luni, 1 martie 2010

Virginia Woolf a spus : "In cea mai mare parte a istoriei, anonimul a fost o femeie."

Ce au in comun femeile.......seducatoarele? Primul raspuns care ne vine in minte este frumusetea fizica. Nimic mai fals! Inteligenta, feminitatea, abilitatile de manipulare sunt armele seductiei. “Nu te nasti, ci devii femeie”, spunea Simone de Beauvoir.

Asadar, sa facem cunostinta cu cateva dintre cele mai faimoase seducatoare ale istoriei.


Lou Andreas-Salomé

Nu este tocmai prototipul femeii frumoase, indiferent de tiparul folosit. Nici frumoasa, nici aranjata, nici feminina, Lou Andreas-Salomé a reusit sa cucereasca numerosi barbati, multi dintre care au ramas in istorie. Nietzsche, Paul Ree (filosof nihilist), Rainier Maria Rilke (poet) si chiar Sigmund Freud. Nu, nu a folosit tehnici elaborate de seductie, dar a stiut sa cultive slabiciunile celorlalti. Niciunul dintre barbatii enumerati nu era celebru cand a cunoscut-o pe seducatoare. Fiecare dintre ei incerca, in schimb, sa isi impuna ideile inovatoare, dar considerate nebunesti de contemporani. Lou i-a apreciat, i-a ascultat, le-a dat atentia de care ei aveau nevoie. Asta ar putea face oricine, nu? Daca am adauga pe lista cuceririlor si un barbat care s-a sinucis pentru ca ea nu ii mai acorda atentie si inca vreo cateva tentative de suicid ale altor victime (una dintre ele fiind insusi Nietzsche), atunci jocul lui Lou Andreas-Salomé nu mai devine nici normal, nici usor, nici moral.

Cea mai importanta arma a lui Andreas-Salomé, ramane autosuficienta. A declarat in nenumarate randuri ca nu are nevoie de un barbat si foarte multi bastinasi ai planetei Marte s-au ambitionat sa ii demonstreze contrariul. Este probabil cel mai cunoscut detaliu despre barbati: ei isi doresc sa aiba ceea ce considera ca nu pot avea.


Violet Gordon-Woodhouse

Renumita muziciana a reusit imposibilul: a fost iubita de patru barbati... simultan. Cei cinci au trait in concubinaj, au locuit sub acelasi acoperis si toti erau heterosexuali. Se pare, de asemenea, ca niciunul dintre ei nu a regretat ca a ales o astfel de viata. Toti erau barbati de succes, toti erau relativ conformisti in ceea ce priveste viata sociala, ceea ce face si mai misterioasa viata lor de familie.


Oriana Fallaci – jurnalista seducatoare

A devenit cunoscuta in anii 70 pentru interviurile sale cu oameni politici importanti. Oriana reusea sa ii convinga pe barbati sa ii ofere amanaunte confidentiale, pareri personale ce nu ar fi trebuit sa devina publice. Majoritatea celor intervievati au regretat cele spuse. Henry Kissinger si Mohammed Reza Pahlavi (sahul Iranului) sunt cele mai concludente exemple. Ambii erau constienti de reputatia jurnalistei, dar nu au refuzat intalnirea cu aceasta. Ambii au sperat ca vor reusi sa o pacaleasca. Mai mult, Kissinger era sigur ca va putea si el sa afle informatii confidentiale de la Oriana.

Jurnalista s-a dovedit mai iscusita decat oamenii politici intervievati, determinandu-i sa i se confeseze. Nu, nu a folosit tehnicile uzuale, ci si-a adaptat discursul in functie de personalitatea in fata careia se afla. In cazul lui Kissinger, personalitate obsedata de control, a jonglat intre un comportament agresiv, aspru si un comportament bland. Prin aceasta alternanta, dozata eficient, a trezit in el dorinta de a o multumi. Si cum poti multumi un jurnalist? Oferindu-i informatia de care are nevoie...


Monica Lewinsky – seducatoarea moderna

Cand am vazut primele poze cu deja legendara Monica, nu mi-a venit sa cred ca a reusit sa il seduca pe unul dintre cei mai influenti oameni din lume. Trasaturile fizice nu o recomandau drept o femeie frumoasa, iar formele generoase nu se incadrau in tiparul modern – a se citi anorexic - al frumusetii. In schimb, ea a stiut dintotdeauna ce are de facut. A reusit mereu sa iasa in evidenta, s-a plasat strategic la evenimente, astfel incat sa stabileasca usor contactul vizual cu Bill. Cand a avut prima sansa sa se afle singura cu el in aceeasi incapere, a avut grija sa transmita semnale sexuale, puternice, dar aparent subtile. Spre sfarsitul serii, presedintele a insistat sa petreaca mai mult timp impreune si a invitat-o in biroul sau. Atunci au avut si primul contact sexual. Poate ca voi fi blamata ca am ales un astfel de exemplu, dar trecand peste incarcatura evenimentului, nu putem sa ii negam Monicai abilitatile de seductie.

Exemplele enumerate nu sunt tocmai demne de urmat, dar demonstreaza ca un barbat nu este neaparat atras de frumusetea fizica. Este nevoie de mult mai mult pentru a il seduce.

Un articol de Andra Micu

Sursa: garbo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu