duminică, 3 aprilie 2011

A venit primavara , cum se amenajeaza si se ingrijeste gazonul din jurul casei !

Cum se amenajeaza si se ingrijeste gazonul din jurul caseiInsamantarea gazonului se face la sfarsitul verii, toamna sau primavara devreme. Semanatul gazonului se face prin imprastiere, cu mana.
Pentru a mentine culoarea si aspectul, gazonul se uda cu regularitate si se tunde de fiecare daca cand plantele ating inaltimea de 8-10 cm. Cresterea ierbii din gazon se poate accelera foolsind anumite ingrasaminte. Primavara, inainte de pornirea vegetatiei si apoi de 2-3 ori in timpul verii, pe gazonul uscat, se imprastie cantitati mici de azotat de amoniu. Pentru 10 m patrati de gazon se aplica circa 30 g de azotat de amoniu. Dupa aplicarea ingrasamantului, gazonul se uda.

Sunt doua moduri de a avea gazon: fie se cumpara rulouri de gazon, care se intind pe locul ales, se calca bine pentru a elimina aerul dintre pamant si radacina, fie prin insamantare.


Pregatirea terenului

Inainte de semanat, pamantul trebuie curatat de buruieni si sapat la o adâncime de 25-30 cm. Stratul de deasupra se niveleaza cu ajutorul unei greble. Cu câteva zile inainte de semanat pamântul se uda zilnic. Semintele se pun in cantitate de 30-35 g pe metrul patrat. Dupa insemantare, in fiecare dimineata se uda pamantul, timp de 2 saptamani. Imediat dupa plantare, pamântul se grebleaza, pentru ca semintele sa patrunda in pamantul umed si sa nu fie luate de vant. Pamantul trebuie bine tasat, cu piciorul sau folosind un nivelator special.
In maxim doua saptamâni toate firele de iarba trebuie sa rasara. Daca sunt zone in care iarba este mai rara, asteapta pâna la primul tuns pentru a completa. Gazonul se tunde prima data când iarba are cel putin 10-12 cm.

Cositul

Pentru a avea un gazon sanator si cu aspect placut, cositul trebuie facut respectand anumite reguli. Frecvenţa cositului depinde de creşterea ierbii. In perioada de maximă creştere, din lunile mai până in luna iunie, gazonul trebuie cosit de două ori pe săptămână. In restul acestei perioade gazonul se coase doar o data pe saptamana.

In cazul unui gazon de decor, iarba poate avea o înălţime de 2 cm. In cazul unui gazon de zura, pe care se circula des,iarba poate avea o inaltime de 4 cm. In perioadele secetoase iarba ar trebui să fie tunsă la o înălţime de 6 cm.

Cand un gazon, imbatranit, are o culoare neplacuta, verde-albastruie cu nuante violete (mai ales pe timp racoros) si o crestere inceata, este semn ca solul respectiv duce lipsa de fosfor. In acest caz, in timpul iernii, pe solul inghetat sau pe zapada, se imprastie circa 400 g superfosfat.

Daca pe gazon cresc muşchi, inseamnă că umiditatea este mare şi gazonul trebuie uscat cu ajutorul unor tuburil de drenaj. Dacă gazonul se vestejeşte înseamnă că iarba a fost tunsă prea mult şi s-a uscat, si trebuie utilizat un ingrasamant cu un continut mare de azot. Atentie insa daca aveti si alte plante pe terenul pe care se afla gazonul, deoarece anumite ingrasaminte specifice gazonului ataca alte plante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu