sâmbătă, 18 decembrie 2010

Vine Craciunul .. ce gatim bun ...!!!

Cozonac

Ingrediente

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, in afara de lapte.

Coca

1 kg faina
4 lingurite rase (14 g) drojdie „fast rise” sau 5 lingurite rase (17 g) drojdie uscata sau 45 g de drojdie proaspata
300 g zahar
coaja de la jumatate de lamaie
5 galbenusuri
2 albusuri
400 ml lapte rece
1/4 lingurita esenta de rom
1/2–1 lingurita esenta de vanilie
200–250 g margarina

Umplutura

100 g miez de nuca macinat
2 lingurite rase (10 g) de cacao (optional)
100 g mac
100 ml lapte
8 linguri de zahar
3 albusuri

Mod de preparare

Ingredientele in bolul mixerului
1
Se pun deoparte doua lingurite de albus pentru uns cozonacii. Se bat restul de albusuri spuma, dar nu foarte tare (se bat toate cinci albusurile impreuna, si se ia pentru coca doar 40-50% din spuma).
Coca pusa la crescut
2
In alt vas se topeste margarina (pe aragaz sau la microunde pe „dezghetare”), apoi se adaugalaptele rece si galbenusurile. Se incalzeste cu grija amestecul pana e cald, dar nu fierbinte (40–43°C, 105–110°F). Un amestec prea rece face drojdia sa nu creasca, iar unul prea fierbinte o opareste si o omoara. Se adauga esenta de vanilie, esenta de rom si coaja de lamaie. Se adauga albusurile batute si se amesteca putin.
Foaia pe cozonac cu amestecul de nuca
3
In vasul de la mixer se pun ingredientele uscate: faina (se lasa 200 g deoparte), drojdiasi zaharul. Cu carligul de coca, se amesteca 10–20 de secunde. Amestecand in continuare, se toarna incet, cate putin, amestecul lichid. Cel mai probabil, coca o sa fie prea moale. Se adauga din restul de faina cate 50–75 g odata, si se amesteca de fiecare data pana se incorporeaza complet (1–2 minute). Cand coca ramane agatata pe carlig si curata peretii vasului, nu mai trebuie faina. E posibil sa fie nevoie de mai mult de 1 kg de faina — adaugati pana cand coca nu se mai lipeste de peretii vasului, dar nu mai mult de atat. Continuati sa amestecati inca 3–4 minute dupa ce ati adaugat ultima portie de faina.
4
Faceti o bila din coca si lasati-o sa creasca intr-un vas uns cu foarte putin ulei. Rostogoliti bila in vas ca sa se unga cu ulei pe toate partile, inveliti vasul intr-un prosop si puneti-l la dospit cam o ora intr-un loc cald si ferit de curent (30–35°C, 85–90°F). Coca trebuie aproape sa se dubleze in volum.
Cozonacul impletit
5
Intre timp, pregatiti umpluturile. Fierbetimacul in lapte cu cinci linguri de zahar pana absoarbe tot laptele (10–20 de minute; adaugati inca putin lapte daca devine prea gros). Lasati sa se raceasca pana nu mai e fierbinte. Adaugati jumatate din spuma de albusuri ramasa si amestecati bine, ca sa se dezumfle spuma.
Cozonacul dat cu albus ca sa iasa lucios
6
Amestecati restul de albus cu nucile rase, cu cele doua lingurite de cacao si cu trei linguri dezahar. Bateti cu mixerul pana se dezumfla spuma si ramane o pasta.
Cozonacul vazut prin usa cuptorului, dupa 10 minute
7
Impartiti coca in doua. Ungeti masa cu putinulei si intindeti jumatate din coca intr-o foaie dreptunghiulara, de doua ori mai lunga decat tava, fara a apasa prea tare. Ungeti foaia cu pasta cu nuci si rulati-o strans, dar fara a da umplutura pe afara. Strangeti aluatul la capete ca sa nu iasa umplutura. Puneti ruloul in doua si rasuciti-l, avand grija, daca se poate, ca imbinarea (capatul foii) sa fie dedesubt. Procedati la fel cu cealalta jumatate de coca si cu pasta cu mac. Puneti cozonacii impletiti in doua tavi unse cu putin ulei, acoperiti cu prosopul, si lasati-i sa creaca inca o ora, sau pana se dubleaza in volum.
Felii de cozonac cu nuca ai cu mac
8
Dupa ce au crescut, ungeti cozonacii cu albusul pe care l-ati pastrat la inceput, folosind o pensula de bucatarie. Puneti-i in cuptorul incalzit la 375°F, 190°C. Dupa 15 minute reduceti temperatura la 360°F, 180°C si lasati-i inca 20-35 de minute, pana sunt bine rumeniti. Testati cu o scobitoare infipta vertical in mijlocul cozonacului – daca iese curata, fara nici o urma de aluat, cozonacul e gata. Scoateti cozonacii din forme imediat dupa ce i-ati scos din cuptor, ca sa nu se umezeasca, si lasati-i sa se raceasca pe un gratar (sau pe un prosop).

Sugestii

Cozonacul nu e bun cald! Aveti rabdare sa se raceasca. :)

Daca nu aveti un mixer care poate sa amestece coca de cozonac si de paine, trebuie sa dizolvati drojdia in 75 ml de lapte cald (40–43°C, 105–110°F) cu doua lingurite de zahar, pe care le scadeti din cei 400 ml de lapte si 300 g de zahar. Lasati drojdia zece minute. Adaugati si zaharul la lapte si oua. Puneti faina (800 g) intr-un castron mare sau intr-un lighean, formand o gramajoara. Scobiti un crater si turnati in el amestecul cu lapte, oua, zahar etc. Turnati si laptele cu drojdie. Amestecati cu grija, incorporand lichidele in faina. Adaugati faina ca mai sus, cate putina, pana cand aluatul se dezlipeste de pe vas. Framantati cu incredere si aplomb 15–20 de minute, pana cand face basicute (da, e foarte greu fara mixer).

Daca aveti drojdie proaspata, dizolvati-o in lapte cald, ca mai sus.

Puteti face cozonaci cu un singur fel de umplutura. Ajustati corespunzator cantitatile. Puteti si sa impletiti un rulou cu nuca cu un rulou cu mac si sa obtineti cozonac cu ambele ingrediente.

Daca nu vreti cozonac impletit, intindeti foaia intr-un dreptunghi lat cat e tava de lunga si faceti un rulou mare si gros. Pentru un cozonac cu stafide, presarati stafide pe foaie inainte de a o rula; reduceti timpul de coacere cu 5–10 minute.

Aluatul de cozonac e foarte delicat si sensibil. In bucatarie trebuie sa fie foarte cald si sa nu fie deloc curent. Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (in afara de lapte). Vasul de la mixer trebuie sa fie cald (clatiti-l cu apa fierbinte si apoi stergeti-l). Nu opariti drojdia! Lichidele trebuie sa fie calde, dar nu fierbinti. Nu puneti prea multa faina; adaugati cate putina si framantati bine de fiecare data. Aluatul trebuie sa fie un pic lipicios la pipait, dar sa nu se lipeasca de vas, si elastic, cu consistenta asemanatoare cu lobul urechii. Framantati fara mila. Nu umblati la usa de la cuptor in primele 20 de minute de coacere.

CIORBA DE PORC CU ZEAMA DE VARZA




Dupa cum se deduce din titlu, aceasta este o reteta din iarna trecuta, pe care abia acuma o postez. Nu cred ca are vreo importanta acest lucru. Sa vedem ce am pus noi in aceasta ciorbita.


-1,300kg carne de porc cu os
-1 morcov mare
-1 ceapa mare
-3 maini de mazare congelata
-3 maini de fasole verde congelata
-2 maini de orez
-2 linguri pasta de ardei
-400ml suc de rosii
-1 legatura de marar (eu am in congelator)
-zeama de varza dupa gustul fiecareia


Se pune carnea la fiert. Cand face spuma se strange bine spuma pana nu mai ramane nimic. Se fierbe 15 minute dupa care se pune ceapa taiata patratele

si morcovul dat prin razatoarea mica si se mai fierbe 15 minute.

Apoi se pune mazarea

si fasolea si se mai fierbe 10 minute.

Apoi vine randul pastei de ardei,

a orezului pe care le lasam 10 minute,

iar la sfarsit a sucului de rosii.

Dupa 10 minute punem zeama de varza,

iar cand fierbe se stinge si se pune mararul.




Friptura de porc la cuptor
Reteta din categoria: Fripturi
Timp de preparare:
1 h20 min (complexitate medie)

Ingrediente:
1/2 but porc, sare, piper, 2-3 catei usturoi

Mod de preparare:
Se ia un but de porc sau jumatate de but, se sareaza, se pipereaza, se freaca cu usturoi si se lasa astfel cel putin o ora. Apoi se asaza in tava, impreuna cu cateva linguri de apa si se da la cuptor. Se stropeste mereu pe deasupra cu zeama din tava.
Se serveste la masa cu cartofi prajiti si varza murata sau varza calita.

Salată de boeuf

Bine zicea mama ca la salata de boeuf e inutil sa dai cantitati exacte. De ce sa pui omu sa ingurgiteze 500 gr de cartofi daca lui nu ii plac cartofii? Asa ca am pastrat din reteta ingredientele de baza si m-am jucat cu cantitatile in functie de gusturile noastre. Eu si sotul (si bebe) fiind niste carnivori convinsi, am folosit asa:

- 1 kg piept de pui
- 3 cartofi mari (da pe bune ca erau f mari)
- 5 morcovi potriviti
- 3 radacini de patrunjel
- 1/2 dintr-o telina gigantica
- un borcanel de 300 gr de mazare boabe
- 1/2 borcan de 800 gr de castraveti murati

Am pus la fiert pieptul de pui cu apa si sare (nu uitati sa spumati apa o data ce carnea incepe sa fiarba); in alt vas am pus la fiert, in apa cu vegeta legumele (mai putin mazarea si castravetii :D). cand au fost fierte toate, le-am taiat marunt (in cubulete, pentru ca nu imi place salata beouf foarte fina), am taiat si castraveciorii si am adaugat mazarea.



Pentru sosul de maioneza, am folosit un galbenus moale si unul tare, o lingura buna de mustar dulce, 200-300 ml de ulei, un borcanel de 300 gr de iaurt, sare. Operatiunea e aceeasi ca si in celelalte retete in care am folosit maioneza si gasiti reteta AICI, doar ca la sfarsit adaug si iaurtul, pt ca face maioneaza mai putin grea la stomacul meu sensibil. Asa ca, turnam maioneza peste carnea si legumele tocate marunt:



Si ornam dupa imaginatia si gustul fiecaruia :D Eu las de obicei (si multa lume face asa) o parte din maioneza pentru turnat peste salata de bouef dupa ce o asezam in vas. Eu am facut o salata de boeuf "inflorita":








Un comentariu: