luni, 31 ianuarie 2011

Putem deveni optimisti

Sa nu dai inapoi in fata unei situatii dificile, ci sa o consideri o provocare pe care o accepti. Iata o trasatura de caracter pe care o invidiem cu totii. O credem innascuta. Vestea buna? Poate fi dobandita!

Cum sa intelegi un asemenea optimism cand pesimistii sunt peste tot? Dupa Martin Seligman, profesor de psihologie la Universitatea din Pennsylvania, optimistii si pesimistii au modalitati foarte diferite de abordare. Optimistul are tendinta de a considera ca nenorocirile sunt temporare, iar bucuriile – durabile. Ca un esec nu priveste decat domeniul precis in care a survenit, in timp ce o reusita personala poate fi extrapolata pe alte situatii.

Pesimistul reactioneaza exact invers. Exemple: dupa ce a realizat un tablou de calitate, pictorul amator pesimist isi va spune ca a lucrat cat a putut de bine in ziua respectiva; optimistul, ca e talentat... Dupa ce a spus o prostie in fata sefului, angajatul optimist va gandi ca-l va considera un prost; cel pesimist, ca toata lumea il va considera un prost.

O prima concluzie: optimistul nu se lasa invins de esec. Dimpotriva, el considera situatiile dificile ca tot atatea provocari de infruntat si de depasit. Bineinteles, poate fi tulburat, insa acest fapt nu dureaza prea mult, caci se ridica pentru a reporni atacul.

In schimb, pesimistul se caracterizeaza prin ceea ce Seligman numeste „neputinta dobandita“: are sentimentul ca actiunile sale nu pot sa-i influenteze cu adevarat soarta. Cand apar dificultati, prefera sa abandoneze decat sa se lanseze intr-o lupta inutila si dezamagitoare.

Revelatoare sunt experientele traite de sportivi. In timpul unui antrenament, un inotator realizeaza parcursul intr-un timp respectabil. Intentionat, antrenorul ii anunta un timp mai lung, apoi ii cere sa refaca acelasi parcurs pentru a-si regasi nivelul obisnuit. Rezultatul: optimistii, stimulati de esec, si-au
imbunatatit performanta. Pesimistii, fiind descurajati, au inotat cu mai putina viteza decat prima data.

Optimistii reusesc mai bine

Pentru a-si testa teoria, Martin Seligman a pus la punct un chestionar destinat evaluarii gradului de optimism sau de pesimism al oamenilor. Astfel, a comparat rezultatele celor doua sute de vanzatori de polite de asigurare pe o perioada de doi ani. Constatare: optimistii au realizat cu o treime mai multe contracte decat colegii lor pesimisti. Cei mai optimisti dintre ei au incheiat chiar de doua ori mai multe contracte decat pesimistii.

Seligman si studentii lui au verificat rubricile sportive din ziare. Au stabilit un profil psihologic al jucatorilor, i-au reperat pe cei mai optimisti dintre ei, apoi au speculat in privinta rezultatelor din meciurile urmatoare. Acestea s-au demonstrat a fi exacte intr-o proportie superioara mediei. Cercetatorul a realizat acelasi experiment cu discursul oamenilor politici. El a prezis victoria lui George Bush la alegerile prezidentiale din 1989, in timp ce adversarul lui, Dukakis, era declarat de catre sondaje drept invingator.

Chestiune de ereditate?

Ereditate? Educatie? De unde vine optimismul? „Este, pur si simplu, in natura mea“, afirma un contabil de 42 de ani. „Suntem patru frati si surori, crescuti aproape in aceeasi maniera. Cu toate acestea, fiecare e diferit. Eu, cand intalnesc pe cineva pentru prima data, am tendinta de a fi foarte deschis, nu rezervat. Dupa aceea, evaluez mai bine situatia si ma adaptez.“

Martin Seligman pare sa confirme eventualitatea unei componente genetice in optimism. A testat o suta cincisprezece perechi de gemeni identici – deci, asemanatori din punct de vedere genetic – si douazeci si sapte de perechi de gemeni non-identici. A constatat ca modurile de interpretare ale existentei erau mult mai apropiate intre gemenii identici decat intre cei fraternali.

Cu alte cuvinte, cand un geaman identic era optimist, fratele sau era, de cele mai multe ori, la fel – ca si in cazul pesimistilor –, pe cand nu acelasi lucru se intampla cu gemenii obisnuiti. Daca unii au norocul sa plonjeze intr-o mare de optimism la nastere, este cu adevarat disperata situatia celorlalti?

In mod clar, nu. Sunt numerosi cei care au invatat, uneori in fata durerii, sa fie optimisti. Este cazul unui profesor de colegiu, care, cand era mic, a fost literalmente terorizat psihic de un tata extrem de cinic si ironic. Adolescent fiind, a decis ca nu i se poate intampla nimic mai rau decat atat si ca il asteapta tot ce este mai bun.

In prezent, profund convins ca orice copil are dreptul la respect, el isi regaseste fericirea in zambetul celor doua fetite al caror parinte este si se straduieste sa-si ajute elevii aflati in dificultate. Adora definitia pe care o colega i-a dat-o intr-o zi: „Tu esti ca un pisoi, reusesti mereu sa aterizezi pe patru labe“.

Putea fi mai rau

Vreme indelungata, psihologii au crezut ca o viziune corecta asupra realitatii era o conditie indispensabila pentru un bun echilibru mental. In prezent, ei stiu ca ,,iluziile pozitive“ contribuie la bunastarea oamenilor.

Aceste iluzii sunt modurile noastre exagerate in care vedem viitorul sau prezentul. Astfel, un sondaj efectuat asupra unui grup de studenti a aratat ca cea mai mare parte dintre acestia isi imagina un viitor mai favorabil decat cel al restului colegilor examinati in aceeasi maniera. Ei se vedeau gasind un serviciu bun, avand un copil talentat, propria casa etc. Estimau ca riscul de a se imbolnavi sau de a fi concediati era mai mic.

Singurii care adoptau o viziune mai realista erau depresivii. In aceste cazuri, este vorba de o iluzie pozitiva, intrucat este imposibil ca atatea persoane sa fie mai favorizate decat altele. Tendinta optimista se remarca, de asemenea, la persoanele aflate intr-o stare critica.

Gandirea pozitiva se invata

Seligman este convins ca, dupa cum propune cunoasterea cognitiva, optimismul se poate invata adoptand noi modalitati de rationament. Conform acestei abordari, „nu lucrurile tulbura oamenii, ci parerile pe care si le fac despre ele“.

Albert Ellis, unul dintre fondatorii acestei terapii, ne sfatuieste: „Nu cauta sa te simti in mod regulat iubit sau acceptat de catre anturajul tau. Fa din aprobarea celorlalti un obiectiv dorit, dar nu indispensabil.“ In plus, „inceteaza sa mai crezi ca trebuie sa actionezi mereu intr-un mod foarte competent. Accepta esecurile tinand cont de faptul ca nu iti pun sub semnul intrebarii valoarea“.

Obiectivul? Sa devii constient de gandurile automat negative pentru a dezvolta interpretari mai realiste ale existentei. Asa cum a facut secretara de 36 de ani, dupa recenta despartire de partenerul ei. „Cu fiecare experienta amicala sau amoroasa, suntem meniti sa traim momente minunate, dar uneori si suferinte. Este adevarat ca inca mai am sentimente fata de fostul meu iubit si ca aceasta despartire a fost foarte dureroasa, insa n-as fi putut fi niciodata eu insami alaturi de el. In cele din urma, m-am simtit mai putin singura decat in alte perioade din viata mea. Relatiile cu baiatul meu si prietenii s-au consolidat. Asta, fara indoiala, pentru ca eu insami am devenit mai puternica. Mie imi revine acum sarcina de a intalni alte persoane pozitive.“

Pentru ea, aceasta incercare a fost ca o saritura de pe trambulina. „Azi, am mult mai multa incredere in mine insami. Dovada: imi voi prezenta candidatura la postul de presedinte al asociatiei de parinti ai elevilor de la scoala copilului meu. Inainte, n-as fi indraznit niciodata sa fac acest lucru.“

Fericirea, ca insotitor

Iata inca un caz unde se regaseste capacitatea revenirii dupa fiecare dificultate intalnita: „In viata exista intotdeauna minusuri si plusuri. Eu am avut tendinta de a ma concentra mai degraba pe plusuri, decat pe ceea ce-mi lipsea. Insa daca am ajuns sa fiu astfel, este mai ales datorita faptului ca am intalnit oameni care m-au ajutat sa am incredere in mine“.

Ceea ce pentru unii n-a fost mereu asa: ,,Aveam probleme la scoala. Daca mama ma sustinea, tatal meu imi afisa carnetul scolar pe un perete pentru a ma face de rusine. Foarte repede, am renuntat la scoala pentru a lucra in croitorie. Si mi-am dat seama ca ma descurcam destul de bine, pana la punctul in care o creatoare de moda mi-a propus sa lucrez cu ea. Apoi l-am intalnit pe actualul meu sot. El m-a
incurajat cel mai mult. Atunci cand simtim incredere si iubire in jurul nostru, suntem capabili de orice. Victoria este in avans!“
In concluzie, cu ceva eforturi, insistenta si o doza de iubire, optimismul poate deveni lucrul cel mai usor de atins si de impartasit din lume.

Zambeste vietii, e mai bine pentru sanatatea ta

Mai multe studii afirma ca optimistii au o sanatate mai buna. Intr-unul dintre acestea, studentii sunt chestionati in decursul ultimelor saptamani din anul universitar, o perioada de examene deosebit de stresanta. Optimistii au o sanatate mult mai buna decat ceilalti. Este o realitate sau o apreciere subiectiva?
Alte cercetari demonstreaza ca optimismul are adevarate efecte fiziologice.

La universitatile din Helsinki si Pittsburgh s-a ajuns la concluzia ca optimistii au o presiune sangvina mai scazuta decat pesimistii. In rarele ocazii in care cei dintai aveau o atitudine mai negativa, le crestea presiunea sangvina, ajungand la nivelul celor din urma.

Alta constatare: pacientii optimisti se recupereaza mai rapid in urma unei operatii. Dupa o operatie la inima, spre exemplu, ei produc mai putine unde electrice Q (semn al unui posibil infarct) decat pesimistii. Pe de alta parte, se recupereaza mai bine si isi reiau mai devreme activitatea profesionala.


miercuri, 26 ianuarie 2011

5 trucuri rapide de infrumusetare


Luni, 24 Ianuarie 2011
5 trucuri rapide de infrumusetareFemeile sunt mereu sub observatie, cel mai mic defect este imediat remarcat. Din pacate insa nu avem mereu timp sa ne ingrijim atat de mult pe cat ne-am dori. Putem insa sa apelam la trucuri rapide de infrumusetare, la indemana oricand, mai ales cand suntem grabite si nu dispunem de prea mult ragaz.

1. Par cu volum instant

Daca dimineata parul tau arata obosit si "plouat", invioreaza-l cu urmatorul truc: uda-ti putin parul pentru a aseza firele rebele, dupa care usuca-ti parul cu foehnul, dat pe aer cald, dupa care da drumul la aerul rece, tinand capul aplecat in fata timp de cateva minute. Vei vedea ca parul va avea mult mai mult volum decat dupa trezirea din pat.

2. O piele frumoasa

Daca iti doresti o piele perfecta in scurt timp, chiar azi de exemplu, poti trisa folosind un produs cosmetic la care poate nu te-ai gandit pana acum. Nu, nu este vorba de fond de ten, nici de pudra, nici de baza de machiaj sau toate la un loc, ci este vorba despre gel autobronzant.

Acesta are o consistenta mai fluida, potrivita pentru pielea tenului. Intinde cu grija produsul pe fata, gat si decolteu, iar pielea ta va arata brusc mai sanatoasa si mai tanara. Ai mare grija insa la nuanta, deoarece nu trebuie sa vina intr-un contrast prea mare cu nuanta obisnuita a pielii tale.

3. Un ten mai luminos

Baza de machiaj si anticearcanul sunt doua produse cosmetice care iti pot ajuta tenul sa arate mai luminos. Astfel, dupa ce aplici baza de machiaj, aplica anticearcan cu atentie in zona de sub ochi, acordand mai multa atentie colturilor ochilor. Apoi acopera ridurile de expresie prin tamponare cu anticearcan pe care l-ai intins mai intai pe degete.

4. Manichiura rapida

Daca ai obiceiul sa iti faci manichiura exact cu putin timp inainte sa pleci sau apare urgent ceva de facut, iar oja ta nu este inca uscata, poti grabi procesul daca introduci mainile intr-un recipient cu apa foarte, foarte rece.

5. Buze mai pline

Foloseste un gloss transparent sau cu o nuanta naturala pentru a putea conferi buzelor tale un aspect de plin. Aplica-l pe buze inainte de ruj sau lipstick colorat. Cauta produse care contin ingrediente ca ceramida sau vitamina E.
stilfeminin.ro

Ce schimbare! Cum arătau vedetele când s-au lansat şi cum arată acum

Vremurile şi moda s-au schimbat, insă nu doar ele şi-au pus amprenta pe modul in care arată unele vedete. Ba din contră, unele celebrităţi autohtone par să nu fi fost atinse nici măcar de trecerea timpului, părând că întineresc pe zi ce trece. "De vină" pentru aceste modificări sunt în câteva cazuri şi operaţiile estetice sau tehnicile moderne de întreţinere şi înfrumuseţare. Avem şi unele situaţii, mai ales în ceea ce priveşte vedetele masculine, care nu s-au schimbat atât de mult. Ce părere aveţi? Arată mai bine acum sau arătau mai bine în urmă cu cinci, 10 sau chiar mai mulţi ani?

Claudia Pavel si Giulia Anghelescu

Pe vremea când făceau parte din trupa Candy, Giulia Anghelescu (dreapta) şi Claudia Pavel (stânga) erau două adolescente inocente şi simpatice. Acum sunt adevărate dive, sexy ţi apetisante. Nici nu-ţi vine să crezi că au arătat vreodată ca nişte fete simple.

Exotic - Costin Nae

Fetele care în 1998 au format trupa Exotic par încrezătoare în forţele proprii, iar la vremea respectivă erau considerate şi extrem de sexy. O astfel de costumaţie, în prezent, ar stârni râsul. Mai jos, Julia Jianu, Andreea Bănică şi Claudia Pătrăşcanu, aşa cum arată în prezent.

Dacă Julia, Andreea şi Claudia ar fi apărut în faţa publicului arătând aşa, acum 10-12 ani, probabil că ar fi creat furori şi mai mari, sau din contră, ar fi fost considerate prea... exagerate pentru acele vremuri mai cuminţi.

Andreea Antonescu şi Andreea Bălan, pe vremea când erau două puştoaice care formau trupa AndreÎn prezent, cele două sunt aproape de nerecunoscut. Mai ales Andreea Antonescu, deoarece s-a vopsit blondă şi poartă lentile de contact albastre.

Asia si Anca Neacsu

Fetele de la ASIA nu s-au schimbat extrem de mult. Cel puţin, Anca Neacşu este tot blondă, veselă şi gălăgioasă.

Irina Nicolae (foto jos, stanga) este la fel de simpatică, a rămas tot brunetă şi adoptă un stil sexy, dar clasic şi simplu.

Cel mai mult s-a schimbat Sorana (foto jos, dreapta), care părea o puştoaică banală, iar acum este o adevărată divă sexy.

Irina si Sorana de la Asia

Mihai Mitoşeru nu era nici macho, nici simpatic.... nicicum. Ei bine, în prezent, actorul arată senzaţional. A tras la greu de fiare, a trecut pe la comestică şi a avut parte de o transformare uimitoare.

Mihaela Radulescu - fotografii Marius Paun si Ionel Puica
Mihaela Rădulesc pare să fi întinerit. In imaginea din dreapta, vedeta avrea aproximativ 30 de ani, iar acum la 41 de ani este mult mai sexy, are un corp de adolescentă şi parcă a scăpat şi de riduri. În plus, graţie implanturilor cu siliocn are şi un bust mai generos.



libertatea.ro

luni, 24 ianuarie 2011

Genti de zi pentru iarna 2011

Genti de zi pentru iarna 2011Suntem in plin sezon rece, iar geanta este unul dintre cele mai cautate accesorii. Ne plictisim foarte repede de gentile pe care le avem si mereu ne face cu ochiul cate un model nou. Daca iti doresti o noua achizitie pentru garderoba ta, vezi si propunerile noastre pentru acest sezon. Ai la dispozitie nenumarate modele pe care le gasesti la brandurile prezente in Romania, adunate la un loc in functie de diverse criterii.

Daca iti place blana, care reprezinta unul dintre cele mai importante trenduri ale acestei ierni, o poti purta si prin intermediul unei posete captusite cu blana, care se potriveste de minune cu anotimpul rece. Trendul este prezent atat la mari case de moda, cum ar fi Chanel, cat si la brandur


i precum Furla, Aldo sau Meli Melo.

aldo5.jpg
aldo7.jpg
chanel_geantablana.jpg
furla4.jpg
melimelo5.jpg
melimelo6.jpg


Daca pentru tine, geanta de zi este echivalenta neaparat cu pragmatismul si cu comfortul, poti alege genti incapatoare, de mari dimensiuni, care sa iti poata stoca toate pachetele adunate intr-o zi obisnuita cu multe drumuri de facut.


accesorize7.jpg
aldo1.jpg
aldo3.jpg
benvenuti1.jpg
furla3.jpg
melimelo3.jpg



Daca dimpotriva, iti doresti o geanta cat mai mica, usor de purtat, care sa nu iti ingreuneze umarul, poti opta pentru genti de zi de mici dimensiuni, majoritatea gen postas, care iti pot primi strictul necesar de zi cu zi.


accesorize3.jpg
aldo2.jpg
aldo4.jpg
benvenuti3.jpg
benvenuti4.jpg
killah1.jpg
melimelo1.jpg
melimelo2.jpg
melimelo4.jpg


Unele dintre noi isi doresc o geanta de zi deosebita, care sa atraga atentia. Asa ca, daca te recunosti in categoria celor care nu suporta gentile de zi banale si atat de comune, poti alege genti cu diverse imprimeuri colorate, atipice, sau cu imprimeuri inspirate de portul popular, asa cum iti propune Accesorize.

accesorize10.jpg
accesorize2.jpg
accesorize4.jpg


Pentru femeile care pun pe primul plan cariera si care trebuie sau pur si simplu isi doresc sa arate zi de zi impecabil si cat mai profesionist, exista o paleta larga de modele de genti office , care prezinta trei avantaje: sunt incapatoare, practice si pot fi purtate si zi de zi, dar si la intalnirile de afaceri, fara sa fie nevoie de o schimbare anume.

accesorize5.jpg
benvenuti5.jpg
deichmann3.jpg
furla2.jpg
ilpasso1.jpg
ilpasso2.jpg


Pentru femei, detaliile conteaza, asa ca nu de putine ori ne surprindem ca ne dorim neaparat o poseta cu o bareta sau, dimpotriva, cu doua.

Asa ca iti propunem pe de o parte genti cu o singura bareta:

accesorize1.jpg
accesorize12.jpg
accesorize6.jpg
accesorize9.jpg
benvenuti6.jpg
furla6.jpg


Si pe de alta parte genti cu doua barete. Alegerea iti apartine.

accesorize13.jpg
accesorize14.jpg
accesorize15.jpg
accesorize16.jpg
aldo8.jpg
benvenuti2.jpg


Iar daca esti o fire mai romantica si iti place sa porti tot timpul lucruri cat mai feminine, chiar si cand vine vorba de genti, poti opta pentru modele cu imprimeuri florale, cu un design asemanator unei fuste cu volane sau cu aplicatii de flori textile si cu aspect vintage.


Marinela Gheorghe

aldo6.jpg
lafemme1.jpg
lafemme2.jpg

stilfemin.ro / foto hepta