miercuri, 19 octombrie 2011

Shopping inteligent in timp de criza

Se spune ca shoppingul are efecte terepeutice, ca te scoate din depresie, te face sa uiti ca te-a parasit iubitul sau ca nu-ti merge bine la serviciu, iti da sansa sa te pui in valoare cu ajutorul hainelor si-ti creste stima de sine. Nu stiu cat o fi de adevarata aceasta teorie, insa pe unii ii deprima teribil sa constate un portofel ravasit la sfarsitul unei asemenea sedinte de “terapie”.

Dar, pentru ca niste lady adevarate trebuie sa arate mereu impecabil in orice imprejurare si cu vestimentatia cat de cat actualizata, uneori este inevitabila o vizita la Mall. Haideti sa vedem cum ne putem imbogati garderoba profitand de relaxarea proverbiala si evitand sa ciufulim foarte tare bugetul familiei.

-Fa-ti o lista de cumparaturi. Inainte de a pleca de acasa arunca o privire in sifonier, vezi ce-ti lipseste si ce trebuie sa cumperi, memoreaza formele si culorile hainelor tale pentru a fi sigura ca vei cumpara articole pe care sa le poti asorta cu cele deja existente.

-Nu cumpara in afara sezonului de reduceri. Aceleasi haine mult ravnite, dar cu preturi exorbitante, le vei gasi la reducere de cel putin 50% in timpul perioadelor de solduri. Nu vrei sa te enervezi vazand aceasi rochie la jumatate de pret peste o luna.

-Nu face cuparaturi in graba. Asigura-te ca dispui de timp suficient pentru a vizita magazinele dorite, altfel, vei alerga contracronometru de la unul la altul, fara a avea timp sa te gandesti prea bine ce iti trebuie si ce nu, daca iti place sau nu modelul sau daca te avantajeaza croiala. Vei fi tentata sa cumperi mai mult si mai neinspirat.

-Nu cumpara prea multe din primul magazin in care intri. Mai indicat este sa testezi putin oferta, sa compari preturile si sa te asiguri ca ai cumparat cele mai frumoase haine, la cele mai mici preturi.

-Cauta raionul de solduri. Desigur ca acesta nu se afla chiar la intrarea in magazin, strategia de marketing impune sa strabati tot magazinul pentru ca, intre timp, sa ti se lipeasca de mana multe articole minunate dar la pret intreg. Evita sa te deplasezi in partea dreapta a magazinului, in aceasta zona se afla, de obicei, cele mai scumpe produse, produsele reduse le vei gasi in cel mai indepartat colt al magazinului sau oarecum ascuns privirii. Nu te speria de haosul din cosul de reduceri, intentionat sunt mototolite, ca sa nu te atraga, sa te faca sa renunti si sa te indrepti spre o zona mai scumpa.

-Atentie la amplasarea pe rafturi. Obiectele care se doresc a fi promovate si vandute mai repede vor fi pozitionate la nivelul ochilor, astfel incat sa nu fi nevoita sa te apleci sau sa ridici capul prea mult. Ele nu sunt intotdeauna cele mai avantajoase achizitii. Exploreaza cu rabdare intreaga gama inainte de a te hotara ce cumperi.

-Nu cumpara doar pentru ca este ieftin. Intreba-te mai intai daca iti sunt necesare. Nu te lasa pacalita de ofertele 2 in 1. Vei ajunge sa cumperi lucruri care nu corespund stilului tau si pe care nu le vei imbraca niciodata.

-Nu cumpara masuri mai mari sau mai mici decat porti. Daca te gandesti ca un pantalon cu doua numere mai mic te va impulsiona sa slabesti, s-ar putea sa te inseli. Este mult mai placut sa observi cum iti raman hainele largi decat sa te gatui in haine strante in timp ce tii regim de slabit. Ofera-ti acest premiu la sfarsitul dietei, nu la inceput sau in loc de. Nu-ti cumpara haine largi pentru ca esti insarcinata in luna mica. Inca nu stii in ce fel ti se va modifica aspectul fizic pana la sfarsitul sarcinii. Mai asteapta.

-Nu pleca la shopping daca esti deprimata decat daca bugetul iti permite. Fii sigura ca vei cumpara mult si prost fara sa-ti pese de pret, crezand ca asta te va face sa te simti mai bine. Desigur ca meriti tot ce este mai bun dar posibil sa te simti vinovata daca vei ramane fara un ban pana la urmatorul salariu. Rezista tentatiei de a-ti cumpara haine prea sexi daca nu corespund stilului tau. Probabil ca nu vei avea niciodata curajul sau ocazia sa le porti.

-Ai grija cine te insoteste. Este foarte placut sa faci shopping cu prietenele dar trebuie sa fii pregatita sa cheltui mai mult. In plus s-ar putea sa te lasi influientata si sa te alegi cu obiecte vestimentare nepotrivite gustului tau, sau sa fii tentata sa incerci stiluri noi doar din solidaritate. Sau sa te simti nevoita sa cumperi ceva, orice, desi nu te-a impresionat nimic in mod deosebit, doar pentru a nu face nota discordanta cu grupul.

-Lasa cardul acasa. Mai bine iti stabilesti un buget fix pe care sa nu-l poti depasi. Plateste cash, impactul numararii banilor este mai mare decat la plata cu cardul, te va face constienta ca banii se duc.

-Nu uita de pauza de cafea. Toate Mall-urile sunt dotate cu restaurante, nu intamplator, ci pentru ca tu sa-ti poti improspata fortele si sa rezisti la maraton. Hotaraste-te de acasa daca aloci bani pentru o gustare, in caz contrar nu pleca flamanda la cumparaturi. Si i-ati o sticla mica cu apa in poseta la Mall costa de trei ori mai scump.

scris de Smartlady.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu