sâmbătă, 17 aprilie 2010

10 EXAMENE MEDICALE PE CARE O FEMEIE TREBUIE SA LE FACA IN FIECARE AN

O data pe an, trebuie sa iti aloci timpul necesar pentru o serie de analize medicale complete. Aceasta este singura modalitate prin care poti preveni anumite afectiuni si unica metoda prin care poti trata bolile din faza incipienta.

Iata 10 dintre cele mai importante teste medicale pe care trebuie sa le faci cel putin o data pe an.

1 Mamografia

Incepand cu varsta de 25 de ani, este obligatoriu sa efectuezi anual cate un control al sanilor. Astfel poti depista din timp problemele care se pot dezvolta si poti impiedica instalarea cancerului la san. Desigur, este recomandat sa iti palpezi, din cand in cand, si singura sanii pentru ca tu esti prima care observa daca a intervenit vreo schimbare, insa o mamografie este un examen medical amanuntit, esential pentru sanatatea ta.

Din momentul in care mamografiile au inceput sa fie incurajate, rata mortalitatii a scazut cu 20%, lucru care nu poate fi decat imbucurator.

2 Verificarea pielii

In cazul in care ai pielea sensibila (este foarte alba, te arzi cu usurinta in primele 20 de minute de expunere la soare sau pe pielea ta exista multe alunite), este recomandat sa mergi la dermatologie o data pe an. In America, peste 1 milion de persoane sunt diagnosticate anual cu o forma de cancer al pielii, lucru care ar trebui sa dea tuturor de gandit.

Din fericire, depistat in forma incipienta, cancerul de piele poate fi tratat in aproximativ 99% din cazuri, asa ca nu ezita sa mergi la control.

3 Consult oftalmologic

Indiferent ca porti sau nu ochelari, ca lucrezi sau nu la calculator, ca te ustura ochii sau nu, mergi anual la un consult oftalmologic. Astfel, in cazul in care sunt probleme, exista sanse sa le poti corecta. Nu iti fie teama ca vei fi obligata sa porti ochelari deoarece, in cazul in care ai oarecare probleme de vedere, exista varianta lentilelor de contact.

4 Audiograma

Audiograma este testarea auzului care consta in ascultarea unei serii de tonuri si sunete folosind o pereche de casti. Aceasta analiza este obligatorie mai ales in cazul in care traiesti intr-un oras aglomerat in care gradul de poluare fonica este foarte ridicat si depaseste nivelul maxim admis de normele europene. Astfel, cota limita admisa de 50 de decibeli este cu mult depasita in tara noastra, in cele mai aglomerate orase nivelul zgomotului ajungand pana la 75 de decibeli.

De asemenea, in cazul in care asculti muzica in casti sau frecventezi foarte des cluburile in care muzica se aude foarte tare, trebuie sa stii ca esti supusa anumitor riscuri.

5 Control stomatologic

Stiai ca multe dintre bolile inimii apar din cauza problemelor dintilor? Din pacate, doctorii ne avertizeaza ca daca avem carii si tartru, sansele sa avem probleme cardiace sunt destul de mari.

Mai mult decat atat, problemele dentare cauzeaza afectiuni ale stomacului. In plus, o dantura neingrijita, cu tartru si carii poate provoca mirosul neplacut al respiratiei.

Mai mult decat atat, femeile insarcinate sunt vizate in mod special deoarece problemele danturii pot provoca diverse imbolnaviri bebelusului.

6 Verificarea tiroidei

Oboseala, durerea, constipatia, cresterea in greutate brusca sau, din contra, imposibilitatea de a te ingrasa arata semne clare a ineficientei glandei tiroide. Verificarea consta in palparea zonei tiroidei si in efectuarea unei analize de sange. Astfel, vei putea impiedica dezvoltarea unor probleme mai grave precum obezitate sau tulburari de memorie, prezenta gusei endemice etc.

7 Analize de sange

Analizele de sange sunt considerate una dintre cele mai eficiente metode de depistare a bolilor. Acestea iti vor arata nivelul de calciu pe care il ai in organism, colesterolul, zaharul din sange, glicemia, nivelul celulelor albe si rosii etc. In urma acestor analize, medicul iti va spune ce anume trebuie reglat in organism.

8 Testul Papanicolau

Incepand de la varsta de 21 de ani, indiferent de istoricul sexual, orice femeie ar trebui sa isi faca testul Papanicolau cel putin o data pe an pentru a cauta semne de cancer de col uterin. In cazul in care ai depasit pragul de 30 de ani, iar pana acum ti-ai facut testul de trei ori consecutiv si rezultatele au fost bune, poti face testul o data la trei ani.

9 Analiza secretiilor vaginale

Substantele secretate de vagin pot scoate la iveala boli si infectii destul de neplacute pentru o femeie. Totusi, cu cat descoperi mai repede problema, cu atat mai repede vei scapa de ea.

10 Controlul ginecologic

Un control ginecologic poate fi facut incepand cu varsta de 17 ani si este recomandat ca orice femeie sa mearga anual la ginecolog, indiferent de faptul ca si-a inceput sau nu viata sexuala. In cadrul controlului ginecologic se verifica daca exista scurgeri vaginale neobisnuite, zone inflamate, daca ovarele sunt sanatoase, se examineaza sanii etc.

Un comentariu: