vineri, 14 mai 2010

UNGHIILE FALSE SUNT PERICULOASE ?


Daca ai unghiile fragile si nu cresc atat cat ti-ai dori inainte sa se rupa, probabil te tenteaza unghiile artificiale, care arata intotdeauna bine si sunt usor de inlocuit de cate ori e nevoie. Asa-zisele unghii false sunt facute din material acrilic si se aseaza peste unghia ta, acoperind-o in intregime.

Arata bine si sunt relativ ieftine daca ti le pui acasa. Dar inainte sa dai fuga la magazin dupa un set de unghii, trebuie sa stii ca au si dezavantajele lor, care nu sunt deloc de neglijat. Ba chiar, ar spune unii, sunt de-a dreptul periculoase.

In primul rand, exista riscul unei infectii. Onicomicozele (infectii fungice ale unghiilor) sunt foarte frecvente la cele care poarta unghii false.

Materialul acrilic este fixat peste unghia naturala cu un lipici destul de puternic. Totusi, el se poate dezlipi atunci cand te scarpini sau cand zgarii cu unghia o suprafata dura. In locul in care unghia falsa este dezlipita de cea naturala intra bacterii si ciuperci care gasesc aici un mediu prielnic - cald, umed si intunecat - se inmultesc si provoaca infectii. In unele tari, personalul medical nu are voie sa poarte unghii false pentru ca acestea sunt considerate adevarate focare de infectii. In anii `90, in SUA, mai multi nou-nascuti prematuri au murit din cauza unor infectii luate de la unghiile false ale asistentei care i-a ingrijit. Asadar, riscul este real si infectiile se pot transmite la alte parti ale corpului sau la alte persoane, in special copii sau adulti cu un sistem imunitar slabit de boala. Riscul este cu atat mai mare daca unghiile sunt aplicate la un salon care nu respecta regulile de igiena sau daca sunt aplicate acasa, de o persoana fara experienta.

Daca totusi nu poti renunta la unghiile false este indicat sa le porti pentru o perioada scurta de timp, eventual pentru o seara sau cat dureaza evenimentul pentru care te faci frumoasa. Cu cat tii mai mult unghiile false cu atat creste riscul infectiilor.

Produsele chimice folosite la fixarea unghiei acrilice sunt cunoscute pentru riscurile pe care le ridica in ce priveste sanatatea noastra. Se folosesc rasini si formaldehida, substante ce pot fi cancerigene. Daca folosesti des unghiile false inseamna ca te expui destul de mult acestor chimicale. Poate consideri ca riscul este mic, dar merita sa ti-l asumi?

In plus, unele saloane folosesc o substanta numita MMA, care, in unele tari a fost complet interzisa. Se poate cumpara totusi de pe piata neagra si se adauga in lipiciuri si alte produse folosite la fixarea si finisarea unghiilor false. Aceasta substanta poate sa afceteze plamanii si sa deterioreze permanent unghia naturala sau radacina ei, cea ce duce la pierderea definitiva a unghiei.

Este posibil ca, in incercarea de a avea unghii mai frumoase, sa ramai fara ele pentru totdeauna. Camtareste bine riscurile inainte de a lua o decizie iar daca nu poti renunta la unchiile tale false, alege cu grija persoana care ti le aplica si ingrijeste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu