sâmbătă, 21 mai 2011

20 de locuri pentru o vacanta speciala


Great Blue Hole (Marea groapa albastra
Vara aceasta, cine calatoreste in Caraibe trebuie neaparat sa faca o escala in Belize pentru a vizita aceasta extraordinara dolina carsica subacvatica. Cavitatea, aproape perfect circulara, are 120 de metri in adancime. A fost aleasa de catre marele explorator francez Jacques-Yves Cousteau drept unul din cele zece cele mai interesante locuri din lume unde sa faci scufundari. "Great Blue Hole" se gaseste aproape de atolul Lighthouse Reef, la aproximativ 60 de kilometri distanta de Belize City.

The Wave (Valul)



In Arizona, aceasta splendida formatiune naturala este cunoscuta sub numele de "The Wave" (Valul). Este un peisaj asupra caruia si-a pus amprenta eroziunea naturala, care a sapat in piatra un model aproape acvatic ca infatisare. Aceasta minune a naturii se gaseste in una din zonele cele mai spectaculoase din Paria Canyon, la granita dintre statele Utah si Arizona. Intrarea aici este insa dificila: doar 20 de turisti pe zi sunt admisi in aceasta zona, si daca vreti sa mergeti acolo trebuie sa va faceti programare cu patru luni inainte.

Insula Socotra



E cea mai mare insula a arhipelagului cu acelasi nume din Oceanul Indian, aproape de Cornul Africii. Din 2008 a fost inclusa in Patrmoniul Umanitatii UNESCO. Insula este celebra pentru ca aici se afla o flosa si o fauna unice in lume: 37% din cele 825 de plante care cresc aici si 95% dintre serpii de aici (ca sa nu mai vorbim de pasari) nu mai pot fi gasiti in niciun alt colt al lumii. Aici, ecoturistii isi vor descoperi paradisul.

Restaurantul subacvatic Ithaa



Restaurantul subacvatic din insulele Maldive sunt un loc musai de vizitat de cei care iubesc marea si natura. Pe atolul Rangali se gaseste aceasta bizarerie, fruct al imaginatiei umane: restaurantul Ithaa (perla) se afla la 5 metri sub nivelul marii. Este o experienta unica. Din motive evidente, doar 12 persoane pot manca aici la un moment dat, iar factura e destul de piperata.

Cappadochia



Regiunea, celebra chiar din timpurile romanilor, se gaseste in Turcia centrala. Multumita formatiunilor geologice unice in lume si siturilor arheologice, a fost inclusa in patrimoniul UNESCO in 1985. In parcul national Goreme se gasesc faimoasele "hornuri ale zanelor", formatiuni stancoase formate in urma eroziunii a doi vulcani, Hasan Dagi si Ercyas Dagi, in urma cu aproximativ 8 milioane de ani.

Lagoon



Piscina cea mai mare din lume. Realizata la San Alfonso del Mar, la 90 de kilometri de Santiago de Chile, e dotata cu un bazin ce masoara 1.013 metri de lungime si acopera o suprafata de 8 hectare, impreuna cu laguna artificiala. A costat 1,5 miliarde de dolari sa fie construita si umpluta si la fiecare 6 luni se cheltuiesc 2 milioane de dolari pentru intretinerea ei.

Spiral Jetty



Opera centrala a artistului Robert Smithson, realizata in 1970 pe Marele Lac Sarat, in statul american Utah, are peste 40 de metri in diagonala. Scopul acestei bizare opere de arta este sa puna accentul pe actiunea timpului asupra proceselor naturale. De-a lungul timpului care s-a scurs de la crearea operei, miscarea undelor a modificat puternic lucrarea lui Smithson.

Parcul National al Padurii Pietrificate



Situat in Arizona, e un loc unde se pot admira incredibile minuni naturale create din lemnul pietrificat. Parcul s-a format dupa ce o padure a fost inghitita de lava scursa dintr-un vulcan.

Valea Gnomilor



A fost denumita astfel de catre indienii Ute, primii care au ajuns in aceasta parte a statului Utah. Au fost impresionati de straniile forme ale pietrelor, formate in urma eroziunii, si nu au vrut sa locuiasca aici deoarece traiau cu convingerea ca valea apartine unor pitici rai.

Canionul Antelope



Si acesta este format datorita eroziunii rocilor si este astazi unul din cele mai vizitate locuri din America. Se poate gasi in Arizona.

Plaja de sticla



Se gaseste la Mendocino in California si pana la jumatatea anilor '60 era o adevarata groapa de gunoi, care a fost ulterior inchisa. Mii de sticle au ramas in urma, fiind netezite de actiunea apei pana cand au format una din cele mai neobisnuite plaje din lume. California a declarat plaja cu milioane de cioburi de sticla colorata zona protejata.

Hotelul Jumbo



Hoteluri inedite in lume sunt cu miile. Acesta este unul dintre cele mai ciudate: este vorba despre un fost avion Boeing 747, care, dupa ce a efectuat ultimul zbor in 2002 a fost transformat la inceputul lui 2009 in hotel, in apropierea aeroportului Stockholm.

Apartamentul "grand suite" al Hotelului Grand Hills



Este, la propriu, cel mai mare din lume. Cine are bani suficienti si vrea sa vada ce inseamna adevaratul lux se poate caza la Grand Hills Hotel and Spa din Broumana, in periferia Beirutului. In interiorul complexului se gaseste cel mai mare apartament din lume, cu sase dormitoare si o piscina privata.

Rodeo la inchisoarea Angola



Cine vrea emotii puternice poate merge la institutul penitenciar de maxima siguranta "Angola Prison" din Louisiana, Statele Unite. Aici, in fiecare duminica din octombrie, sute de detinuti se intrec la un concurs de rodeo. Spectatorii vin cu miile.

Valea Jiuzhai



Proclamata de UNESCO ca facand parte din patrimoniul umanitatii in 1992, aceasta zona a Chinei este bogata in stranii forme muntoase si lacuri de culoarea smaraldului, iar flora si fauna sunt unice. Aici traiesc si panda gigant si takin-ul de Sichuan, o specie rara de antilope

Restaurantul Yellow Treehouse



Cine vrea sa imbine aventura cu arhitectura trebuie sa ia masa la restaurantul Yellow Treehouse, in Auckland, Noua Zeelanda. 12 persoane au loc sa ia masa in ineditul restaurant, construit pe trunchiul unui copac din padure, la 12 metri deasupra solului.

Motelul Hobbit



Tot un hotel inedit din Noua Zeelanda. Motelul Hobbit, creat de un fan al cartilor lui Tolkien si a sagai Stapanul Inelelor. Este situat in parcul Woodlyn si atrage mii de turisti.

Plaja Zlatni Rat



E considerata cea mai frumoasa plaja din Croatia, fiind formata dintr-o lunga limba de nisip foarte fin. Partea care intra in mare isi schimba forma in fiecare zi, sub efectul curentilro marini. Plaja se gaseste pe minunata insula Brac.

Hotelul Vrouwe van Stavoren



Se gaseste in orasul olandez Stavoren si in afara clasicelor dormitoare, turistii pot dormi in 4 camere care in trecut erau uriase butoaie de vin, capabile sa tina pana la 15.000 de litri.

Shark Bay



Acest golf plin-ochi de specii protejate se gaseste in Australia, in regiunea Gascoyne. In fiecare an este vizitat de mii de turisti atrsi aici de delfini, de testoasele marine si de multele specii de pesti care populeaza aceasta zona. (sursa ziare.com)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu