marți, 1 martie 2011

Legenda martisorului .....una dintre ele !!!


Legenda

http://static.desarbatori.ro/modules/default/img/martisor/main_content/subsections/1-martie/martisor.jpg

Una din legendele simbolului primaverii ne spune ca odata soarele a coborat pe pamant, luand chipul unui tanar, pentru a participa la o hora dintr-un sat. Zmeul cel rau, vazand ca a luat chipul unui tanar, l-a rapit si l-a inchis intr-o temnita, provocand suferinta intregii naturi. Se spune ca raurile au incetat sa mai curga, pasarile nu mai cantau... pana si copii nu mai radeau. Nimeni nu stia ce sa faca pana cand, un tanar voinic s-a hotarat sa il infrunte pe zmeu si sa elibereze soarele. Acesta a pornit la drum, avand puterea multora dintre pamanteni. Calatoria tanarului a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. Spre sfarsitul iernii, acesta a gasit castelul zmeului. S-a pornit o lupta mare si s-au luptat zile intregi, pana cand zmeul a fost doborat. Slabit si grav ranit, tanarul a reusit sa ajunga pana la temnita soarelui, l-a eliberat, dupa care a murit, sangele acestuia inrosind zapada alba.

Soarele a urcat pe cer si a vestit venirea primarii, umpland de fericire inimile pamantenilor: toata Creatia a revenit la viata.
De atunci, tinerii impletesc doi ciucurasi, unul alb si unul rosu, oferindu-i fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul semnifica dragostea pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui tanarului voinic si simbolizeaza totodata focul (soarele)puterea acestuia de regenerare a vietii. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii, simbolizeaza puterea vietii.

Traditia spune ca martisorul se poarta pana in momentul in care infloresc trandafirii sau visinii. Atunci firul rosu se pune pe un trandafir sau pe o ramura a unui visin. In alte regiuni, martisorul se poarta atat cat dureaza zilele Babelor sau pana la Florii, cand se scoate si se agata de crengile unui copac. Se crede ca, daca pomul va rodi, omul va avea noroc. Atunci cand martisorul este aruncat dupa o pasare, purtatorul va fi usor precum pasarea.

Si odata povestea spusa , va doresc o primavara frumoasa in rosu si alb si va las sa-l ascultati ceva frumos…. ! http://www.evinoteca.ro/categorii-imagini/10136.jpg

activitati copii pentru copii si parinti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu