miercuri, 16 iunie 2010

CUM SA TE BRONZEZI FARA PERICOL

Este indispensabil sa-ti pregatesti corpul pentru expunerea la soare. De aceea, iti propuneam o lista cu sfaturi. Iata un mic ghid de protectie bazat pe ultimele descoperiri medicale.
Campanii de prevenire, produse solare din ce in ce mai performante… Si totusi, cazurile de cancer de piele s-au inmultit considerabil. Nu se pune problema sa renuntam la soare, deoarece el este necesar sanatatii noastre; in schimb, este foarte important sa invatam sa ne bronzam fara sa ne expunem pericolelor.

Fa-ti plinul de betacaroten si de vitamine

Pregatirea inainte de expunerea la soare este esentiala. Obiectivul: evitarea insolatiei, care este potential periculoasa si contribuie la accelerarea imbatranirii pielii. Razele ultraviolete ale soarelui (UVA si UVB) deterioreaza celulele si provoaca in special leziuni ale ADN-ului.
Cu cincisprezece zile inainte de a pleca la plaja, incepe o cura de legume si de fructe bogate in betacaroten si in licopen (morcovi, broccoli, fasole verde, rosii, spanac, caise, piersici), care tonifica pielea si o incarca cu substante care protejeaza de radicalii liberi. La acest regim simplu poti asocia capsulele „bronzante“ pe baza de seleniu, betacaroten, vitaminele E si C. Acesti antioxidanti contribuie la aportul de melanina si la o mai buna protejare de alergiile solare si leziunile cutanate benigne.
Recomandate pentru toate tipurile de piele, astfel de produse pot sa impiedice procesul de aparitie a cancerului. Cu toate acestea, nu anuleaza riscurile insolatiei si nu asigura o protectie totala. Pregatirea pielii pentru plaja este buna, dar nu prin solar. Ra­di­a­tiile UVA sunt periculoase si nu au niciun beneficiu in afara de efectul psihologic si de o piele putin mai inchisa. Patrunzand profund intre der­ma si epiderma, razele lor foarte lungi contribu­ie la scaderea imunitatii cutanate si la aparitia cancerului. Daca actiunea solarului provoaca rapid bronzarea pielii, stratul astfel creat nu asigura nicio protectie, in comparatie cu cel obtinut in mod natural.

Foloseste corect cremele fotoprotectoare!

„Folosirea cremelor fotoprotectoare poate sa fie riscanta si sa nu asigure protectie fata de aparitia melanomului“, sustinea cu 10 ani in urma un studiu epidemiologic al Grupului de Cooperare Europeana contra melanomului. Aceasta concluzie a dezlantuit o polemica. In plus, intre timp lucrurile au evoluat considerabil. E cazul sa te li­nis­testi: nu compozitia produselor a fost pusa in dis­cutie, ci comportamentul celor care le utilizea­za.

Cei care sunt in vacanta nu numai ca folo­sesc gresit produsele, dar se si expun de doua ori mai mult la soare, crezandu-se protejati. Insa emulsiile sunt create si testate doar pentru a im­piedica insolatia produsa de UVB. Azi, e din ce in ce mai evident ca lotiunile nu previn leziunile mai subtile, legate de expuneri ridicate. In realitate, orice crema protejeaza doar ju­ma­ta­te din patrimoniul nostru celular.

Indicele de protectie (IP) ne informeaza despre puterea filtranta a produsului. Astfel, un indice de 20 semnifica faptul ca produsul nu lasa sa treaca decat 20% din raze. Dar acest IP este calculat pentru 2 mg de produs, aplicat pe o suprafata de 1 cm patrat. In realitate, noi abia daca aplicam 1 mg pe intreaga suprafata a corpului, iar nisipul si transpiratia ii reduc si mai mult eficienta.

Asadar, foloseste o cantitate crescuta de lotiune pentru a fi sigura ca protectia fata de UVB este realmente eficienta. In general, este bine sa folosesti o crema de soare cu un indice UVB (acum se numeste SFP, Sun Factory Protection) de cel putin 10. Alege un indice 40 daca pielea ta este sensibila sau predispusa la alergii, un indice cuprins intre 15 si 30 daca esti blond/a si unul cuprins intre 15 si 20 daca esti brunet/a. Alege intotdeauna un produs nou, nealterat de razele ultraviolete si rezistent la apa.
Expunerea prelungita la soare a copiilor si adolescentilor include un factor major de risc in aparitia melanomului malign, cel mai grav cancer de piele.

Urmatoarele reguli sunt valabile atat pentru adulti, cat si pentru copii:

Nu face niciodata plaja intre orele 2 si 4 dupa-amiaza. Cand soarele este in punctul cel mai inalt de pe cer, el este si cel mai nociv.
Foloseste din abundenta cremele solare si insista mai ales pe spate, unde melanomul apare cel mai des. Si nu uita de buze si de pleoape.
Chiar si in primele saptamani de expunere, aplica produse cu indice maxim. Pentru a alege indicele potrivit, exista o scara solara, indexul UV, consultabil oricand pe internet. Nu te expune la soare mai mult de 20 de minute.
Nu uita palaria si ochelarii de soare cu protectie ridicata. Un tricou subtire, din bumbac, nu retine ultravioletele, viscoza are aceste calitati.

Renunta la ideile false!

Potrivit unui sondaj, 30% dintre cei care fac plaja isi imagineaza ca emulsiile autobronzante ii feresc de insolatii.

Mai grav, 30% dintre parinti cred ca insolatia facuta de copilul lor o sa-i protejeze pielea in viitor!

40% sunt siguri ca intrarile frecvente in apa ofera o protectie mai bu­na fata de razele soarelui. Bronzatul nu este un paravan, ci semnul unor leziuni care nu im­pie­dica in niciun fel aparitia altora. Inceteaza sa le crezi si soarele iti va deveni cel mai bun prieten.

www.psychologies.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu