suta mai mari decat in tarile sarace. La fel de remarcabil este si faptul ca, in ultima vreme, cifrele au inceput sa scada. Au fost avansate unele teorii pentru a explica aceste observatii. Unii sustin ca fumatul joaca un rol, altii ca alimentatia este importanta. Niciuna dintre aceste teorii nu este sustinuta de dovezi aduse de studii ample. O noua cercetare indica un alt factor: stresul.
Oricat de straniu ar parea, atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 au facut lumina asupra acestei enigme. Studii care au analizat sexul bebelusilor conceputi la New York, in cursul saptamanii in care au avut loc atentatele, au constatat o scadere a ratei baietilor in comparatie cu fetele. Acest lucru confirma studii anterioare, care au aratat o schimbare similara la femeile care au ramas gravide in timpul unor inundatii, cutremure sau in vreme de razboi. Mai mult, un studiu realizat in urma cu opt ani de catre cercetatori din cadrul Universitatii Aarhus, din Danemarca, a scos la iveala faptul ca femeile care s-au confruntat cu decesul unui copil sau al sotului ca urmare a unei afectiuni fatale (precum infarctul), in jurul perioadei in care au conceput copilul, au sanse mult mai mari sa dea nastere unei fete decat unui baiat. Toate aceste rezultate puse cap la cap sugereaza ca stresul acut la o femeie in perioada conceperii orienteaza proportia sexului spre fete. Cu toate acestea, Carsten Obel, cercetator la Aarhus, care nu s-a implicat in studiul anterior, s-a intrebat daca acelasi lucru este valabil si in cazul celor care sufera de stres cronic. Intr-o cercetare publicata in Human Development, el demonstreaza ca este valabil.
Dr Obel a folosit o serie de date culese in perioada 1989 si 1992. In acea perioada, 8.719 de femei gravide au fost solicitate sa completeze un chestionar in care erau intrebate, printre altele, si despre nivelul lor de stres. Dr Obel a constatat ca, cu cat mai stresata era o mama, cu atat avea mai putine sanse de a face un baiat. Numai 47 la suta dintre copiii nascuti de femeile care se aflau la nivelul maxim de stres au fost baieti, comparativ cu 52 la suta in cazul femeilor care se aflau la nivelul cel mai scazut de stres. Dr Obel este de parere ca o cauza imediata este aceea ca e mai probabil ca fatul baiat sa fie expus avortului ca reactie la stres, decat atunci cand fatul este fata, mai ales in primele luni. Cu toate acestea, este dificil de demonstrat acest lucru. Mai interesanta, totusi, este cauza ultima, pentru ca el crede ca ar putea tine mai de graba de adaptare decat de patologic. Aceasta pentru ca exista sanse ca o fiica ajunsa la maturitate sa gaseasca un sot si sa aiba astfel mai tarziu nepoti. Un fiu este altceva. Este posibil ca fiii sanatosi si robusti sa aiba multi nepoti, de la mai multe femei - asa cum s-a intamplat in societatile care traiau din vanat, cand a avut loc o mare parte din evolutia umana. Cei slabi sunt marginalizati sau chiar omorati in competitia masculina.
Daca stresul unei mame afecteaza in mod nefavorabil dezvoltarea fatului ei (si este foarte posibil sa se intample asa), atunci a avorta selectiv baieti, mai degraba decat a pierde timp si resurse pentru a-i aduce pe lume la termen, ar avea sens din punct de vedere evolutionist. Acest lucru ar explica, in schimb, de ce femeile din tarile bogate, despre care se presupune ca sufera mai putin de foame si boli, sunt mult mai predispuse sa aduca pe lume baieti.
Ca aceasta probabilitate scade, sugereaza ca viata femeilor bogate poate fi mai stresanta decat in trecut.

Sursa: Rompres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu