sâmbătă, 6 martie 2010

Reteta de macinici muntenesti


ingrediente pentru aluatul din care se fac mucenicii:

250 grame faina
100-120 ml apa caldutza(jumatate cana)
sare

In seara de 8 martie, se face coca din care se modeleaza mucenicii. Se fac snururi lungi si subtiri din coca, apoi se fec cerculetze mici si apoi opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa presarata cu faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina.

In dimineatza de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o

zeama preparata din urmatoarele ingrediente:

apa
sare(un varf de linguritza)
coaja de la o lamaie(rasa)
zahar(dupa gust)


Vom pune mucenicii in apa, numai dupa ce aceasta a dat in clocot. E important sa punem la fiert apa cu sarea. Dupa ce apa incepe sa fiarba, punem mucenicii. Eventual luam spuma care se formeaza inevitabil de la faina ramasa pe unii dintre mucenici. Dupa ce luam bine spuma, radem coaja de la o lamaie si abia dupa ce mucenicii incep sa fiarba adaugam zaharul.
Mucenicii sunt fiertzi atunci cand se ridica la suprafata.
Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara.
nb: Unii pun la fiert miezul de nuca si scortisoara, insa, zeama rezultata are un aspect mai putin estetic(devine maronie sau chiar mai inchisa la culoare).
Recomand ca nuca si scortisoara sa fie adaugate in farfurie, inainte de consumare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu