vineri, 24 septembrie 2010

ROMANIA - VULCANII NOROIOSI BUZAU


Vulcanii Noroiosi din judetul Buzau, reprezinta cratere in miniatura, care se formeaza cu ajutorul gazelor naturale provenind de la mai mult de 3000m adancime, contactul cu panza freatica si solul argilos de la suprafata formeaza mici conuri care scot o pasta fluida de culoare gri, cenusie. Acesti vulcani noroiosi se intind pe circa 30 ha si reprezinta un fenomen unic in Romania, deasemene este rar intalnit in lume.

Turistii sunt impresionati de peisajul ciudat pe care il ofera, asta si datorita plantelor deosebite care s-au adaptat salinitatii din jur, iar daca te apropii de un asemenea vulcan poti auzi acel namol care bolboroseste din adancuri.


Vulcanii Noroiosi Buzau - obiective turistice
Daca faceti o vizita in comuna Paclele Mari pentru a vedea Vulcanii Noroiosi Buzau, va recomandam sa vizitati Sarata Monteoru, una din cele mai importante statiuni din zona si in comuna Colti exista singurul muzeu de Chihlimbar din sud-estul Europei.

Desi esti tentat sa crezi ca namolul care ‘bolboroseste’ in cratere este fierbinte, vei avea surpriza sa constati ca de fapt este rece. Apa si namolul se ‘depun’ exact ca lava si au dat nastere in timp unor forme ale solului absolut spectaculoase, iar peisajul este de-a dreptul selenar. Vulcanii Noroiosi au cratere desi mai mici decat ale vulcanilor activi, iar procesul de eruptie este continuu. Gazele creeaza acele ‘bule’ de apa cu namol, care se revarsa si se intaresc, astfel ca peisajul este intretinut natural, fara costuri

Cum ajungem ?
Drumul este destul de intortocheat si de prost semnalizat, asa ca nu uita sa iti iei o harta cu tine daca te hotarasti sa mergi. Oricum trebuie sa ai in vedere urmatorul traseu: Buzau-DN10-Satuc-Berca-spre Chiliile-Paclele Mari si Paclele Mici.

Din Buzau mergi pe DN10, pana in localitatea Berca, urmand indicatorul de Chiliile. Dupa aproximativ 10 km faci dreapta, spre Paclele Mari si Paclele Mici.

Un comentariu: