sâmbătă, 4 septembrie 2010

Ceai sau cafea ?

Si ceaiul si cafeaua contin cafeina. Ce bautura ar trebui sa alegeti? Afla ce spun nutritionistii

Si ceaiul si cafeaua contin cafeina. Un ceai negru foarte concentrat poate chiar sa contina mai multa cafeina decit o cana de cafea. Afla ce spun nutritionistii ce ar fi mai bine sa bei.


Ceaiul are un continut redus de cafeina, care variaza in functie de tipul de ceai si modul de fabricatie. Raportat la suta de grame, ceaiul, nepreparat, contine mai multa cafeina decit cafeaua macinata. Insa, pentru a prepara o cana de ceai este folosita mai putina materie prima, in comparatie cu o cantitate similara de cafea, ceea ce face ca, in final, cafeaua sa contina mai multa cafeina decit ceaiul.

Teina din ceai si cafeina din cafea sint de fapt una si aceeasi substanta. Teina a fost descoperita pentru prima data in anul 1827. Citiva ani mai tirziu, cercetatorii au stabilit termenul comun de cafeina, cind au realizat ca nu sint diferente intre cele doua substante. O ceasca de ceai negru, care a fost lasat in apa timp de patru minute, contine de la 40 la 100 miligrame de cafeina, in timp ce o infuzie de trei minute are intre 20 � 40 mg. Comparativ, o cana de cafea contine intre 60 si 80 de miligrame.

Ceaiul verde este cel mai sanatos

In momentul de fata, studiile stiintifice arata ca este preferabil sa se consume ceai in loc de cafea, pentru ca este mai sanatos pentru organism. Ceaiul � nu cel din plante, ci ceaiul verde si negru � contine o substanta antioxidanta, numita polyphenol, care are proprietati anticancerigene si previne bolile de inima. Ceaiul negru si ceaiul verde provin din aceeasi planta, preparata insa in mod diferit. Avind in vedere ca o cantitate importanta de polyphenol este distrusa in timpul procesarii ceaiului negru, ceaiul verde este de departe mai sanatos.

De-a lungul timpului, cafelei i s-au atribuit numeroase efecte negative aspra organismului. Cu toate acestea, cercetarile arata ca nu este atit de periculoasa daca este consumata in cantitati moderate. Sint si efecte pozitive ale consumului de cafea, care nu trebuie uitate. Atunci cind este consumata in cantitati mici, cafeina mareste gradul de concentrare. Cafeaua este probabil cea mai concentrata sursa de cafeina din alimentatie. Daca s-ar face o lista comparativa a efectelor benefice ale celor doua bauturi, ceaiul ar cistiga. Nu este insa nevoie sa iti impui sa bei numai ceai, cind poti savura ambele arome, fara probleme. Desigur, in cantitati reduse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu