duminică, 14 noiembrie 2010

Succesul in cariera depinde de aspectul fizic

Fara indoiala, imaginea personala conteaza extrem de mult in relatiile dintre oameni si in viata noastra sociala, iar impactul ei se extinde si asupra parcursului nostru profesional indiferent ca ne aflam intr-o pozitie entry level sau de senior.


Aspectul fizic placut –un atu in obtinerea succesului profesional

Un studiu publicat in Jurnalul de Psihologie Economica arata ca oamenii frumosi sunt mai bine platiti decat ceilalti. Acestia castiga cu 12 % mai mult decat ceilalti deoarece sunt considerati mai competitivi, au mai multa incredere in ei, au o atitudine mai cooperanta si sunt mai sociabili. De asemenea, este foarte probabil ca oamenii atragatori din punct de vedere fizic sa aiba castig de cauza atunci cand intra in competitie cu aceiasi candidati ce au aceleasi calificari sau aceleasi studii. Studii efectuate in Canada, Statele Unite si China au aratat ca oamenii frumosi castiga cu 7,5-15% mai mult decat cei cu o frumusete medie.

Frumusetea in cazul femeilor poate avea si efecte negative. Femeile atragatoare care candideaza pentru joburi unde se pune accent mai mult pe trasaturi masculine precum forta fizica, capacitate de rezistenta fizica si psihica si capacitatea de a lucra sub presiune rareori au castigat competitia cu celelalte femei. Multi angajatori sunt de parere ca intr-un astfel de job frumusetea nu-si are locul si s-au creat anumite stereotipii legate de eficienta femeilor frumoase intr-un mediu de lucru mai dur.

De asemenea, cercetatorii de la Universitatea Rice au descoperit ca atunci cand vine vorba de angajarea unei femei pe o pozitie ce presupune lucrul cu clientii si contact vizual, barbatii opteaza pentru femei atractive, in timp de femeile angajatoare au anumite reticente in a face acest lucru. De aceea, atunci cand femeile atragatoare reusesc sa invinga parerile preconcepute si ating pozitii manageriale inalte, exista tendinta ca succesul lor sa fie atribuit mai mult norocului decat abilitatilor profesionale. Conform calculelor cercetatorilor, intr-un studiu efectuat in 289 de companii daneze ce activeaza in domeniul publicitatii, firmele ce au la conducere persoane atractive inregistreaza un profit mult mai mare decat celelalte companii.

Femeile castiga mai putin decat barbatii

Un studiu realizat de Linda A. Bell in 2005 arata ca femeile in posturi executive de varf sunt platite cu 8-25% mai putin decat barbatii in functii similare. Aceasta situatie nu are legatura cu nici una dintre caracteristicele firmei, cu domeniul de activitate sau cu acele caracteristici ale persoanei legate de varsta, personalitate, studii. In companiile conduse de manageri femei, numarul femeilor aflate in functii executive este mai mare comparativ cu al altor firme. Venitul acestora inregistreaza o crestere salariala de 15-20%.
garbo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu