vineri, 6 august 2010

CURATAREA DINTILOR

Prin curatarea dintilor intelegem, cu precadere, periajul, care indeparteaza placa bacteriana si alte resturi de pe dintii tai. Placa joaca un rol major in aparitia diverselor boli dentare, cum sunt cariile si bolile gingiei. Cea mai buna metoda de indepartare a placii de pe dinti este o igiena zilnica acasa prin periaj constiincios si aplicarea unor forme de curatare a zonelor dintre dinti.
de Dr. Florin Lazarescu, de la Clinica de Stomatologie Smilemed, Bucuresti

Cum sa iti periezi dintii?

Tehnica cea mai intalnita si recomandata de catre medicul stomatolog pentru periatul dintilor este cea descrisa mai jos. Totusi, trebuie sa ceri sfatul medicului tau pentru a aprecia daca folositi tehnica adecvata nevoilor tale individuale:

Foloseste o periuta de dinti cu peri moi (periile cu peri artificiali sunt de preferat, pentru ca cele din par natural retin mai usor bacteriile din cauza ca sunt mai poroase). Asigurate ca periuta are marimea potrivita ca sa ajunga in toate zonele care trebuie curatate.

Plaseaza periuta la un unghi de 45 grade fata de dinti si periaza cu o miscare dinspre gingii spre dinti.

Misca periuta foarte incet si cu grija, pentru ca placa depozitata sub gingii sa poata fi indepartata.

Perieaza exteriorul dintilor, apoi interiorul (zona dinspre limba) si zonele de muscare.


Pentru dintii frontali, perieaza suprafetele din interior prin tinerea periutei in pozitie verticala, cu miscari de sus in jos dinspre gingii spre dinti.

Perierea limbii iti va improspata respiratia. Resturile si bacteriile se pot colecta pe limba si cauza respiratie urat mirositoare.

Periuta de dinti trebuie sa curete doar 2 - 3 dinti o data. Schimba-i pozitia ca sa curete bine fiecare dinte.

Ca sa previi depunerea placii, perieaza-ti dintii cel putin o data pe zi, de preferat seara inainte de culcare. Periatul de dimineata ajuta suplimentar la indepartarea placii in totalitate.

Nu te grabi cu periajul. Un periaj corect si complet ar trebui sa dureze cel putin 3 minute.

Spalatul prea energic al dintilor sau folosind o perie de dinti dura poate cauza retragerea gingiilor si expunerea suprafetelor radacinilor. De asemenea, distruge si structura dintilor. Ambele duc in final la dureri si sensibilitatea dintilor.

Schimba-ti periuta de dinti de fiecare data cand perii incep sa se rareasca sau sa isi modifice pozitia. O periuta uzata nu va reusi sa curete bine dintii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu