Cozonac
Ingrediente
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, in afara de lapte.
Coca
Umplutura
Mod de preparare
Sugestii
Cozonacul nu e bun cald! Aveti rabdare sa se raceasca. :)
Daca nu aveti un mixer care poate sa amestece coca de cozonac si de paine, trebuie sa dizolvati drojdia in 75 ml de lapte cald (40–43°C, 105–110°F) cu doua lingurite de zahar, pe care le scadeti din cei 400 ml de lapte si 300 g de zahar. Lasati drojdia zece minute. Adaugati si zaharul la lapte si oua. Puneti faina (800 g) intr-un castron mare sau intr-un lighean, formand o gramajoara. Scobiti un crater si turnati in el amestecul cu lapte, oua, zahar etc. Turnati si laptele cu drojdie. Amestecati cu grija, incorporand lichidele in faina. Adaugati faina ca mai sus, cate putina, pana cand aluatul se dezlipeste de pe vas. Framantati cu incredere si aplomb 15–20 de minute, pana cand face basicute (da, e foarte greu fara mixer).
Daca aveti drojdie proaspata, dizolvati-o in lapte cald, ca mai sus.
Puteti face cozonaci cu un singur fel de umplutura. Ajustati corespunzator cantitatile. Puteti si sa impletiti un rulou cu nuca cu un rulou cu mac si sa obtineti cozonac cu ambele ingrediente.
Daca nu vreti cozonac impletit, intindeti foaia intr-un dreptunghi lat cat e tava de lunga si faceti un rulou mare si gros. Pentru un cozonac cu stafide, presarati stafide pe foaie inainte de a o rula; reduceti timpul de coacere cu 5–10 minute.
Aluatul de cozonac e foarte delicat si sensibil. In bucatarie trebuie sa fie foarte cald si sa nu fie deloc curent. Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (in afara de lapte). Vasul de la mixer trebuie sa fie cald (clatiti-l cu apa fierbinte si apoi stergeti-l). Nu opariti drojdia! Lichidele trebuie sa fie calde, dar nu fierbinti. Nu puneti prea multa faina; adaugati cate putina si framantati bine de fiecare data. Aluatul trebuie sa fie un pic lipicios la pipait, dar sa nu se lipeasca de vas, si elastic, cu consistenta asemanatoare cu lobul urechii. Framantati fara mila. Nu umblati la usa de la cuptor in primele 20 de minute de coacere.
si morcovul dat prin razatoarea mica si se mai fierbe 15 minute.
Apoi se pune mazarea
si fasolea si se mai fierbe 10 minute.
Apoi vine randul pastei de ardei,
a orezului pe care le lasam 10 minute,
iar la sfarsit a sucului de rosii.
Dupa 10 minute punem zeama de varza,
Friptura de porc la cuptor
Reteta din categoria: Fripturi
Timp de preparare:
1 h20 min (complexitate medie)
Ingrediente:
1/2 but porc, sare, piper, 2-3 catei usturoi
Mod de preparare:
Se ia un but de porc sau jumatate de but, se sareaza, se pipereaza, se freaca cu usturoi si se lasa astfel cel putin o ora. Apoi se asaza in tava, impreuna cu cateva linguri de apa si se da la cuptor. Se stropeste mereu pe deasupra cu zeama din tava.
Se serveste la masa cu cartofi prajiti si varza murata sau varza calita.
Salată de boeuf
Bine zicea mama ca la salata de boeuf e inutil sa dai cantitati exacte. De ce sa pui omu sa ingurgiteze 500 gr de cartofi daca lui nu ii plac cartofii? Asa ca am pastrat din reteta ingredientele de baza si m-am jucat cu cantitatile in functie de gusturile noastre. Eu si sotul (si bebe) fiind niste carnivori convinsi, am folosit asa:
- 1 kg piept de pui
- 3 cartofi mari (da pe bune ca erau f mari)
- 5 morcovi potriviti
- 3 radacini de patrunjel
- 1/2 dintr-o telina gigantica
- un borcanel de 300 gr de mazare boabe
- 1/2 borcan de 800 gr de castraveti murati
Am pus la fiert pieptul de pui cu apa si sare (nu uitati sa spumati apa o data ce carnea incepe sa fiarba); in alt vas am pus la fiert, in apa cu vegeta legumele (mai putin mazarea si castravetii :D). cand au fost fierte toate, le-am taiat marunt (in cubulete, pentru ca nu imi place salata beouf foarte fina), am taiat si castraveciorii si am adaugat mazarea.
Pentru sosul de maioneza, am folosit un galbenus moale si unul tare, o lingura buna de mustar dulce, 200-300 ml de ulei, un borcanel de 300 gr de iaurt, sare. Operatiunea e aceeasi ca si in celelalte retete in care am folosit maioneza si gasiti reteta AICI, doar ca la sfarsit adaug si iaurtul, pt ca face maioneaza mai putin grea la stomacul meu sensibil. Asa ca, turnam maioneza peste carnea si legumele tocate marunt:
Si ornam dupa imaginatia si gustul fiecaruia :D Eu las de obicei (si multa lume face asa) o parte din maioneza pentru turnat peste salata de bouef dupa ce o asezam in vas. Eu am facut o salata de boeuf "inflorita":
miammmmmm ce pofta pe mine :)))))
RăspundețiȘtergere