miercuri, 9 iunie 2010

COMBINAREA CORECTA A ALIMENTELOR

Trebuie sa realizam ca corpul uman este cea mai complexa “fabrica” de pe pamant. Reactile chimice si complexitatea intregului mecanism uman nu s-au putut explica pana in prezent. Din aceasta cauza pentru o functionare normala si echilibrata, ar trebui sa oferim o atentie deosebita combinarii corecte a alimentelor consumate. O parte din mancarea noastra, precum cele ce contin amidon, au nevoie de un mediu alcalin pentru o digestie optima, pe cand celelalte, cum ar fi proteinele, au nevoie de un mediu acid.

Daca amandoua sunt consumate la aceeasi masa, stomacul nu poate digera mancarea, provocand reactii adverse precum putrezirea mancarii, urmata de gaze toxice. Pe o perioada mai lunga aceasta cauzeaza serioase boli, iar cea mai mare dintre ele ar fi stresul digestiv, care include arsuri sau reflux gastro-esofagian, crampe, gaze, constipatie, colite, boli nervoase, slabirea si incetinirea organismului, etc.

Medicina nu poate oferi decat remedii temporare, insa vindecarea va veni doar cand sistemul va fi curatat de tot gunoiul acumulat. Intre timp, sangele va prelua toxinele produse prin putrefactie, si le va transporta in tot sistemul. Reactia la aceasta intoxicare partiala, va duce la dureri de cap, alergii, stari de oboseala si lipsa de energie, si cateodata voma.

Un studiu facut recent a adus la cunostinta publicului ca un barbat ajuns la varsta medie duce in sistemul sau digestiv in jur la 2,5 kg de carne rosie nedigerata sau in stadiul de putrefactie. Acum gasiti explicatia tuturor bolilor care apar cum spunem noi, din nimic? Pentru combaterea acestor urmari nefaste pentru organismul nostru, trebuie sa fim mereu cu ochii in patru cand ne pregatim de masa. Va prezint mai jos o sumarizare a informatiile gasite pe internet, iar sursele se afla mai jos.

§ Alimente bogate in amidon si carbohidrati: Orezul, Cartofi, Paine, Dulciuri, Fasolea mung, Dovleacul, Castanele, Nucile de cocos. Se combina perfect cu frunzele verzi. Nu se combina cu proteinele si fructele. Se pot combina si cu vegetalele de toate tipurile.

§ Slabe in amidon: Morcovii, Pastarnacul, Sfecla Rosie, Ardeii rosii, Salata, Varza, Fasolea verde, Vinetele, Broccoli, Conopida, Castravetii, Ridichile, Ciupercile. Combinarea acestora cu proteinele este cea mai potrivita.

§ Proteinele: Sprouts (vlastari de legume si cereale), Seminte de susan si Floarea soarelui, Familia fasolei, Nucile, Semintele, Legumele, Tofu, Produsele din soia, Microalgele, Margarina, Lactatele, Ouale, Carnea, Pestele, Avocado (contine mai multe proteine decat lactatele). Se combina bine cu salatele verzi, dar nici de cum cu fructele si alimentele bogate in amidon.

§ Acide: Fructele si sucul acestora, carnea, Lactatele, Sosul de rosii, Condimentele foarte iuti, Citricele, Kiwi, Ananasul, Struguri mai acrii, Capsunile, Merele acre, Visinele. Combinatia ideala cu fructe sub-acide, dar nu cu fructele dulci. Se mai pot combina cu salata si bete de telina.

§ Fructe dulci: Bananele, Curmalele, Stafidele, Papaya, Fructele uscate, Strugurii dulci, Prune. Se pot consuma alaturi de frunze verzi si bete de telina, si sub forma de smoothie verde. Fructele din aceste grupe trebuie consumate ca o masa separata, cu 30-60 minute inainte de masa obisnuita. Pepenii de asemenea se consuma la o masa separata, din cauza digerarii foarte rapide.

§ Fructele sub-acide: Merele, Piersicile, Nectarinele si Ciresele dulci, Caisele, Perele, Mango, Fructele de padure (multi le considera acide), Smochinele. Se pot combina cu fructele dulci, sau acide. Trebuie sa alegeti una dintre categorii si niciodata impreuna.

§ Grasimile pure: Uleiul, Maslinele, Avocado, Untul, Smantana, Grasimile animale. Combinatia ideala cu alimentele care au amidon si vegetalele verzi.

Alte combinatii
Desertul la finalul mesei este cea mai mare greseala. Nu va putea fi digerat dupa doza sanatoasa de carbohidrati si proteine ingerata, si se va transforma in alcool fermentat, otet si acizi acetici.

Rosiile se pot combina cu vegetale scazute in amidon, si proteine uleioase precum nucile si avocado. Nucile in general din cauza continului ridicat, 50% de uleiuri, necesita ore intregi de digestie. Pentru a usura digerarea lor, cele crude se pot pune la inmuiat peste noapte sau cateva ore bune. Dupa aceea sunt predigerate, si gata de asimilare.

In concluzie, niciodata proteinele impreuna cu ingredientele bogate in amidon. Acestea se consuma separat doar alaturi de vegetale. Fructele se consuma la masa separata si se pot amesteca cu frunzele verzi. Grasimile se combina perfect cu vegetalele verzi si cele cu amidon. Sper ca nu v-am incurcat mai mult.

Tranzitul normal in organism
§ Apa, 0-15 min.

§ Sucul, 15-30 min.

§ Sucul de grau verde, 60-90 min.

§ Fructele, 30-60 min.

§ Pepenii, 30-60 min.

§ Vlastarii, 60 min.

§ Cele mai multe vegetale, 1-2 h

§ Grane si fasole, 1-2 h

§ Vegetale dense in proteine, 2-3 h

§ Carne si peste, 3-4h sau mai mult

§ Vietati marine cu carapace, de la 8 ore in sus
DE LIGIA POP

Un comentariu:

  1. aici recomandati combinatia de amidon cu grasimi cand in toate articolele pe aceasta tema este total interzisa aceasta combinatie,ca si grasimi cu proteine de altfel...grasimile fiind ideal de consumat numai cu verdeturi si eventual legume fara prea mult amidon!

    RăspundețiȘtergere