vineri, 28 mai 2010

CUM ALEGEM CREMA DE FATA ...!!!

Varietatea cremelor ce se gasesc in magazine pune adesea in dilema cumparatoarele, care comit uneori greseala de a alege o crema mai cunoscuta in public, fara a tine seama de natura tenului respectiv.

Unele persoane isi pun intrebarea de ce exista creme de zi si creme de noapte, de ce sunt folosite creme cosmetice pentru fata si pentru corp, la ce foloseste laptele demachiant etc. In cele ce urmeaza voi incerca sa raspund la asemenea intrebari perfect justificate.

Corpul, fiind acoperit cu imbracaminte, nu este supus direct factorilor de mediu (agentilor externi) astfel ca un produs cosmetic pentru corp, are drept scop prevenirea deshidratarii pielii si pastrarea aciditatii normale. In acest scop se pot folosi creme simple pe baza de vaselina, lanolina, ceara sau lapte cosmetic, care se aplica masand corpul. In felul acesta se realizeaza si o activare a circulatiei sanguine.

Fata, fiind expusa direct factorilor externi, produsul cosmetic va trebui sa raspunda diferitelor necesitati: sa fie nutritiva, hidratanta, protector, antisolar. Varietatea cremelor este foarte mare, existand creme de demachat, creme pentru machiaj, creme grase, creme vitaminate, creme hranitoare, creme de albire etc.

Ce conditii sa indeplineasca o crema.

- sa fie inofensiva – adica sa nu contina sunbstante iritante, vatamatoare;

- substantele active pe care le contine sa poata fi absorbite cu usurinta de piele;

- sa nu rancezeasca usor, caci devine iritanta si inroseste pielea;

- materiile prime ce le contine sa formeze o emulsie perfecta, pentru a pantrunde mai bine in piele;

- sa formeze un strat protector in orice anotimp si sa aiba actiune emolienta.

O mentiune deosebita trebuie facuta pentru cremele folosite in timpul verii, care este bine sa fie neparfumate, caci anumite substante din compozitia parfumurilor pot provoca pigmentari inestetice ale pielii.

Rolul cremelor

Rolul cremelor dupa scopul urmarit este de protectie, hranitoare, demachiante, calmante, medicamentoase etc.

Crema de protectie a pielii ne apara de actiunea substantelor chimice iritante sau caustice cu care venim in contact in timpul lucrului si totodata impotriva radiatiilor solare, a intemperiilor etc., intr-un cuvant impotriva factorilor externi nocivi ai pielii.

Cremele de curatire a pielii. Rolul lor este indicat in cadrul produselor demachiante.

Creme hranitoare – nutritive – folosite in scopul de a restabili stratul acid al pielii.

Creme emoliente – pentru fata si maini.

Cremele vitaminate sunt creme nutritive, a caror actiune se datoreaza principiilor activi folositi (vitaminele) care actioneaza in profunzime.

Cremele medicamentoase – calmante-racoritoare – care, prin constitutia lor fizica, sunt mai mult creme-medicamente, data fiind actiunea lor de combatere a unor mancarimi sau iritatii ale pielii.

In aceeasi categorie intra si cremele epitelizante, pe care le aplicam deasupra unor iritatii si rani ale pielii, pentru a crea o pelicula protectoare; cremele cheratolitice folosite in scopul combaterii unor ingrosari ale pielii la coate, degete sau contra bataturilor; cremele antiinflamatoare pentru combaterea sau reducerea unor inflamatii ale pielii.

Sa nu confundam cremele medicinale cu produsele de infrumusetare. Exista tulburari ale pielii care necesita un tratament medical cu creme unguente continand substante medicamentoase. Acestea se aplica pe piele la indicatia medicului pentru un timp limitat, ele neputand fi deci considerate ca produse de infrumusetare. Aplicarea lor timp indelungat, poate avea consecinte negative asupra pielii (dilatarea vaselor capilare, ingrosarea pielii sau chiar accidente alergice).

Tipuri de creme dupa timpul de folosire.

Cremele de zi. Acestea nu trebuie sa fie complet absorbite de piele, ele creand o izolare – o bariera – intre piele si factorii externi agresivi.


Creme de zi si creme de noapte
Cremele de noapte sunt creme hranitoare – regeneratoare. In timpul noptii, fata maifiind supusa factorilor externi-agresivi, muschii fetei fiind in destindere, permit ca substantele active din crema sa actioneze in profunzime.

Important la aceste creme nu sunt atat excipientii grasi folositi, cat principii inactivi care trebuie sa actioneze in vederea regenerarii pielii. Crema de noapte o putem folosi si dimineata, daca avem timp necesar sa o pastram pe fata cel putin o ora.

Nu orice crema este buna pentru orisicine! In alegerea cremei trebuie sa tinem seama de natura tenului si de structura pielii, respectiv de cantitatea de grasime pe care o produc glandele sebacee, deoarece intre tenul uscat si cel gras exista numeroase stari intermediare. In functie de gradul de grasime sau uscaciune si de gradul de deshidratare a pielii, vom alege o crema continand mai multe sau mai putine grasimi.

Crema pentru tenul gras, folosita pe un ten uscat, poate duce la formarea de riduri

7 comentarii:

  1. Consider ca trebuie sa iti alegi cremele si in functie de ingredientele pe care le contine; degeaba iti ofera hidratare daca pe de alta parte iti imbatraneste tenul sau degeaba se absoarbe rapid, daca ingredientele care sunt absorbite nu sunt tocmai sanatoase pentru ten. Eu sunt o iubitoare a cosmeticelor bio, sunt militez pentru folosirea acestui tip de cosmetice, asa ca eu personal cred ca ar trebui sa verificam de doua ori un produs inainte de a-l achizitiona. In ceea ce priveste cremele pe care spuneai ca trebuie sa le folosim in timpul verii, care nu trebuie sa contina parfum, majoritatea cosmeticelor bio nu contin parfum deoarece un parfum natural ar avea costuri de productie foarte mari si implicit ar urca si pretul produsului final, asa ca de obicei produsele organice au mirosul ingredientelor din care sunt fabricate. Sunt total de acord cu tine ca trebuie sa ne alegem crema in functie de tipul de ten pe care il avem, o crema aleasa prost avand efecte nu tocmai placute, cum de altfel se intampla cu orice tip de produs cosmetic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate in privinta verificarii amanuntita a ingredientelor si e posibil o crema sa reactionze diferit la acelasi tip de ten...insa mai stiu si ca crema trebuie schimbata dupa un timp deoarece se obisnuieste pielea cu ea si nu mai are efect.Mai este important sa folosim crema potrivit varstei pe care o avem altfel ne putem imbatrani singure tenul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Greseala cu un produs destinat altei categorii de varsta am facut-o cu un demachiant pe care mi l-am cumparat acum doi ani.. Eram foarte grabita si nu m-am uitat cu atentie pentru ce tip de ten este si am descoperit cu stupoare dupa cateva utilizari ca este pentru ten matur si are efect anti-imbatranire (era precizat mic undeva pe eticheta de pe fata produsului). Vreau sa iti spun ca tenul meu era de doua ori mai gras (din cate am obsevat produsele destinate tenului matur au un grad de hidratare ridicat, ca sa ajute organismul care nu mai este la fel ca in tinerete :) ) si nu ma simteam deloc in largul meu dupa utilizare. De atunci am invatat sa ma uit foarte atent la orice cumpar pentru tenul meu.
    Cat despre schimbarea cremei de fata dupa un timp, cred ca este relativ. Depinde de foarte multi factori si dupa cum am spus mai sus ingredientele din care este fabricata crema fac totul. Cred ca tenul nostru se obisnuieste cu anumiti compusi chimici ai produsului si devine dependent de acestia, si am putea sa evitam acest lucru folosind produse naturale, de care tenul nu se va plictisi nicioadata (sunt mii de ani de cand sunt folosite aceleasi tratamente naturiste in cosmetica si sunt sigura ca si pe viitor vor fi aceleasi).

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa nu uitam de uleiul de migdale dulci presat la rece , este foarte bun ptr. orice tip de ten ...incercati sa-l folositi seara in loc de crema de noapte si cu siguranta ve-ti vedea schimbari in bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu iti lasa senzatia de ten gras? Sau se absoarbe repede?

    RăspundețiȘtergere
  6. eu am tenul uscat si ma simt foarte bine cu uleiul de migdale......eu zic sa incerci cateva zile si vezi care sunt rezultatele , incearca sa dormi pe spate este cel mai bine ptr. ten.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cam greu..sunt adepta dormitului pe burta :).. Ma mai gandesc daca incerc uleiul..urasc tenul meu gras..ma gandeam daca il pot folosi in locul lotiunii de corp? Ca pielea picioarelor mele este la polul opus fata de cea a fetei. :)

    RăspundețiȘtergere