sâmbătă, 7 august 2010

CODUL BUNELOR MANIERE - Masa de pranz

Bunele maniere sunt dobandite inca din primii ani ai copilariei, insa nu trebuie pierdut din vedere faptul ca difera de la o cultura la alta. Cultura romaneasca este foarte permisiva in multe cazuri, insa anumite reguli nu trebuie neglijate nicicand.

Daca suntem cu familia sau prietenii la masa, se poate bea prima jumatate a cestii de supa. Pentru restul supei (legume, carne, etc) se foloseste lingura clasica. In schimb, ciorbele se mananca numai cu lingura. In cazul in care supa a fost incalzita prea tare, e interzis sa suflam in ea pentru a o raci. Cu rabdare, asteptam pana se raceste. Deasemenea, in niciun caz nu e recomandata inclinarea farfuriei pentru a lua ultima inghititura. Ca ultim detaliu, nici nu se inmoaie painea in supa.

In ceea ce priveste cartofii, acestia nu se taie cu cutitul si nici nu se zdrobesc cu furculita. Aceasta regula nu se aplica, insa, cartofilor copti in coaja. Ei se inteapa cu o furculita si coaja se curata cu un cutit.

Cand se aduc la masa, castravetii si gogosarii murati se iau cu furculita proprie si se taie in farfurie cate o bucata, pe masura ce se mananca. Sub nicio forma nu se infinge furculita in gogonele, pentru a evita stropirea celor din jur. Acestea se iau cu lingura. In farfurie, nu se musca direct din ele, ci se taie cu grija.

Sarmalele, ruladele de orice fel si chitelutele se taie doar cu furculita.

Mancatul pestelui presupune o abilitate speciala si un cutit cu o forma iesita din comun, special creat in acest scop. In acelasi timp, este necesara si o furculita mai mica. Cutitul este util doar la dezosare. Pestele de desface in trei, indeparatandu-se sira spinarii, si in niciun caz nu se taie precum friptura. Oasele de peste din gura se pun pe furculita, dar daca ne creeaza "emotii" , se pot scoate cu doua degete

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu