miercuri, 24 martie 2010

CELE MAI FRUMOASE LOCURI DIN LUME

Sa identificam impreuna unele dintre cele mai frumoase locuri din lume care trebuiesc neaparat vizitate. Sunt locuri mirifice , acolo unde nu mai exista bariera intre fantezie si realitate.



1. Oraşul incaş Machu Picchu (Peru)

În inima unui lanţ de munţi acoperiţi de un dens covor vegetal, Machu Picchu domină de mai bine de cinci veacuri îngusta şi adânca vale a raului Urubamba. Acest cadru natural excepţional a făcut din cetatea incaşă situl cel mai spectaculos din vechiul Peru. Inalţat pe la 1450 de suveranul incaş Pachacuti, Machu Picchu a fost în chip brutal abandonat de locuitorii săi în 1572, adesea în formă de patrulater, care nu au, în general, decât un singur etaj şi nici o despărţitură interioară. Construcţiile cele mai marcante sunt Torreon, sau observatorul astronomic în formă de semicerc, folosit pentru determinarea datelor importante ale calendarului şi Intihuatana, sau cadranul solar. Micul oraş poate găzdui între 500 şi 1.000 de persoane, cifră modestă dacă o comparăm cu cei 200.000 de locuitori pe care îi număra, fară îndoială, pe atunci Cuzco, capitala.



2. Cascada Iguazu (Argentina, Brazilia)

Cascadele de pe Iguazú (portugheză: „Cataratas do Iguaçu”; spaniolă: Cataratas del Iguazú) sunt numite de localnici „Garganta do Diabo” (în traducere „Gâtlejul Diavolului”). Catarctele sunt amplasate pe fluviul Iguazu la la graniţa dintre Argentina si Brazilia. Cascadele sunt formate din 270 de căderi de apă, situate pe o lungime de 2,7 km, având o înălţime variabilă între 82 şi 62 de m. Ele sunt amplasate în forma literei care are lăţimea de 150 şi lungimea de 700 de m. Cele mai multe căderi de apă se află pe teritoriul Agentinei, panorama lor putând fi admirată de pe teritoriul brazilian. Cascadele sunt despărţite de ca. 900 de insuliţe. Cataractele sunt situate în Parcul Naţional Iguazú din Argentina şi Brazilia. In anul 1984 regiunea este declarată patrimoniu mondial UNESCO. Sursa.



3. Taj Mahal (India)

Taj Mahalul este un monument în Agra, India. A fost comisionat de împăratul Shah Jahan ca un mausoleum pentru sotia sa, Mumtaz Mahal, prinţesa persană musulmană. Împărăteasa a murit după naşterea celui de-al 14-lea copil, alături de soţul său, în timpul campaniei de zdrobire a rebeliunilor din Burhanpur. Moartea ei l-a afectat într-atât pe împărat încât părul i-a albit în numai câteva luni. Înainte de ultima suflare Mumtaz l-a rugat pe împărat patru lucruri: să-i construiască un mormânt, să se recăsătorească, sa-şi iubească fiii şi să-i viziteze mormântul la aniversare. Şahul a pierdut la decesul soţiei sale nu numai o consoartă, ci şi un abil şi inteligent sfetnic politic. Aşa a jurat împăratul că va construi un edificiu funerar mareţ şi fără egal în lume.. Clădirea a fost construită între 1630 si 1653. Mai multe informatii interesante aici.



4. Piramidele si Sfinxul (Egipt)

Sfinxul are corpul unui leu şi capul unui rege sau zeu. Capul are 6 m înălţime şi 4 m lăţime, iar numai ochii au 2 m înălţime. Nasul şi barba lipsesc, doar barba fiind expusă la Muzeul Britanic. O istorie arabă din secolul al XV-lea (al carei autor este egipteanul Taqi Al-Maqrizi) ne raportează ca nasul a fost distrus de catre un mistic sufi pe nume Muhammad Saim al-Dahr, acesta supărat fiind pe faptul ca egiptenii vremii, deşi nu mai erau de mult pagâni, îl venerau şi îi aduceau totuşi ofrande, convinşi fiind ca fertilitatea adusă de Nil depinde de Sfinx. Arabii egipteni îl numesc “Abu Hol”, adică “Tatăl Groazei”, iar tăierea nasului, în pământ islamic, era considerată ca un semn de infamie. În trecut, statuia a fost pictată: roşu pentru faţă şi corp şi galben cu dungi albastre pentru cap. Sfinxul a fost construit pe locul unei cariere de piatră şi se pare că a fost sculptat dintr-o singură bucată de piatră de var. Astăzi, statuia se fărâmiţează din cauza vântului, umidităţii şi a poluării din Cairo. Au avut loc câteva restaurări şi în timp s-au adăugat noi blocuri de piatră, dar păstrarea acestei statui este încă o problemă. Lucrare făurita în piatră sacră, SFINXUL este considerat o minune a lumii. Nici până în ziua de azi nu este elucidat misterul marelui SFINX.



Piramidele din Giza se numără printre cele mai cunoscute din antichitate, ele fiind considerate una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Informatii aici.


5. Marele Canion din Colorado (Statele Unite ale Americii)

Grand Canyon repezintă un canion foarte lung, sinuos şi adânc săpat de fluviul Colorado din Statele Unite ale Americii intr-un platou inalt alcătuit în special de roci sedimentare, dar având prezente şi ceva roci metamorfice. Marele Canion este de fapt rezultatul eroziunii de milioane de ani a fluviului, partea sa inferioară de astăzi fiind de fapt albia majoră a fluviului Colorado. Grand Canyon se regăseşte aproape integral ca parte a Parcului Naţional al Marelui Canion, unul din primele parcuri naţionale create în Statele Unite. Cititi mai multe aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu