marți, 16 martie 2010

CE FACEM DE PASTE ?

Pentru cei care sarbatoresc in mod traditional , in familie, deja incep discutiile : ce facem de mancare , ca bautura cumparam , facem tort sau cumparam prajituri , cu ce ma imbrac , ce culoare ma vopsesc , ce cumpar la copii , toate acestea fac parte din deja bine cunoscuta ,, forfota inainte de paste''.
Pentru cei care sarbatoresc impreuna cu prietenii i-si impart sarcinile in asa fel incat sa fie de toate , sa nu lipseasca nimic , ba chiar sa fie in plus .
Pentru cei care s-au gandit sa-si ia o mica vacanta exista tot felul de oferte cu pachete pentru paste , destul de acceptabile, atat in tara cat si peste hotare.
Pentru fiecare categorie o sa vin cu cateva idei , sper sa va placa si sa va fie de folos.

RETETE TRADITIONALE DE PASTE







Miel la cuptor

Pe orice masa traditionala de Paste trebuie sa fie oua vopsite, pasca, drob si miel la cuptor si pentru acesta va propun o reteta delicioasa si usor de preparat, cu multe condimente si mirodenii, pe care le puteti gasi foarte usor in comert.

Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

o 1 bucata de carne de miel, de aproape 2,5 kg.

- 2 linguri de rozmarin proaspat si taiat sau uscat si pisat

- coaja de la o lamaie rasa

- 1 lingurita de piper macinat

- 1/2 de lingurita de cimbru uscat si pisat

- 1/4 de lingurita de condimente

- 2 catei mari de usturoi pisat

- 1 cana de vin rosu (sau daca nu aveti, alb)

Mod de preparare:

Combinati plantele aromatice: rozmarinul, lamaia rasa, piperul macinat, cimbrul, condimentele si usturoiul pisat pana se face un amestec si frecati, cu acest amestec carnea de miel.

Puneti carnea la frigider intre 2 si 12 ore si in acest timp dati drumul la cuptor. Apoi puneti friptura la cuptor si o lasati sa se rumeneasca. Udati cu zeama care se lasa in tava de 2-3 ori cand coaceti si turnati din cand in cand cate putin vin rosu sau alb.

Mentineti friptura la cuptor timp de 2 ore.

Garnisiti cu salata verde, cartofi nature si felioare de muraturi: castraveciori murati, gogosari sau gogonele.

Pofta buna !!!


Drob de miel

ingrediente drob de miel:

organele de miel: ficatul, splina, rinichii, inima, plamanii
2-3 legaturi ceapa verde
1-2 legaturi de usturoi verde
2 legaturi patrunjel verde
1 legatura de marar
4 oua
4 linguri ulei
prapur de miel
20 g unt
pesmet, sare, piper
optional: 500 g ficat de pui sau pipote de pui
optional: 2-3 oua fierte tari

Modul de preparare a retetei:

Se spala bine organele in apa rece. Se taie in bucati de 3 cm latime, se curata de cheaguri de sange si pielite si se lasa 15 minute in apa cu otet (3 parti apa la o parte otet) cat se le acopere, pentru a scoate mirosurile neplacute. Se pun apoi la fiert in apa rece. Daca se doreste, pe langa organele de miel se mai pot pune la drobul de miel si 500 g ficat si pipote de pui. Acestea se curata in apa rece si se pun la fiert o data cu organele de miel. Se fierb 30 de minute, apoi se racesc si se dau prin masina de tocat.
Intre timp se pregateste verdeata. Reteta de drob de miel se prepara in mod traditional de Pasti, si fiind pregatita primavara se foloseste cat mai multa verdeata proaspata. Se curata si se spala ceapa verde si usturoiul, se toaca si se caleste in ulei. Peste ceapa si usturoiul calit se pune pasta de organe, patrunjelul si mararul tocat, ouale crude, sare si piper dupa gust si se amesteca. Compozitia de drob de miel trebuie sa arate ca o pasta inchegata, daca este inca sfaramicioasa se mai adauga ou.
In mod traditional drobul de miel se coace in prapur de miel. In acest caz prapurul se spala bine si se pune in tava, lasand marginile in afara. Se adauga compozitia de drob de miel, se pot pune in aceasta si cateva oua fierte tari, intregi, apoi se acopera cu prapurul. Daca nu folosim prapurul, se unge tava cu unt si se presara cu pesmet, apoi se adauga compozitia de drob de miel ca mai sus.
Tava se da la cuptor aproximativ 1 ora, pana cand drob-ul de miel prinde o crusta frumoasa, aurie.




Stufat de miel

ingrediente:

1 kg de carne de miel, 20 fire ceapa verde, 20 fire usturoi verde, 2 linguri bulion, 1 lingura faina, 2 liguri otet, 100 ml ulei, 100 ml vin, 1 legatura leustean, 1 legatura patrunjel, 1 lingurita boia de ardei, piper dupa gust, sare dupa gust

Mod de preparare:
Se portioneaza carnea, se spala, se scurge si se inabusa in ulei pe ambele parti. Se stinge cu putina apa, se pune sare si piper si se mai lasa 30 minute la foc mic, sub capac. Se pune peste carne, ceapa si usturoiul verde, spalate si taiate marunt si se mai lasa 10 minute. Se face un sos din faina, bulion, boia de ardei, otet si vin, care se pune peste carne si ceapa si se pune la cuptor pana scade putin. Se scoate din cuptor si pentru aroma la stufat de miel, dupa ce se presara verdeata tocata marunt, se pot pune felii de lamaie.

Pofta buna!!!


Bors de miel

Iata de ce aveti nevoie pentru prepararea borsului de miel:

1 kg de oase de miel
1 ceapa uscata
1 legatura de ceapa verde
3-4 cartofi
3 rosii potrivite si 200 ml suc de rosii
1 morcov mare sau 2 mai mici
1 legatura de stevie
1 legatura de loboda
1 legatura de leustean
1 l de bors
1/2 lingurita de sare

Iata acum cum se prepara ciorba de miel:

Se spala carnea bine si apoi se pune la fiert pentru aproximativ 45 de minute, pana se inmoaie.
Se toaca toate legumele marunt si se adauga intain ceapa si morcovul, apoi dupa 10 minute se adauga si cartofii rosiile, stefia si loboda.
Separat se fierbe borsul cu sarea.
Dupa ce legumele au fiert se poate adauga sucul de rosii, borsul fiert. Se lasa sa mai dea in clocot odata si borsul de miel este gata. Puneti leusteanul deasupra tocat marut si puteti sa serviti. Este bine ca la fiecare servire sa se presare putin leustean proaspat deasupra. Ii da o aroma foarte buna si pe langa asta, borsul de miel va avea in farfurie un aspect foarte apetisant. Puteti servi si cu smantana, dupa preferinte.

Va dorim sa aveti pofta buna!

Pasca

pentru aluat:

o lingura drojdie de bere,
1 kg de faina,
8 galbenusuri,
coaja de lamiie,
o cana cu lapte dulce,
300 g de zahar,
200 g de unt.

Pentru umplutura:

1 kg de smintina,
3 galbenusuri,
vanilie,
coaja de lamiie,
100 g stafide,
300 g de zahar,
sare

Mod de preparare:

Framintati un aluat de cozonac, pe care il puneti la dospit 2 ore, apoi impartiti-l in 2-3 parti egale si intindeti fiecare parte ca un sul. Cu aceasta faceti coroana in jurul unei cratite unse cu unt. In mijlocul vasului puneti o parte din umplutura ceva mai inalta decit aluatul. Dati vasul la cuptor si coaceti ca orice cozonac. Din cantitatea respectiva realizati 3-4 bucati de pasca. Umplutura o realizati combinind zaharul, stafidele, coaja de lamiie, citeva fructe confiate, vanilia si galbenusurile frecate separat. Cind aluatul este rumenit, pasca este coapta. Puneti peste gura cratitei un platou, rasturnati pasca, apoi, cu grija, intoarceti-o pe o farfurie.

Sa aveti pofta!!!

Vinurile românesti la masa de Paste

Desigur, se pot consuma dupã dorintã si vinuri obtinute în alte tãri viticole, dar pentru faptul cã România este la rândul ei o tarã cu o veche traditie viticolã, - eu as recomanda ca la aceastã mare sãrbãtoare sã se consume vinurile românesti, vinuri ce poartã în ele mireasma plaiurilor mioritice precum si mãrturia locurilor încãrcate de istorie.
l Ouãle rosii – dupã ce le-am ciocnit si am zis crestinescul „Hristos a înviat!” - se asociazã perfect cu vinurile albe seci. As recomanda vinuri tinere, obtinute din soiurile Zghiharã, Plãvaie, Galbenã de Odobesti, Mustoasã de Mãderat, Creatã, Iordanã, Ardeleanca sau Frâncusã. Aceste vinuri zvelte si rãcoritoare, cu multã prospetime si fructuozitate, lasã în cavitatea bucalã o senzatie plãcutã de proaspãt si rãcoare asemãnãtoare parcã cu aerul curat al unei dimineti de toamnã româneascã.
l Casul si urda, asa numitele „brânzeturi românesti de primãvarã”, pot fi acompaniate de vinuri albe românesti, usor aromate. Astfel, vinul de Crâmposie, vin ce vine adânc din istorie, dezvoltã o aromã caracterististicã, specificã soiului, sugerând parfumul cel degajã un cos de fructe culese în plinã varã. Sã nu uitãm cã, secole de-a rândul, vechea Crâmposie româneascã era singurul strugure ce rezista peste iarnã, putând fi consumat de români si ca fruct, la masa de Pasti. Feteascã albã, unul din cele mai cunoscute vinuri autohtone, prezintã o aromã finã si delicatã asemãnãtoare parcã, cu parfumul îmbietor degajat de vita de vie aflatã în plinã floare. Iar vinul de Feteascã Regalã, emblema României moderne, se remarcã printr-o savoare si elegantã distinctã, dificil de exprimat, dezvoltând în acelas timp o aromã floralã destul de expresivã, foarte interesantã. Toate aceste vinuri: Crâmposie, Feteascã albã, Feteascã Regalã se pot consuma fie tinere sau putin mai vechi (2-3 ani).
l Drobul de miel si stufatul de miel – la aceste preparate se recomandã a se consuma vinuri rosii, seci, mai putin corpolente (mai putin extractive). De exemplu, Bãbeascã neagrã - vin cu multã fructuozitate si prospetime, prezintã o interesantã aromã rusticã, naturalã amintind de parfumul pajistilor românesti de altãdatã.
l Friptura de miel la tavã – la acest fel de mâncare, ce constituie „coloana vertebralã a mesei de Pasti”, se serveste un vin rosu mai corpolent (mai extractiv) si de aceea as recomanda vinul sec provenit din soiul românesc Feteascã neagrã. Acest vin de mare finete, cu o fructuozitate deosebitã, dezvoltã o aromã surprinzãtor de plãcutã, complexã si originalã, ce aminteste de cea a coacãzelor negre sau sugereazã mirosul de prune uscate. Poate fi consumat tânãr, dar este de preferat ca acest vin sã fie ceva mai vechi, adicã de 3-5 ani. Dacã se mai gãseste as recomanda la mielul românesc si soiul Negru de Cãusani – rudã bunã cu Feteasca Neagrã, precum si vinurile obtinute din Negru moale si Negru vârtos, vinuri rosii, bine echilibrate, corpolente si intens colorate.
l Cozonacul de Pasti – desertul traditional românesc se serveste cu vinuri albe dulci asa-zise „ vinuri seducãtoare”. Cel mai bine acesta se acompaniazã cu Grasã de Cotnari, vin cu gust foarte complex ce pare a fi compus din cel al miezului de nucã împletit parcã cu dulceata stafidelor, peste care se suprapune discret o nuantã finã de migdale dulci. Ce potrivire superbã, ce arome! Deasemenea, cozonacul merge bine si cu Tãmâioasã româneascã, ce este un vin dulce, cu o aromã floralã puternicã ce sugereazã pe cea a unui amestec de flori de tei si de salcâm aflate într-un bol mare de sticlã. Aceste douã vinuri românesti, dacã au minimum 5 ani învechire la sticlã, încheie masa de Paste într-o notã de rafinament si elegantã. Desigur, ar cãdea foarte bine, dar se gãseste din ce în ce mai rar, si un pahar de Tãmâioasã (Busuioacã) de Bohotin, vin cu o culoare plãcutã, ce variazã de la roz la rosu deschis, si cu aromã intensã, ce pare cã a adunat în ea parfumul trandafirilor românesti din podgorii.
La acest meniu nu trebuie uitate nici vinurile spumante românesti obtinute traditional în podgoriile Panciu, Iasi, Târnave, Alba, Sebes-Apold si Simleul Silvaniei.
Aceste vinuri spumante se servesc, de obicei, dacã sunt seci, ca aperitiv, cu ouã rosii sau cu brânzeturi proaspete. Vinurile spumante demiseci sau demidulci se servesc împreunã cu cozonacul.
V-am oferit doar câteva sugestii privind vinurile românesti cele mai potrivite pentru masa marii sãrbãtori de Paste. Mai sunt, desigur, si altele... Dar nu uitati: vinul bun românesc este o bucurie a Vietii, ca si cea cântatã în triumfalul vers crestin „cu moartea pre Moarte cãlcând”.
Pentru toti românii, la vremea potrivitã: Hristos a înviat!

de Dr. Ing. Ec. (Dr. Ing. Ec. Ion Pusca - oenolog)


SUPER OFERTA!!!

Excursie 4 zile si 3 nopti in Bulgaria - Nisipurile De Aur, hotel de 4 stele , all inclusiv la pret de doar 85-90 euro /pers. Primul copil nu plateste nimic iar al doilea doar 50% . Pachet de paste . Clasic Travel Grup.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu