miercuri, 22 septembrie 2010

ROMANIA - COMANA Delta ascunsa de langa Bucuresti


Balta Comana, adevaratul loc in care s-a purtat batalia de la Calugareni, adevaratul mormant al lui Vlad Tepes si, de ce nu, adevaratul loc unde se varsa Neajlovul in Arges. Nu va ganditi ca e vorba de locul de bastina al "adevaratei fiice" a vreunei vrajitoare, dar sa va pregatiti, daca aveti de gand sa iesiti din Bucuresti, sa gasiti, la doar 37 de km distanta, spre Giurgiu, un loc de o frumusete cum numai in Romania nealterata de betoane se mai gaseste .

Padurea si balta Comana nu fac parte din bagajul de cunostinte turistice ale romanilor. Cu atat mai putini stiu ca aici se intinde, pe sute de hectare, a doua delta ca marime, dupa Delta Dunarii, formata din apele impreunate ale Neajlovului si Argesului. Faptul ca nu e introdusa in circuitul turistic, chiar daca e atat de aproape de primul oras al tarii, ii pastreaza intacte atributele naturale: stufaris cat vezi cu ochii, canale inguste pe care abia aluneca o barca, maluri ingalbenite de flori de iris salbatic, rate salbatice ce-ti sperie obiectivul aparatului cand iti sar din stufaris si-ti taie calea.
Padurea Comana, paradisul ascuns la 30km de Bucuresti
Inca sunt indoit daca sa scriu prea multe despre acest loc aflat atat de aproape de Bucuresti, nu de alta dar e inca atat de curat si de linistit prin comparatie cu celelalte paduri din zona… Am incredere in voi insa.


Parcul natural Comana are in total 250 de kilometri patrati, din care 96km2 de padure, 12 kilometri patrati de balta si 3 kilometri de mlastini si saraturi. Peisaj de Delta, aer curat de-ti vine sa-l bei, poteci si drumuri forestiere pierdute prin padure, dar si un “Sat Celtic” aflat intr-o avansata stare de degradare.

Trebuie sa fii atent pe unde calci, la tot pasul freamata viata: broscute, soparle, mici rozatoare… Probabil ca in timpul verii abunda si tantarii, deci n-ar fi o idee rea sa te dai din timp cu lotiune contra tantarilor .
Privelistea colibelor lacustre si a stufarisului abia trezit din somnul de iarna te lasa fara cuvinte. Pur si simplu iti vine sa stai acolo, sa-ti faci si tu o coliba si sa te pierzi in visare. 24 de ore pe zi.

Un comentariu:

  1. Foarte Frumos. Textul si Imaginea Descrisa. Am fost cu scoala anul acesta in programul Scoala Altfel si peisajul de acolo este minunat, fermecator. Am o rugaminte: nu mergeti fiind ca mare parte din voi puteti sa stricati, sa poluati si ar fi pacat ca ce a muncit Mama Natura sa creeze sa stricati voi.

    RăspundețiȘtergere