duminică, 27 iunie 2010

CATEVA MITURI DESPRE DEPRESIE

Nu mai reusesti sa te concentrezi cum o faceai inainte, ai slabit considerabil, plangi din orice lucru ca pare nesemnificativ si ai inceput sa iei ceva medicamente anti-depresive, la indrumarea medicului de familie. Si totusi… de ce fericirea nu reapare?

Ei bine, totul se “datoreaza” miturilor care circula despre depresie. Stii si tu ca “romanul e atotstiutor”… Dar realitatea nu este chiar asa. Sa vedem care sunt aceste mituri ce nu-ti dau linistea la care visezi si pe care ti-o doresti.

1. Vei primi diagnosticul si tratamentul potrivit de la medicOare? Cate dintre noi nu au trebuit sa consulte vreo 4-5 doctori pana au aflat care este starea sanatatii lor reala? Mergi la doctor, astepti sa primesti medicatia potrivita tie si situatiei tale, dar, in schimb, esti tratata cam ca o nebuna si expediata impreuna cu reteta de extraveral.

Pentru a fi sigura ca esti tratata cum trebuie, discuta cat mai mult cu doctorul, detalieaza-i toate starile prin care treci, fara jena ca pentru asta s-a facut medic: sa trateze orice boala, nu sa rada.

2. Barbatii si femeile sunt in aceeasi masura predispusi riscului aparitiei depresiei.
De fapt, femeile sunt de cel putin doua ori mai predispuse depresiei. Toate transformarile hormonale prin care trec atat de des, sensibilitatea accentuata, faptul ca se streseaza cam din orice lucru, face ca numarul bolnavilor de depresie sa fie mai mare in randul doamnelor si domnisoarelor. Noi suntem mai vulnerabile, asta este.

3. Depresia nu are legatura cu etnia.
Ei bine, se pare ca sunt totusi conectate cumva, far niciun fel de urma de rasism. In unele religii, tari si continente, notiunea de depresie este perceputa diferit.

Daca in SUA o femeie care este diagnosticata ca fiind depresiva primeste anti-depresive, in America Latina acest diagnostic nu se prea foloseste preferandu-se sa se spuna ca pacienta este stresata si ca trece printr-o stare de anxietate, recomandandu-i-se odihna.

Asa ca etnia si mentalitatea conteaza. Ai grija in ce tara te afli pentru a fi sigura ca primesti tratamentul de care ai nevoie.

4. Depresia este genetica
Cercetatorii au descoperit ca atat gena cat si mediul in care traiesti iti afecteaza starea de spirit. Nimeni nu a demostrat insa ca mostenirea genetica este responsabila direct pentru depresie sau ca ai “dobandit” din familie o anumita gena care te face mai vulnerabila in fata depresiei dupa anumite evenimente stresante si grele.

Deci, daca iti poti acuza familia de multe greseli, nu ai cum sa-i acuzi pentru depresia ta.

5. Anti-depresivele te ingrasa
S-a constatat ca unele pastile de acest gen chiar te pot face sa pierzi in greutate, nu contrariul. Oricare ar fi realitatea ta, pentru ca depinde foarte mult de la organism la organism, tot este bine sa mergi la doctor pentru a-ti prescrie o reteta.

6. Depresia este doar in capul tau
Mai mult decat fals. Stresul netratat poate duce foarte usor la depresie si la boli foarte grave: spasme, atacuri de cord, infarctul, diabetul, epilepsia.

Asa ca nu ramane decat o concluzie: nu te juca cu sanatatea ta doar pentru ca ceilalti te incurajeaza sa refuzi/amani vizita la medic. Daca tu simti ca nu ti-e bine, fugi la un control in detaliu. Vei avea doar de castigat, te asigur.

Cel mai important este sa facem o vizita medicului daca simtim ca ceva nu este in regula . El este in masura sa ne dea sfaturi si sa ne ajute in aceasta privinta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu