joi, 11 noiembrie 2010

Congolezii despre ei insisi si despre lume !


(DR Congo, decembrie 2009-ianuarie 2010)

“In Congo e un dezastru. Coruptie, saracie, distrugere… Razboi, epidemii… Lumea nu mai are ce manca. Nu are cu ce se imbraca. Toti exploateaza Congo, toti fura cat pot si noi toti murim de foame”.
Batran hamal congolez in granita Chililabombwe – Kasubalesa. Ajuta micul trafic transfrontalier. Principala marfa care se transporta din Zambia in Congo de catre negustorii marunti este pestele. In tara cu cele mai multe rauri din Africa se importa peste (pestisori mici uscati sau afumati, numiti generic “fretain”) Dinspre Zambia spre Congo se mai trec peste granita haine vechi, faina, sperante si HIV.

“Noi, negrii, suntem condamnati de insasi conditia noastra rasiala, care ne determina modul de gandire si comportamentul. Noi suntem ancorati intr-o mentalitate tribala, in care doar cei din tribul nostru, din grupul nostru, ne sunt prieteni si trebuie ajutati si promovati, indiferent de competentele lor reale, pe cand cei din tribul celalalt trebuie inlaturati. Asta facem in politica, asta facem in toate institutiile noastre, unde seful se inconjoara de rude care fura, ca si atunci cand era in satul lui sef si avea drepturi discretionare. Asta facem in universitati, unde esti prigonit daca daca esti student si esti din tribul dusman profesorului.
Peste tot, cand negrii au ajuns la putere, dupa ce au inlaturat colonialismul, noi am stricat ordinea existenta si am creat haos. Uite si acum, in Africa de Sud, dupa ce a venit Mandela la putere, un oras frumos, prosper ca Johannesburg a devenit un centru al criminalitatii. Cu Harlemul nu s-a intamplat la fel dupa ce au venit negrii acolo ?
Nu avem scapare, asta e conditia noastra si nu o putem schimba, de aceea avem nevoie de occident, sa ne ajute si sa ne consilieze”
Muncitor congolez in Africa de Sud, in drum spre casa (in Lubumbashi) in vacanta de Craciun. Un autobuz leaga L’shi de J’burg de 2 ori pe saptamana. Africa de Sud este destinatia predilecta de migratie pentru congolezi, desi bariera lingvistica le creaza initial probleme (Congo e francofon). E plecat de multi ani din tara si nu vrea sa se intoarca, Congo “nu ii ofera inca oportunitati”.

“Albii au urmarit doar exploatarea acestor pamanturi. Nimic bun nu a venit de la ei. Nimic bun nu poate veni de la ei. Albii au pornit razboaiele de aici, ei le-au intretinut. Ei trebuie sa isi vanda armele in Congo si din cauza asta intretin razboaiele”
Congolez pe vapor pe lacul Tanganika.

“Voi Europenii, voi trebuie sa veniti acum aici ! Acum sunt aici americanii, australienii, chinezii, indienii, dar noi nu avem nevoie de ei, ci de europeni. Indienii sunt hoti, necinstiti, se ocupa doar de gainariile lor marunte, pentru familiile lor. Chinezii vor sa puna mana pe cat mai mult, ne dau acum cate ceva in schimb dar pe termen lung nu vor sa ne ajute sa ne schimbam in bine, ei sunt bucurosi sa lucreze cu conducatorii nostri corupti, cu politicienii care fura. In Americani nu avem incredere. Ei isi urmaresc intotdeauna doar interesul lor politic, sprijina pe unul sau pe altul, vor sa ramanem sclavi, nu vor sa ne dezvoltam sa mergem pe picioarele noastre. Ei l-au sustinut pe Mobutu.
Si belgienii au facut rau in trecut, dar acum Europa s-a schimbat. Europa se ingrijeste de tarile ei si le ajuta sa evolueze, Europa face la fel si cu alte tari din lume. De ce nu si aici ? Daca Europa vrea sa ne ajute cinstit, sa ne dezvoltam, pe europeni ii vom primi in primul rand.”
Didier, contabil in Lubumbashi

“Chinezii sunt buni. Ei sunt ca noi, africanii, ei sunt saraci si au fost asupriti de albi. Acum sunt aici si ne construiesc drumuri, lucreaza cot la cot cu noi”
Comesean, Kalemie

“Ah, voi, albii… Credeti ca sunteti mai buni ca noi. Voi de fapt toti sunteti la fel, toti cautati aici minerale, diamante, dar mintiti ca veniti doar asa, in plimbare. Toti sunteti niste mincinosi, niste farsori, va ascundeti, vreti sa ne inselati. Ah, les blancs…”
Raymond, tanar impulsiv si revendicativ in port in Kalemie
olumemare.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu