sâmbătă, 16 aprilie 2011

Vin Floriile , cateva moduri de a gati peste !


Bors de peste adevarat!

Daca vreti sa mancati un bors adevarat pescaresc trebuie sa veniti la noi in Delta sau sa iesiti undeva in aer liber, sa faceti un foc adevarat cu un strat de jar asa de 2-3 palme si la el sa fierbeti o ciorba sa le povestiti si nepotilor de ea.
Aveti nevoie de: un ceaun mare (obligatoriu ceaun, nu vreo cratita oarecare), toata reteta este pentru un ceaun de 20l, adica asa cum avem noi in Delta, 4 kg peste marunt (poate fi oblete, babusca, platica sau biban), 4 kg peste mai mare (crap, caras mare, somn, stiuca), 1 kg morcovi, 1 kg rosii bine coapte, 1 kg cartofi, 6 cepe, cativa ardei grasi, patrunjel, leustean, sare, piper , 3 litri de bors dar bors de casa, proaspat, cu leustean si crengute de visin, nu prafuri la plic si obligatoriu ardei iute.
Ce aveti de facut:
In primul rand aruncati in ceaun, la fiert, zarzavaturile, cartofii ii puneti mai pe sfarsit odata cu pestele marunt. Dupa ce s-au fiert bine, vedeti ca nu dureaz aprea mult se scot toate zarzavaturile si pestele cu o spumiera mare sau se strecoara zeama. Dupa aceasta puneti din nou ceaunul la foc si can da in clocot puneti pestele mare . Dupa ce da in cateva clocote puneti borsul, fierbinte. Il mai lasati cateva clocote si apoi il luati de pe foc. Scoateti zeama in castroane si presarati pe deasupra leustean proaspat tocat. Pestele il puneti pe o tava mare in mijlocul mesei. Obligatoriu sa aveti la masa ardei iute si o mamaliga mare, numai buna pentru zeama.
Pofta buna!
Vitali

Saramura de biban

Va recomand o excelenta reteta de preparat bibanii, acum, in anotimpul rece. Pe final de toamna, cand pestele este mai gras si mai bun, cand in Postul Craciunului sunt atatea dezlegari la peste.

Saramura de biban

Se iau cativa bibani mai frumusei (peste 2-300g), se spinteca, se scot matele si se pun cu grija la sare icrele, trebuie sa va spun ca icrele de biban sunt o minunatie. Solzii nu se curata, se vor lua foarte usor dupa coacere.
Pe o tabla intinsa, tabla neagra, de fier curat, se presara sare grunjoasa, peste ea se pun bibanii si se lasa pana se rumenesc, se intorc pe partea cealalta cu o lopatica, cu grija sa nu se rupa. Dupa ce s-au copt bine pe ambele parti se scoate crusta, pielea cu tot cu solzi si se scufunda cca 20-25 minute in saramura.

Saramura
Saramura nu are o reteta anume, fiecare o face dupa gust, numai sarata si putin picanta sa fie.
Carnea bibanului, carne alba, fina si dulce trage multa sare. Ca sa va iasa o saramura buna puneti la 1 litru de apa 2 linguri de sare grunjoasa, o lingura de otet sau zeama de lamaie, o lingura de boia, un ardei iute rosu, niste rosii coapte pe tabla si apoi cojite si razuite sau o lingura mare de bulion, 5-6 catei de usturoi pisati, patrunjel tocat marunt, cimbru si busuioc.
Marele secret este ca saramura si pestele sa fie foarte fierbinti atunci cand sunt puse impreuna.

Se serveste obligatoriu cu o mamaliga fierbinte si multa veselie. Sa aveti pofta!


Vitali

Peste dobrogean

In: Retete culinare romanesti

Ingrediente: 1-2 pesti (cca 2 kg), 4 ardei grasi, 3-4 rosii, 2 capatani de usturoi, 200 ml ulei, 50g pasta de rosii, 2-3 lamai, 100 ml vin alb sec, patrunjel, sare, piper, cimbru.

Preparare: Pestele curatat se aseaza intr-o tava, se presara cu sare, piper si cimbru apoi se pun deasupra ardeii taiati felii si uleiul. Se dau la cuptor cca 15 minute apoi se scoate tava, se pun deasupra rosiile taiate felii, pasta de rosii diluata si vinul. Se da iar la cuptor cca 10 minute.
Se serveste fierbinte, cu felii de lamaie si patrunjel tocat deasupra.(sursa www.crap.ro)

Un comentariu: