marți, 24 august 2010

Vergeturile dispar sau nu ?


Slabirea sau ingrasarea brusca, perioada de crestere pubertara, precum si alimentatia necorespunzatoare duc la aparitia vergeturilor.

Dr. Corneliu Dobre, medic
dermatolog in cadrul Clinicii de Dermatologie a Spitalului „Sf. Spiridon" Iasi: „Una dintre cel mai des intilnite probleme, indiferent de virsta sau sex, o reprezinta vergeturile. Acestea sint leziuni ale pielii rezultate in urma deteriorarii fibrelor elastice ale tesutului cutanat. Vergeturile sint de obicei leziuni liniare cu aspect de la alb-sidefiu pina la roz- violaceu. Apar cu preponderenta pe brate, pe sini, abdomen, fese, solduri si uneori gambe.

Aproximativ 70-90% din femeile insarcinate prezinta vergeturi in ultimele luni de graviditate. Intinderea constanta a abdomenului, in lunile a patra si a saptea de sarcina, ca rezultat al cistigului in greutate, coincide in cele mai multe cazuri cu aparitia vergeturilor. Femeile
gravide nu sint singurele supuse riscului aparitiei vergeturilor.

Adolescentii, care trec printr-o perioada brusca de crestere, precum si atletii, in special cei axati pe cresterea masei musculare, au astfel de probleme. La fel persoanele care pierd sau acumuleaza brusc kilograme
suplimentare de cele mai multe ori in urma unei diete dezechilibrate.

Ce putem face?

Odata aparute, vergeturile nu mai dispar niciodata in intregime, deoarece pielea nu isi mai poate recapata complet elasticitatea. Cu cit se incepe mai devreme tratarea vergeturilor, cu atit mai eficient va fi rezultatul, deoarece sint mult mai usor de indepartat atunci cind abia au aparut si au o culoare rosiatica. Atunci cind devin tot mai albicioase, tratamentul este mai dificil si cu putine sanse de reusita.

Masajul

Masajul se face cu ajutorul unor manusi speciale, pentru imbunatatirea circulatiei singelui in zona respectiva. Aplicati zilnic crema bogata in vitaminele A, C si E in zona cu vergeturi si masati pentru a mentine supletea pielii. Daca lotiunile sint folosite discontinuu, efectul e mult atenuat.

Alimentatie

Alimentele bogate in zinc (nucile si pestele), cele cu aport de vitamine A, C si D, cum sint citricele si morcovii, precum si cele care asigura necesarul de proteine (ouale) imbunatatesc aspectul pielii si previn aparitia neplacutelor vergeturi. De asemenea, este indicat sa beti intre opt si 10 pahare de apa pe zi. Apa va va face pielea mai matasoasa si supla. Reduceti aportul de ceai, cafea sau sucuri acidulate ; fumatul este prohibit.

Creme

Cremele cu colagen permit o refacere a elasticitatii daca sint aplicate precoce si printr-un masaj sau automasaj adecvat. Pe linga aceste metode relativ simple, pe masura neplacerilor cauzate de aspectul dizgratios al vergeturilor, exista nenumarate alte oferte de inlaturare a acestora, care in lipsa sfatului unui dermatolog si al unui nutritionist competent se pot dovedi tot atitea scumpe promisiuni neonorate."

Apa calda si sapunul usuca si mai mult pielea

Dr. Corneliu Dobre: „In ceea ce priveste tegumentele uscate, acestea apar atunci cind cantitatea de apa din stratum corneum este insuficienta pentru a asigura functiile acestuia. Printre cauzele ce duc la aceasta scadere a cantitatii de uleiuri protective enumeram: prea multa apa
cu agenti de spalare (sapun, sapun lichid, sampoane, detergenti, solventi etc.), expunerea la diverse substante chimice, procesul normal de imbatrinire al organismului si anumite tipuri de afectiuni dermatologice.

Un aspect important al tratamentului consta in identificarea si contracararea oricarui factor ce ar putea contribui la aparitia acestor afectiuni. In mod normal, se considera ca umidifierea tegumentelor ar trebui sa rezolve problema.

Totusi, apa singura (in special apa calda) poate chiar agrava problema prin indepartarea uleiurilor naturale protective. Apa calda, cu sapun indeparteaza foarte mult uleiurile naturale. Insa, umidifierea tegumentelor urmata de aplicarea unei creme emoliente aduce mari avantaje acestora. Uleiurile din creme ajuta la mentinerea apei in stratum corneum facind astfel pielea mai moale, fina si mai putin predispusa riscului de deshidratare, fisurare si prurit.

Baza managementului acestei tulburari consta in stabilirea unui program corect de imbaiere alaturi de utilizarea unei creme hidratante foarte eficiente. Nu ar trebui sa faceti mai mult de o baie sau un dus (maxim 10 minute) intr-o zi. Apa utilizata pentru spalare ar trebui sa fie calduta si nu foarte calda. Sapunul ar trebui utilizat doar la nevoie si doar in anumite zone (la subrat, la nivelul organelor genitale, picioarelor si fetei). Este de recomandat utilizarea sapunurilor ce contin crema hidratanta".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu