joi, 29 aprilie 2010

DURERILE MENSTRUALE , NORMALE... SAU NU ?

Micile dureri pe care femeile le au la ciclu arată că funcţionează normal din punct de vedere hormonal. Acestea pot fi combătute cu pastile.

Sursa: Hepta•Aproape jumătate dintre femeile tinere au dureri la menstru aţie, arată un studiu prezentat ieri, la Bucureşti, de compania Sanofi-Aventis, î n cadrul unei conferinţe de presă.

•Dacă sunteţi în această categorie, nu este semn rău, spun medicii ginecologi, întrucât lipsa durerilor înainte de menstruaţie se întâlneşte frecvent la femeile infertile. „Ciclurile fără durere sunt cele fără ovulaţie“, a explicat medicul ginecolog Irina Pacu, de la Spitalul „Sf. Pantelimon“ din Bucureşti.

•Totuşi, nici durerile foarte intense nu sunt normale. Acestea se pot asocia cu endometrioza, o afecţiune care determină infertilitate.

Trataţi-vă cu antispastice

•Dacă vă doare capul, burta, aveţi senzaţie de greaţă, dureri de spate, transpiraţi mai mult şi nu puteţi dormi noaptea, dar durerile sunt de o severitate moderată, nu este cazul să vă îngrijoraţi.

Medicii de familie şi ginecologii vă sfătuiesc să ţineţi un calendar, pentru a avea o idee mai clară asupra zilei în care urmează să aveţi menstruaţie şi să luaţi medicamente antispastice şi antiinflamatorii cu două-trei zile înainte. „În cazul femeilor care experimentează dureri severe este mai eficient consumul de anticoncepţionale“, a recomandat ginecologul Irina Pacu.

După prima sarcină este posibil să scăpaţi de crampe

Durerile la ciclu nu se corelează neapărat cu o boală sau cu o anomalie fizică şi se manifestă, de obicei, în primul an de la apariţia primei menstruaţii.

•Datele statistice arată că, în primul an, 38% dintre fete au dureri menstruale, iar în al doilea şi în al treilea an, 20% dintre ele experimentează astfel de neplăceri.

•În total, la aproximativ 80% dintre femeile cu dismenoree (menstruaţie însoţită de dureri), debutul este în primii trei ani de la apariţia ciclului. Durerile încep să scadă în intensitate odată cu îna - intarea în vârstă şi, uneori, dispar după prima sarcină, datorită unor modificări hormonale care intervin în organism.

SOLUŢII NATURALE

Odihna şi alimentaţia ameliorează simptomele
•Medicii atrag atenţia că nu doar medicamentele sunt importante pentru a calma durerile menstruale, ci şi modificarea stilului de viaţă.
„Femeile care trec prin astfel de neplăceri trebuie să se odihnească, să mănânce echilibrat, să facă efort fizic moderat şi să renunţe la fumat, dacă se poate“, sugerează medicul de familie Doian Mihăilă.

Toate acestea pot ajuta la reducerea severităţii simptomelor din timpul ciclului menstrual. Din regimul alimentar este bine să nu lipsească fructele, legumele şi cerealele. Altfel riscaţi să vă constipaţi, iar î n timpul ciclului să experimentaţi diareea, din cauza presiunii care se exercită în zona abdominală.

•Alte măsuri complementare sunt reducerea consumului de cafea, administrarea de calciu şi magneziu, băile călduţe şi aplicarea de comprese calde.

Un comentariu: