luni, 7 februarie 2011

Tot ce trebuie sa stim despre Lapte si produsele lactate

Laptele folosit pentru consumul uman provine de la diferite specii de

mamifere, cum ar fi vaca, oaia, capra, iapa, bivolita.

Toate tipurile de lapte se aseamana intre ele in ceea ce priveste compozitia, dar constituentii sai sunt prezenti in proportii variate, in functie de specia de la care a fost obtinut.

Laptele de vaca este folosit cel mai frecvent pentru consumul uman.

Laptele poate fi consumat in diferite moduri, necesitand o preparare minima, avand un cost relativ scazut.

Aceste consideratii, alaturi de inalta valoare biologica a proteinelor sale, ii confera o valoare aparte atunci cand este necesara o dieta hiperproteica.

Laptele semidegresat

Laptele semidegresat este similar cu laptele integral in ceea ce priveste

continutul in carbohidrati, proteine, minerale si vitamine hidrosolubile, dar are un continut mai scazut in grasimi si vitamine liposolubile.

Folosirea laptelui degresat reprezinta o modalitate de a reduce aportul lipidic si caloric.

Anumite produse degresate de lapte sunt fortifiate cu vitaminele A si D.

Laptele degresat nu trebuie folosit la copiii sub 5 ani.

Laptele de vaca

Principalii nutrienti ai laptelui de vaca sunt:

• Proteine, in principal cazeina si lactalbumina; proteinele din lapte furnizeaza aminoacizi esentiali

• Carbohidrati, sub forma lactozei

• Grasimi, intr-o forma emulsifiata

• Calciu si fosfor, in forme rapid absorbabile

• Vitamina A

• Vitamine din complexul B, in special riboflavina

Laptele praf

Laptele praf este un produs obtinut prin evaporarea apei din lapte.

Atunci cand este reconstituit, laptele praf este comparabil din punct de vedere nutritiv cu laptele proaspat.

PRODUSELE LACTATE

Smantana

Smantana contine o cantitate mare de grasimi (30%) avand un important

rol energetic.

Untul

Are un continut crescut in grasimi (65–85%) dar si in vitamina A, variabil in functie de dieta animalului de la care s-a recoltat laptele.

Continutul in vitamina D este moderat sau scazut, fiind mai mare in anotimpul cald comparativ cu cel rece.

Iaurtul

Se obtine prin adaugarea unei culturi de bacterii ce fermenteaza lactoza,

dand nastere acidului lactic. Inchegarea se produce atunci cand se obtine un anumit grad de aciditate.

Savoarea si continutul nutritional sunt uneori modificate prin adaugarea

zaharului, a aromelor sau a fructelor. In general, continutul nutritional al iaurtului este similar cu cel al laptelui, acesta din urma fiind constituentul de baza.

Tot-ce-trebuie-sa-stim-despre-Lapte-si-produsele-lactate-1.jpg


Iaurturile probiotice

Contin un numar mare de microorganisme nepatogene ce se gasesc in

mod normal la nivelul tractului gastrointestinal.

Prin modificarea compozitiei microflorei intestinale se pare ca aceste alimente aduc beneficii precum scaderea gradului de intoleranta la lactoza, preventia si tratamentul diareilor cu rotavirus si stimularea dezvoltarii sistemului imun.

Branzeturile

Pentru prepararea acestora, laptele este tratat cu o enzima ce produce inchegarea laptelui.

Ulterior se separa intr-o parte lichida (zerul) si o parte solida.

Aceasta din urma sufera un proces de maturare ce presupune anumite modificari chimice care in final determina savoarea branzeturilor.

Valoarea nutritiva a acestora este ridicata datorita continutului crescut in

proteine, calciu, fosfor si vitamina A.

Se recomanda consumul a 2-3 portii zilnice de lapte sau derivate din lapte, de preferinta degresate.

Acestea reprezinta una din cele mai importante surse de calciu din dieta, dar si de proteine, riboflavina si vitamina B12.

Sfaturi practice !

• Folositi laptele ca si bautura la masa; consumati lapte degresat sau

semidegresat.

• Daca obisnuiti sa consumati lapte integral incercati sa-l inlocuiti treptat

cu preparate cu continut mai redus in grasimi.

• Preferati la gustari iaurturile semidegresate.

• Alegeti branzeturile avand un continut scazut in grasimi.

• Daca nu consumati lapte sau produse din lapte datorita intolerantei la

lactoza cea mai utila metoda de a beneficia de avantajele acestui aliment

este consumul preparatelor delactozate; de asemenea, trebuie sa aveti in vedere necesitatea suplimentarii cu calciu a dietei.

Sfaturile sunt oferite de Ministerul Sanatatii in „Ghidul pentru alimentatia sanatoasa”.

www.prokid.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu