miercuri, 8 septembrie 2010

Rabdarea si perceperea timpului de catre copil !

Rabdarea este o calitate cu care spre rusinea noastra nu ne putem mandri toti, sau pe care n-o putem controla atat cat am dori... Rabdarea este de cele mai multe ori cheia succesului in multe dintre situatiile normale sau de criza. Rabdarea este inca o calitate pe care am dori cu totii sa o insuflam copiilor nostri inca de mici.

Copilul mic nu are notiunea timpului. Aceasta apare abia mai tarziu in perioada scolara cand isi insuseste notiunile abstracte. Dar tu ca parinte ii poti crea copilului falsul control al timpului, astfel nefacand altceva decat sa-i educi rabdarea.

Iata un exemplu. Se aproprie Craciunul. Toti copiii devin nerabdatori (si nu numai copiii), intreband zilnic cat mai este pana vine Mos Craciun. Ajuta-l pe copilul tau sa inteleaga cat timp trebuie sa se mai scurga si astfel sa-i diminuezi nerabdarea, confectionadu-i un fel de calendar.

Calendarul trebuie sa contina exact cate zile mai sunt pana la evenimentul respectiv. Afiseaza-i calendarul la vedere, si in fiecare dimineata sau seara, antreneaza-l intr-un joc de a mai taia o zi de pe calendar, astfel dupa fiecare noapte dormita, apropiindu-va tot mai tare de ziua mult asteptata. Vei avea surpriza sa vezi nu numai ca va intelege acest lucru si ca nu va mai intreba la nesfarsit cat mai este pana atunci, ba chiar se va duce la culcare cu placere, stiind ca astfel se mai apropie putin de eveniment. Exista in comert pentru acest eveniment si o varianta mai dulce a calendarului.

O cutiuta cu 25 de ferestre, continand cate o bomboana ce trebuie mancata in ziua respectiva. Imaginatia si atractivitatea acestor metode utile pentru orice fel de eveniment depinde de fiecare parinte. Important este ca fiecare micut sa aiba senzatia ca stapaneste foarte bine timpul. Nu uitati ca la sfarsitul perioadei sa va tineti de promisiune. Orice abatere de la acesta poate duce la un esec total, la neincredere si impacientare a micutului.

Incercati sa nu ii oferiti copilului repere de timp de genul, 5 minute, peste 5 ore, peste 3 zile. Acesta nu va intelege nimic si nu va face altceva decat sa va sacaie la nesfarsit cu intrebarea daca mai este mult pana atunci. Incercati pe cat posibil sa inlocuiti aceste repere cu evenimente foarte bine cunoscute de acesta: vom merge la teatru dupa ce dormi de pranz, vei manca ciocolata dupa ce manaci de pranz, matusa vine la noi dupa ce mai faci nani noaptea de 3 ori, etc. Folositi-va imaginatia si oferiti-i copilului puncte de reper "palpabile" pentru capacitatea lui de intelegere.

Imi amintesc cu drag, cum baietelul unor buni amici de-ai mei, a venit la noi in vizita si mi-a spus foarte serios ca n-o sa poata umbla la priza decat cand va fi mare. Si cand l-am intrebat cum va stii ca este suficient de mare ca sa poata umbla la priza, mi-a raspuns foarte candid: "voi fi suficient de mare cand imi va creste barba ca lui tati". Clar raspuns dar cat de intelept. Probabil ca micutul isi verifica in fiecare dimineata fata in oglinda ca sa vada daca i-a crescut barba, dar nu asta conteaza ci faptul ca obiectivul dorit, acela de a nu umbla la priza, a fost atins printr-o explicatie logica, insusita, nu printr-o interdictie scurta si de neinteles pentru el.

Este extrem de important sa oferim copilului puncte de reper prin care sa poata urmari si intelege scurgerea timpului corespunzator varstei si capacitatii de intelegere. Asa ca puneti-va la lucru imaginatia si fantezia, oferindu-le copiilor repere cat mai atractive si pe intelesul lor. Nu uitati sa fiti un model demn de urmat si la acest capitol.

Si... nu cereti rezultate imediate, aveti rabdare!

Autor: psih. Cornelia Codreanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu