marți, 18 mai 2010

Campania Naţională în domeniul sănătăţii viitoarei mame


Campania va contribui la ameliorarea sanatatii si reducerea mortalitatii perinatale si infantile – obiective prioritare in cadrul Programului National de Promovare a Serviciilor Perinatale.

1. OBIECTIVELE CAMPANIEI NATIONALE DE COMUNICARE DEDICATA SANATATII VIITOAREI MAME SI A COPILULUI
Obiective: Campania de Comunicare dedicata sanatatii viitoarei mame si a copilului isi propune sa contribuie la ameliorarea sanatatii materne si reducerea mortalitatii perinatale si infantile prin promovarea a 4 comportamente cheie pentru femeile care isi doresc o sarcina sau sunt deja insarcinate:
•sa mearga la medic din primele saptamani de graviditate;
•sa ia acid folic cu 3 luni inainte de sarcina planificata si in primele 12 saptamani de sarcina;
•sa ia pastile de fier pe o perioada de cel putin 3 luni in timpul sarcinii;
•sa cunoasca si sa solicite imediat asistenta medicala in cazul aparitiei semnelor de pericol pentru viata mamei si a copilului.
Alegerea celor patru comportamente a fost determinata de importanta acestora in asigurarea supravietuirii viitorului copil, raspandirea problemelor de sanatate pe care comportamentele recomandate le pot solutiona si existenta dovezilor stiintifice despre eficacitatea lor.

Comportamentul 1: adresarea la medic in primele saptamani de sarcina.

Adresarea precoce a femeii gravide la medic este foarte importanta pentru asigurarea unei sarcini sanatoase, prevenirea complicatiilor in timpul graviditatii si nasterii, oferirea suplimentelor gratuite de acid folic si fier din primele saptamani ale sarcinii, informarea gravidelor despre potentialele probleme de sanatate care pot aparea si care solicita adresare imediata la medic.

Comportamentul 2: luarea acidului folic cu 3 luni inainte si in primele 12 saptamani de sarcina.

Este bine cunoscut ca lipsa acidului folic in organismul femeii gravide afecteaza dezvoltarea intrauterina a copilului si duce la aparitia anomaliilor de dezvoltare a Sistemului Nervos Central. Luarea acidului folic inainte de si in primele saptamani de sarcina este recunoscuta pe plan mondial ca o interventie eficienta de sanatate publica in vederea reducerii anomaliilor Sistemului Nervos la copii.

La ora actuala, in Republica Moldova, anomaliile congenitale, inclusiv cele ale Sistemului Nervos, ocupa locul 2 in structura deceselor infantile. Anual, deficitul acidului folic este responsabil de aproximativ 50 de decese in prima luna de viata, sute de cazuri de imbolnaviri si invaliditate la copii. Acidul folic este inclus in Programul Unic de asigurari medicale obligatorii si este oferit gratuit tuturor femeilor gravide. Totusi, in anul 2004 doar 13 la suta din femeile gravide au indicat luarea acidului folic.

Comportamentul 3: luarea pastilelor cu continut de Fier:

Deficienta de fier in timpul sarcinii este asociata cu multiple rezultate negative ce tin de sanatatea mamei si a copilului, inclusiv riscul hemoragiilor, infectiilor, mortalitatii materne si perinatale si greutatea mica la nastere. Actualmente este recunoscut ca chiar si o deficienta moderata de fier, fara semne de anemie, are consecinte functionale adverse. Astfel, deficitul de fier cauzeaza performante intelectuale scazute; dezvoltarea fizica inadecvata a copiilor mici, a prescolarilor si elevilor; scaderea statutului imun si cresterea receptivitatii la bolile infectioase in toate grupurile de varsta.

Statisticile Ministerului Sanatatii arata ca 49% din femeile gravide sufera de anemie. Pentru a solutiona problema in cauza Ministerul Sanatatii a introdus suplimentarea cu Fier in Programul Unic al asigurarilor medicale obligatorii, acesta fiind oferit gratuit tuturor gravidelor. In acelasi timp, in anul 2004 doar 38 la suta din gravide au folosit pastile cu Fier.

Comportamentul 4: cunoasterea si solicitarea imediata a asistentei medicale la aparitia semnelor de pericol pentru viata mamei si a copilului.

In plan international, mai mult de jumatate de decese materne, perinatale si infantile se datoreaza necunoasterii semnelor d pericol asociate cu sarcina pentru viata viitoarei mame si a copilului si ca urmare a adresarii tardive dupa asistenta medicala.
In Republica Moldova, o patrime din decesele materne sunt inregistrate la domiciliu, iar jumatate dintre femeile gravide nu cunosc semnele de pericol in timpul sarcinii. Programul National de promovare a serviciilor perinatale de calitate prevede informarea femeilor gravide despre semnele de pericol pentru viata mamei si a viitorului copil de la prime vizita la medic.

In legatura cu cele relatate mai sus, Clinica Universitara invita toate femeile din sectorul deservit ce planifica o sarcina sa se adreseze la medicul sau de familie pentru a primi consultatia necesara si pentru a avea un copil sanatos. Va asteptam si va asiguram intreaga gama de servicii medicale.

Aveti grija de sanatatea Dumneavoastra si a viitorului copil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu