miercuri, 31 martie 2010

CUM ALEGEM UN PARFUM ?


Parfumul are trei faze :
1. nota de varf , care se simte imediat dupa ce ne-am aplicat parfumul
2. nota de mijloc , parfumul se simte putin mai bland si dureaza de la cateva minute pana la o ora
3. nota de baza pe care o simtim cam dupa 30 de minute si care impreuna cu nota de mijloc dau mirosul unui parfum (de altfel asta este si tonul cel mai «?bogat?»).

Alte lucruri pe care ar trebui sa le stim cand comparam un parfum

•Un parfum miroase diferit pe pielea noastra vara fata de iarna, cand de exemplu avem nevoie de un parfum mai puternic, caci frigul reduce puterea aromei.
•Nu uitati! Cel mai indicat moment al zilei pentru a cumpara un parfum este dupa amiaza, caci atunci simtul mirosului se pare ca este mai intens.
•In ziua in care vreti sa cumparati un parfum, nu folositi niciun altul inainte, caci acesta va interactiona cu cel sau cele pe care le veti incerca, si astfel nu veti avea aroma exacta a celui nou pe pielea voastra!
•Daca aveti pielea uscata trebuie sa folositi o cantitate mai mare de parfum, fata de cele care au tenul gras.
•Nu frecati niciodata, dar niciodata (si credeti-ma am vazut multa lume facand asta) zona in care ati aplicat parfumul, caci ii veti schimba defintiv «?buchetul?».
•Aplicati parfumul dupa ce ati facut dus si mai ales dupa ce v-ati uscat complet!
•Un sfat pe care cred ca il stie toata lumea, dar pe care prefer sa il repet: parfumati-va in zonele cele mai intens vascularizate!
•Nu cumparati parfum fara sa-l fi testat si pe pielea dvs!
•Aroma de pe betisorul de carton pus?la dispozitie de magazin este unul neutru si nu combinatia dintre mirosul vostru si lichidul magic.

DIN MINUNILE GRADINII NOASTRE - SFECLA ROSIE


Imprieteniti-va cu ea! Este o garantie de sanatate pe termen lung

Frunzele sfeclei la fel de delicioase ca radacina
Sfecla este un depozit nemuritor de vitamine si microelemente care, spre deosebire de restul legumelor, nu se distrug si nu se dezactiveaza in procesul de prelucrare termica. Folosirea ei in alimentatie are, pe langa virtuti culinare, si virtuti medicale de prevenire a bolilor de sange, deoarece intrece toate legumele (in afara de usturoi) prin continutul de fier.
Asimilarea fierului este favorizata de vitamina C, prezenta in toate partile plantei. In structura radacinii de sfecla este prezent si cuprul.
Lipsa de cupru in alimentatie provoaca incaruntirea precoce a parului, ingreuneaza procesul de consolidare a fracturilor, provoaca dereglari in activitatea pancreasului. Alt element important este zincul, prezent in cantitati foarte mari.
Datorita prezentei lui in alimentatie, functioneaza bine organele de reproducere, se previne aparitia cosurilor, a furunculozei, caderea parului.
Lipsa de zinc afecteaza vederea, poate provoca infarctul miocardic.
Sfecla contine si o cantitate mare de mangan, care apara ficatul de distrofie adipoasa (lipidoza), scade nivelul de zahar in sange, ajuta in lupta cu scleroza si elimina surplusul de apa din organism. Sfecla contine si iod, care favorizeaza metabolismul, fiindu-le extrem de prielnica persoanelor cu obezitate si care sufera de inhibarea functiilor tiroidei.
De nepretuit este rolul iodului si in blocarea cancerului si incetinirea imbatranirii. Celuloza din sfecla scoate din organism toxinele, imbunatateste functionarea tractului intestinal, fiind un remediu redutabil in tratarea obezitatii si constipatiei.
Medicina populara foloseste toate componentele sfeclei, atat tuberculii cat si frunzele.

TRATAMENTE INTERNE

* Alcoolism. Complexul de metode folosite in vindecarea alcoolismului prevede si imbogatirea organismului cu saruri de potasiu, vitamine si alte substante care ajuta la reducerea tendintei irezistibile de a consuma alcool. Cu 30 de minute inainte de masa, se beau 100 ml de suc de sfecla, iar in timpul meselor principale, de 2-3 ori pe zi, se consuma salata de sfecla rasa, fiarta sau coapta in cuptor.
* Amigdalita. In medicina populara, se folosesc mai multe preparate din sfecla, pentru tratarea amigdalitei. Pentru gargara, se foloseste apa calduta in care s-au fiert frunzele sau radacina de sfecla. O alta metoda: se da pe razatoare sfecla cruda, se umple un borcanel de 700 ml, se adauga 2-3 linguri de otet si se lasa la macerat 3 ore, amestecand periodic. Se stoarce sucul si se adauga putina miere de albine. Se face gargara la fiecare 2 ore. Pentru accelerarea vindecarii, in pauze, intre gargare, se mesteca incet cate o felie de sfecla cruda.
* Anemie. Continutul bogat in fier favorizeaza ridicarea nivelului de hemoglobina in sange. Se recomanda consumul zilnic al sfeclei in stare cruda, fiarta sau murata. De 2-3 ori pe zi, se mananca 150 g de salata din sfecla, morcovi si ridiche neagra crude, date prin razatoare, amestecate cu suc de lamaie sau smantana.

Substantele vitale din sfecla nu se distrug prin fierbere (dar e preferabil sa fie consumata cruda)

* Bronsita cronica. Se stoarce sucul dintr-un kilogram de sfecla, se amesteca cu 1 kg miere de albine, 500 ml vin rosu de casa, un pahar de suc de morcov si 1 kg de piersici curatate de samburi si taiate felii. Se pune totul intr-un borcan de sticla, care se introduce intr-un vas cu apa calduta. Se fierbe 10-12 minute pe baie de aburi dupa primul clocot. Pe parcurs, se amesteca cu o lingura de lemn sterilizata. Se pastreaza in frigider. Se beau cate 75 g dimineata, pe nemancate, dupa care se mananca o bucatica de unt. Doza obtinuta este pentru o singura persoana. Ajuta si la vindecarea diferitelor afectiuni ale aparatului respirator, provocate de raceala, dar si pentru profilaxia lor.
* Constipatie, ocluzii intestinale, hemoroizi, hipertensiune, varice, aritmie (fibrilatie auriculara).
Se pun la fiert 5 l de apa de izvor, si cand da in clocot se adauga 500- 700 g de sfecla tocata si se ia de pe foc. Se infuzeaza 3 ore, apoi se strecoara. Se amesteca cu 150 g de zahar si o lingurita de drojdie uscata si se pune intr-un loc cald, pentru 24-36 de ore. (Tratamentul va avea efect pozitiv numai in caz de renuntare categorica la bauturile alcoolice, inclusiv berea . Dupa 2-3 pahare de vin sau bere, bolile ocupa din nou pozitiile castigate si tratamentul trebuie inceput de la zero.) Impreuna cu sfecla, in apa puteti sa adaugati si plante medicinale pentru afectiunile de care suferiti, de exemplu: matase de porumb, paducel, flori de castan etc. Dupa stoarcerea lichidului, din sfecla ramasa se modeleaza bilute de marimea corcoduselor si se pastreaza in frigider sau in congelator (daca sunt multe). Dimineata, pe nemancate, se beau 300 ml de suc fermentat de sfecla. Daca dupa 30-45 de minute apare senzatia de foame, se mesteca incet si se inghite cate o biluta de sfecla. Procedeul se repeta ori de cate ori apare senzatia de foame. Daca ea nu dispare dupa consumul a 7-10 bilute de sfecla, se pot consuma si alte alimente.
* Curatarea organismului de metale grele si radioactive, dizolvarea placilor aterosclerotice din vasele sanguine. Se prepara un amestec din cantitati egale de sucuri din sfecla, morcov si ridiche neagra. Amestecul se toarna in sticle de culoare inchisa si se tine 3 ore in cuptorul incalzit slab. Se bea de trei ori pe zi cate o lingura, intre mese.
* Curatirea sangelui, intarirea imunitatii. 500 g de sfecla si 500 g de morcov se taie marunt. Peste legume se toarna apa clocotita cat sa le acopere (cu 2 degete) si se fierb pe foc mic timp de 30 de minute. Cand legumele sunt fierte, se adauga cate o cana de stafide si caise uscate si se lasa sa mai fiarba 5 minute. Dupa racire, preparatul se amesteca cu 2 linguri de miere de albine si se lasa pentru 12 ore la racoare. Se consuma de trei ori pe zi, cate 100- 150 g , timp de o luna. Preparatul ajuta si la restabilirea fortelor organismului slabit dupa o boala grea.
* Depuneri de colesterol, constipatie. Trei litri de apa rece se toarna peste 1 kg de sfecla taiata marunt. Se adauga 6-8 crengute de urzica sau 2-3 frunze tinere de hrean. Urzica se schimba zilnic. Componentele se pun in camara, intr-un borcan. Se bea cate un pahar, de trei ori pe zi.
* Dezintoxicare - un pahar de frunze de sfecla tocate se amesteca cu un pahar de zahar si 3 litri de zer. Amestecul se pune la fermentat in loc cald, ferit de lumina, acoperit cu 3 straturi de tifon. Dupa doua saptamani se strecoara. Se beau cate unul, apoi cate doua pahare pe zi.
* Disbacterioza. Flora intestinala se restabileste cel mai rapid daca se consuma sfecla marinata. Modul de preparare: sfecla spalata bine se fierbe, se raceste, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Inainte de a pune feliile in borcan, sfecla se cantareste. Pentru un kilogram de sfecla este nevoie de 1 litru de apa, 2 pahare de otet de mere, cate o lingurita de sare si zahar, 10 boabe de piper negru, 6 cuisoare si 2 foi de dafin. Marinata se aduce pana la punctul de fierbere si se tine pe foc slab, 3-5 minute. Otetul se adauga dupa racire. Marinata se toarna in borcan peste feliile de sfecla. Se pastreaza la rece..
* Gripa, raceala. Se amesteca 300 g suc de sfecla cu 200 g suc de rosii, cu sucul dintr-o lamaie, 5 linguri suc de ceapa, 4 crengute de menta, sare, zahar si piper negru macinat (dupa gust). Dupa 2 ore, se scoate menta si se beau cate 50 ml suc cu inghitituri mici, intre mesele principale.
* Hipertensiune. In medicina populara gasim foarte multe retete pentru reglarea tensiunii, in care ingredientul principal este sfecla. Se amesteca in parti egale suc de sfecla cu miere de albine si se beau cate 2 linguri de trei ori pe zi. In loc de miere, puteti sa-l amestecati cu suc de paducel.

* Hipertensiune cu dureri de cap si edem al picioarelor. Se storc 300 ml suc de sfecla, se amesteca cu sucul dintr-o lamaie, 1,5 l de apa si 300 g de zahar sau miere de albine. Se tin ingredientele intr-un borcan de 3 l , acoperit cu tifon, intr-un loc cald, pentru fermentatie. Lichidul (gen sampanie) nu se pastreaza la frigider. Se beau, de 3-4 ori pe zi, cate 100-150 ml. Regleaza tensiunea arteriala, dispar durerile de cap si vajaiturile.
* Litiaza renala. Se taie in felii subtiri 3-4 sfecle de marime medie, curatate de coaja. Se pun intr-un borcan de trei litri. Se toarna deasupra apa rece de izvor, in asa fel ca sa ramana un loc gol de 2-3 degete. Pe gura borcanului se pune un strat de tifon. Timp de 7-8 zile, borcanul se lasa la temperatura camerei, amestecand continutul zilnic, cu o lingura de lemn, apoi lichidul se strecoara in alt vas si se pastreaza in frigider. Preparatul se bea fara restrictii. Intre timp, se prepara o alta portie de bautura. In 5-6 luni, in afara de curatarea rinichilor de nisip, este posibila si imbunatatirea digestiei si reglarea tensiunii arteriale.
* Menopauza. Deseori, in perioada climacterica apar diferite dereglari, mai ales menstruatii abundente, cand se pierd cantitati mari de fier. Se bea suc de sfecla in portii mici (75-100 ml) de 2-3 ori pe zi.
* Pietre in colecist... Ca sa eliminati pietrele din colecist, concomitent cu alte metode, se foloseste si siropul de sfecla. Un kg de sfecla taiata felii subtiri se fierbe in 2 litri de apa, pana se obtine un sirop concentrat. Se beau cate 150 ml, de patru ori pe zi, cu 40 de minute inainte de masa.

TRATAMENTE EXTERNE

* Guturai. Se pun in nas picaturi de suc de sfecla. Pentru cei mai mici, sucul se amesteca cu apa fiarta si racita, ca sa nu-i usture tare.
* Lichen, eczeme, arsuri. Se aplica terciul din sfecla timp de 4-7 zile. Cataplasma se schimba de 5 ori pe zi. Pe arsuri, se pot aplica si frunzele de sfecla strivite in palme.
* Limfostaza (elefantiazis). Edemul limfatic al picioarelor necesita un complex intreg de tratamente, printre care si comprese cu celuloza din sfecla ramasa dupa stoarcerea sucului. In acelasi timp, se bea si infuzie din frunze de patlagina. O lingura de frunze se infuzeaza in 250 ml apa fierbinte, pana la racire. Se imparte in 2 doze si se bea dimineata si seara, cu 30 de minute inainte de masa.
* Mastopatie. Terciul din sfecla tocata, pus intr-un tifon, se aplica pe locul bolnav, zilnic, 40-50 de minute.. In acelasi timp se beau cate 50 ml de suc, de doua ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de 25 de zile.
* Paradontoza. Se rade sfecla pe razatoarea mica. Terciul obtinut se aplica pe gingiile bolnave si se tine 25-30 de minute. Imbunatatirea se observa peste 5-7 zile, dar tratamentul trebuie repetat cateva saptamani (in functie de vechimea afectiunilor).

Test de sanatate cu suc de sfecla

Medicina populara foloseste toate componentele sfeclei.

Sfecla contine multe substante benefice (betanina, saruri de potasiu) care au efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, asupra nivelului de colesterol, a metabolismului lipidic in celulele ficatului si a intaririi peretilor vasculari.
De regula, se stie ca sucurile de legume se beau imediat dupa ce au fost stoarse.
Nu e si cazul sucului de sfecla, care nu se bea imediat, ci trebuie lasat 2-3 ore ca sa se evapore unele ingrediente ce produc efecte negative (dureri de cap, stari de greata etc.).
Cu ajutorul sucului de sfecla ne putem testa starea de sanatate, facand un exercitiu simplu.
Se beau 100 ml suc de sfecla si se mananca o salata de sfecla cruda, data prin razatoarea fina.
Se urmaresc schimbarile de culoare a urinei.
Daca nu sunt prezente afectiuni serioase de sanatate, culoarea nu se schimba. Daca sunt probleme de sanatate, urina capata culoarea sucului de sfecla.

Vin tonic din sfecla

In medicina populara, se foloseste din batrani o reteta cu actiune tonica generala, care se numeste "7 pahare".
Se amesteca in cantitati egale cate 250 ml sucuri de: sfecla, morcov, ridiche neagra, usturoi, lamaie, miere de albine si vin rosu dulce (cabernet).
Amestecul se pastreaza in vase de sticla, in frigider.
Se beau cate 50 ml, de trei ori pe zi.
Cantitatea - 1750 ml - reprezinta o cura care se repeta de cinci ori pe an, cu pauze de 3-4 saptamani.
Preparatul se recomanda pentru revitalizarea organismului dupa interventii chirurgicale, chimioterapie si in timpul tratamentelor de lunga durata.

SFECLA si CANCERUL

Folosirea sucului de sfecla in vindecarea bolnavilor de cancer se practica in medicina populara de mii de ani.
Pigmentul din planta este actorul principal in lupta cu cancerul.
Doza zilnica minima de pigment se afla intr-un kilogram de sfecla, echivalentul a 250-300 ml de suc, care trebuie consumat fara pauze, tot restul vietii..
Pigmentul nu este toxic, nu se descompune in procesul de prelucrare termica si nici in procesul de digestie.
Calitatile lui terapeutice se pastreaza si dupa fierbere la 100 grade Celsius, timp de 2 ore.
Consumul regulat de sfecla sub orice forma normalizeaza VSH-ul bolnavilor, restabileste apetitul, scade efectele negative ale tratamentelor cu radiatii.
Se recomanda feluri de mancare unde sfecla este amestecata cu fulgi de ovaz, hrean, banana sau lapte prins.
In Centrul oncologic de la Moscova , li se prescrie bolnavilor sa consume zilnic cate 250 g de sfecla cruda, data pe razatoare fina, in 3-4 reprize.
Daca sfecla cruda nu este acceptata de organismul bolnavului, ea se inlocuieste cu 300 ml de suc.
Dupa trei saptamani de administrare, bolnavilor li se imbunatatesc analizele de sange si starea generala de sanatate.
Persoanelor cu cancer mamar si de piele li se aplica, de 4-5 ori pe zi, pansamente cu suc de sfecla, pentru micsorarea locului afectat.



marți, 30 martie 2010

CATEVA TRUCURI SIMPLE PENTRU A AVEA UN SOMN LINISTIT



Laptele cald seara, inainte de culcare, va face minuni pentru orice persoana obosita, care adoarme greu. La fel si bananele, care contin serotonina si magneziu, cu efect asupra relaxarii musculare.

Ceaiul de musetel s-a folosit din cele mai vechi timpuri pentru efectul sau calmant. Daca ai probleme cu somnul, o cana de ceai fierbinte inainte de culcare te va ajuta sa dormi linistit.

Mierea este si ea recomandata persoanelor care au probleme cu somnul. Studiile recente ale cercetatorilor americani au aratat ca glucoza din miere stimuleaza creierul pentru a reduce cantitatea de hormoni responsabili pentru starea de agitatie.

Cartofii sunt si ei recomandati pentru efectul lor relaxant. Poti consuma la masa de seara cartofi nature, sau copti, alaturi de o cana de lapte cald. Migdalele si dovleacul sunt leacuri pentru persoanele agitate, care nu se pot odihni.

Nu uita ca alimentatia este esentiala pentru sanatatea ta. Ea influenteaza toate procesele care au loc in organismul nostru, iar o alimentatie echilibrata si sanatoasa inseamna si un somn bun si mai multa pofta de viata.

sursa ziare.com

luni, 29 martie 2010

CITESTE-TI DESTINUL IN LINIILE DIN PALMA


Ştiu că e greu să crezi şi-n stele, darămite în liniile din palma? Dar dacă ai renunţa puţin la atitudinea „Toma necerdinciosul” şi ai arunca o privire în palma ta? Noi te învăţăm cum să descifrezi liniile din palmă pentru a afla secretele personalităţii tale, destinul tău sau momente cruciale din viaţă. Aşa că, mâinile la control!
Pentru a putea citi destinul din mâinile tale trebuie să ţii cont de mai multe caracteristici cum ar fi dimeniunea mâinii, proporţia degetelor, detalii necesare pentru a afla cât mai multe despre viitorul tău sau al celui care se lasă “pe mâna ta”, în aflarea destinului.

Dreapta sau stânga?Destinul se citeşte în ambele palme. Liniile din palma stângă ne arată soarta pe care ne-a „prescris-o” Dumnezeu, iar cele din dreapta ne arată ce modificări aducem noi destinului.

Linia vieţii
Este cea mai importantă linie din palmă. Cu toţii ştim despre mitul care spune că linia vieţii ne arată câţi ani vom trăi, însă, în realitate, aceasta indică mai mult calitatea ei, decât durata. Cu cât linia vieţii este mai lungă şi mai pronunţaţă, cu atât veţi avea un parcurs plin de lucrui frumoase, o sănătate de fier şi un organism care se recuperează rapid. Mai mult, linia vieţii este strâns legată de casă şi familie.
O linie a vieţii lungă şi bine delimitată indică un caracter liniştit, sigur pe sine. Cu cât linia este mai lungă, cu atât persoana este mai sănătoasă, mai putrenică, mai plină de viaţă.

În cazul în care linia este scurtă şi subţire, putem vorbi despre un caracter slab şi de un organism predispus la boli. Dacă aceasta ara o nuanţă mai roşiatică, ne dezvăluie un personaj seducător şi un apetit sexual bine dezvoltat.
Dacă liniile de la cele două mâini sunt foarte diferite, acest lucru indică o personalitate schimbătoare, un caracter slab.
În cazul în care linia este întreruptă, asta nu înseamnă că viaţa se sfârşeşete mai repede. Micile „insule” reprezintă fie momente grele, anumite afecţiuni, fie o schimbare radicală a stilului de viaţă.

Linia inimii
Linia inimii este cea din partea de sus a palmei, care este inclinată spre degete şi ne arată capacitatea de a iubi, amplitudinea sentimentelor, dar şi sexualitatea. Forma acestei linii indică fericirea, depresiile sau dezamăgirile. Indică de asemenea şi sănătatea inimii, a rinichiilor şi a sistemului circulator.

Dacă linia este bine conturată, acest lucru indică faptul că persoana respectivă are noroc în dragoste şi este fericită în relaţia sa. O linie lungă şi neîntreruptă denotă loialitate faţă de persoana iubită. Dacă mai este şi roşiatică, persoana este foarte pasională.
O linie a inimii întreruptă înseamnă mari dezamăgiri în relaţii şi schimbare de partener de viaţă.

Linia minţii
Este linia care practic împarte palma în două. Este asociată cu inteligenţa, capacitatea mentală, concentraţia, ego-ul, memoria. Deasemenea indică şi probleme de sănătate care ţin de ochi, creier sau dinţi.
Dacă linia este bine conturată, se presupune că persoana este una inteligentă. Deasemenea persoanele cu o linie a minţii bine delimitată sunt creative şi pline de fantezie. La capătul celălalt, linia minţii poate arăta şi un om cu o cappacitate redusă de gândire, asta dacă linia este aproape invizibilă sau întreruptă.
Ci cât linia este mai ramimificată cu mici „crenguţe”, cu atât persoana este mai realistă. Dacă linia minţii are mai multe curbe, asta denotă că persoana nu-şi poate păsta atenţia aupra unui lucru foarte mult timp şi este superficială în gândire.

Linia destinului
Este linia care împarte palma pe verticală. Ea indică impactul pe careţl au diverse evenimente din viaţă asupra personalităţii.
Cu cât linia este mai conturată, mai adâncă, cu atât persoana este una cu un destin necontrolabil, care este influenţată de ce i se întâmplă şi care nu poate controla în niciun fel evenimentele din viaţa sa.

Linia lui Marte
Dacă ai linia lui Marte pe palmă, asta pentru că nu toţi o avem, poţi conta pe energii vitale care te vor ajuta în multe situaţii sau pe ajutorul oamenilor din jurul tău.

Linia dragostei (a căsătoriei)
Aceasta indică numărul de relaţii serioase pe care le aveţi în viaţă.
Dacă aceste linii sunt mai apropiate de degetul mic, relaţiile serioase vor apărea mai târziu în viaţa ta. Jumătatea distanţei dintre degetul mic şi linia inimii înseamnă vâsrta de aproximativ 30 de ani.

Linia Soarelui
Această linie se găseşte în palma persoanelor care au foarte mult noroc în viaţă, care au parte de faimă, succes, admiraţie. Dacă nu o ai, trebuie să munceşti mult pentru a câştiga în viaţă.

Inelul sexului (linia lui Venus)
Este legată de căsătorie şi de relaţii stabile. Dacă sunt mai multe, acestea indică mai mult de o căsătorie. Dacă este dreaptă şi bine conturată, aceasta semnifică o căsătorie bună, liniştită. Dacă este ca un lanţ şi arată discuţii despre o posibilă căsătorie. Întreruperea înseamnă divorţ.

DIETA CU MERE

Dieta cu mere nu este una dintre cele mai usoare. Pentru ca meniul tau zilnic va fi alcatuit in mare parte numai din mere. Ceea ce este, de ce sa nu recunoastem, un lucru deloc la indemana oricui. Sunt persoane care, oricat de motivate ar fi, nu pot consuma fructe intr-o cantitate prea mare. Pentru acele persoane care pot face loc fructelor in alimentatia catorva zile, le propun dieta de astazi. Ea are meritul nu doar de a te ajuta sa scapi de cateva kilograme, dar si de a-ti detoxifia organismul.

In principiu, poti urma aceasta dieta 5 zile. Dupa aceasta perioada, o poti continua cu aceleasi indicatii ca in primele zile.


Dieta cu mere are meritul nu doar de a te ajuta sa scapi de cateva kilograme, dar si de a-ti detoxifia organismul.

In prima zi a dietei vei consuma doar mere. La micul dejun, la pranz cat si la cina. Bineinteles ca apa nu trebuie sa fie uitata. Minim 2 litri pe zi.

A doua zi a dietei va fi putin mai usoara. Pentru ca la pranz, in loc de mere, vei manca o salata verde cu branza degresata, salata stropita cu putin ulei de masline si otet sau lamaie. In rest, micul dejun si cina vor fi identice cu prima zi. Doi litri de apa - obligatoriu.

Ziua trei de dieta va incepe cu o felie de sunca adaugata la o felie paine integrala. Marul, bineinteles, va completa micul dejun. Pranzul va consta intr-o salata gustoasa de laptuci, morcovi (si optional ceapa). Seara, deja te-ai obisnuit, mere.

Ziua a patra putem spune ca este o mica surpriza, pentru ca vei manca doar un mar. Dimineata, la micul dejun, vei servi pe langa mar felia de sunca cu paine integrala, la pranz te invit la o salata de ton si legume fierte. Vei folosi lamaia si uleiul de masline. La cina, vom avea cereale cu lapte degresat.

Ziua a cincea si ultima incepe cu un ou pe care il poti servi cu o felie de paine si, bineinteles, marul. Continua la pranz cu o portie de carne pregatita la abur sau gratar (peste sau pui) servita cu o salata de legume. Inlocuieste otetul cu lamaia. Iar uleiul, nu uita, trebuie sa fie de masline. Ziua se va incheia cu mere.

Daca dupa cele cinci zile de dieta vei dori (si putea) sa continui acest regim, o poti face reluand cele prezentate incepand cu ziua 1. Dieta nu trebuie, insa, sa dureze mai mult de 2 saptamani.

Daca aceasta dieta ti se pare dificila, incearca o alta varianta a ei: timp de trei zile consecutiv, consuma doar mere sub forma de compot preparat cu foarte putin zahar.

Merele sunt un adevarat medicament in cazul afectiunilor de intestin si ficat, boli cardio-vasculare, diabet zaharat, astm bronsic. Merele reduc colesterolul, protejeaza oasele, pancreasul si plamanii, sunt indicate in osteoporoza. Un mar consumat seara, inainte de culcare, iti va asigura un somn odihnitor si linistit. Vitaminele pe care le contine: A, B, C si magneziul fac din mar o adevarata 'bomba de sanatate'. Sa mai amintim ca merele consumate zilnic previn cancerul la san.

O dieta cu mere va fi, deci, binevenita.

La final de articol, nu uita. Pentru a slabi sanatos: supraveghere medicala, dieta, 2 l de apa zilnic, sport si multa perseverenta!

de Anca Tarin
www.121.ro

duminică, 28 martie 2010

CE-SI DORESC FEMEILE DE LA UN BARBAT ...???

Ce isi doresc femeile de la un barbat (la prima intalnire)
1. Sa arate bine
2. Sa fie fascinant, sarmant
3. Sa aiba stare financiara buna
4. Sa fie un bun ascultator
5. Sa fie inteligent, spontan
6. Sa fie in forma
7. Sa fie imbracat cu gust
8. Sa aprecieze lucrurile fine
9. Sa fie plin de surprize
10. Sa fie un iubit ingenios si romantic

Ce isi doresc femeile de la un barbat (cand au 32 de ani)
1. Sa arate placut (de preferintza cu par pe cap)
2. Sa fie atent, amabil (sa deschida usa masinii, sa ofere scaunul)
3. Sa aiba destui bani pentru o cina placuta
4. Sa asculte mai mult decat vorbeste
5. Sa rada la glumele mele
6. Sa transporte sacosele de la bacanie cu grija
7. Sa aiba macar ceva atragator
8. Sa aprecieze o masa bine gatita acasa
9. Sa-si aminteasca date de nastere si aniversari
10. Sa caute romantism macar o data pe saptamana

Ce isi doresc femeile de la un barbat (cand au 42 de ani)
1. Sa nu fie foarte urat (poate fi chel)
2. Sa nu porneasca pana nu urc in masina
3. Sa-si permita uneori o cina in oras
4. Sa fie atent cand vorbesc
5. Sa-si aminteasca usor punctul culminant al bancului
6. Sa fie in forma suficienta pentru a rearanja mobila
7. Sa imbrace o camasa care sa ii acopere burta
8. Sa nu cumpere sampanie cu dop filetat
9. Sa-si aminteasca sa aseze colacul toaletei dupa folosire
10. Sa se rada in majoritatea weekend-urilor

Ce isi doresc femeile de la un barbat (cand au 52 de ani)
1. Sa-si taie parul din nas si din urechi
2. Sa nu ragaie in public
3. Sa nu prea aiba grija banilor
4. Sa nu se trezeasca din somn cand o sterg de-acasa
5. Sa nu repete bancurile de prea multe ori
6. Sa fie in forma sa se ridice din pat in week-end-uri
7. Sa imbrace de obicei sosete la fel si lenjerie curata
8. Sa aprecieze o cina buna la TV
9. Sa-si aminteasca numele meu la ocazii
10. Sa se rada in unele week-end-uri

Ce isi doresc femeile de la un barbat (Cand au 62 de ani)
1. Sa nu terorizeze copiii mici
2. Sa-si aminteasca unde e baia
3. Sa nu ceara bani multi pt.intretinere
4. Sa nu sforaie tare cand doarme
5. Sa-si aminteasca de ce rade
6. Sa fie in forma sa se ridice singur in picioare
7. Sa imbrace de obicei aceleasi haine
8. Sa-i placa mancaruri usoare
9. Sa-si aminteasca unde si-a last dintzii
10. Sa-si aminteasca ca e week-end

Ce isi doresc femeile de la un barbat (cand au 72 de ani)
1. Sa respire
2. Sa nu uite de wc

sâmbătă, 27 martie 2010

STOP VIOLENTEI DOMESTICE !!!

Campanie impotriva violentei domestice, banata pe motiv de violenta excesiva! Oare chiar toata lumea a luat-o razna? Pai scopul unei campanii este de a arata celor ce nu stiu, sau aleg sa ignore evidentele, ce se intampla cu femeile abuzate fizic, oameni buni! Din cauza acestei “violente excesive” unele chiar si mor!
2 femei mor in fiecare saptamana in Marea Britanie din cauza ranilor provocate de violenta domestica. In Romania, pană la sfarsitul lui 2000, in legislatia romaneasca nici macar nu exista vreo referire la violenta domestica. Macar acum exista pedepse cuprinse intre 6 luni si un an. Insa nici o cifra nu spune inca, nici macar astazi, cate femei mor din cauza violentei conjugale.

Marea Britanie a lansat o campanie nationala pentru constientizarea faptului ca violenta domestica exista; aceasta se centreaza pe un film de scurt metraj, regizat de castigatorul premiului BAFTA, Joe Wright si avand-o ca si actrita in rol principal pe mult-premiata Keira Knightley.

Dar (ei da exista si un dar, si iata ca li se intampla chiar si celor mai buni), campania a fost momentan retrasa de pe tv din cauza duritatii mesajului. Se asteapta ca scenele in care Keira incaseaza cateva picioare pe unde se nimereste (gura, stomac, fata) in timp ce se afla la pamant sa fie scoase. Dar cum ramane cu scopul campaniei de a arata exact ce li se intampla femeilor, acolo unde ar trebui sa se simta cel mai in siguranta, adica in propriul camin?!




Daca va aflati in aceasta situatie , voi , sau prietenele voastre, nu acceptati si luati atitudine. Exista legi si pedepse pentru acesti barbati animalici ,,preistorici,,. Trebuie sa fim respectate pentru ceea ce suntem si ceea ce facem

VARA ACEASTA SE POARTA IMPRIMEURILE CU FRUCTE


Zeii modei au decis: vara aceasta se vor purta imprimeurile cu fructe. Intr-o abordare eco sau doar ca o rabufnire de culoare, fructele vor fi la mare voga pe rochii, bluze, pantofi si chiar genti, anunta Adevarul.
Moschino si Yves Saint Laurent sunt primii desgineri care au prezentat rochii estivale cu imprimeuri fructate, iar actrita Kate Perry a cumparat deja cateva costume de scena care se inscriu in aceasta tema.

Fructele vor decora orice vara aceasta, de la cercei si coliere la pantofi si obiecte de uz casnic. Imprimeurile vor inveseli atat purtatoarele, cat si admiratorii si poate vor aduce chiar aminte de vremea copilariei.

10 LUCRURI BINE DE STIUT DESPRE STIL SI VESTIMENTATIE

1.Machiajul de zi trebuie sa accentueze trasaturile chipului si sa ascunda micile defecte, dar nu trebuie sa fie extravagant sau prea stralucitor. Orice machiaj reusit, de zi sau de seara, scoate in evidenta ori buzele, ori ochii, niciodata ambele, ne invata site-ul www.lectiadestil.ro.

2. Tinuta femeii evolueaza odata cu varsta. Daca la 20 de ani femeile pot purta orice lungime de fusta, orice accesorii sau pantofi, la 30 de ani deja se cere o tinuta mai sofisticata. La 40 de ani costumele elegante si clasice incep sa domine garderoba, iar la 50 de ani alegerile hainelor ar trebui sa fie dictate de calitate. Acum croiala si culorile au o importanta covarsitoare, sta scris pe www.stylediary.ro.

3. Negrul nu merge cu orice. Dimpotriva, el poate fi purtat doar cu cateva nuante neutre (alb, nisipiu, gri), iar celelalte culori sunt puse mai bine in valoare de alte nuante non-neutre. In plus, pantofii nu trebuie asortati neaparat cu geanta.

4. Croiala, materialul si lungimea pantalonilor sunt foarte importante, intrucat ceea ce purtam in jumatatea inferioara a corpului dicteaza structura de baza a intregii noastre tinute, indica acelasi site.

5. Baza garderobei ar trebui sa fie compusa din cateva piese de calitate, cu croieli simple, care sa poata fi purtate ani la randul, indiferent de tendinte..“Tot ce are nevoie o femeie pentru a fi cocheta este un trench, doua costume, o pereche de pantaloni si un pulover de casmir”, spunea Hubert de Givenchy.

6. Gasirea stilului vestimentar propriu reprezinta o calatorie in interiorul fiintei, o descoperire a sinelui, dincolo de tendinte, moda sau sfaturi. Aceast calatorie este dificila si de durata.

7. Femeile cu cateva kilograme in plus ar trebuie sa evite purtarea curelelor, deoarece acesteaatrag si mai mult atentia asupra taliei, o zona adesea problematica. Ele trebuie sa se axeze in schimb pe pantaloni drepti sau evazati, daca soldurile sunt mai mari si pe pantofi cu toc. De asemenea, ele nu sunt avatajate de hainele prea largi sau de bluze cu pliuri sau volane, sfatuieste www.mayra.ro.

8. Persoanelor scunde le este recomandat sa poarte decolteuri in V sau dungi verticale, care alungesc corpul. In plus, sunt indicati pantalonii cu talie inalta, care nu acopera in intregime pantofii. Rochiile trebuie sa fie mai sus de genunchi, iar accesoriile nu trebuie sa fie prea mari.

9. Femeile cu sani mici sunt avantajate de bluze stranse pe corp, de decolteuri in v, de topu-urile cu pliuri in zona pieptului sau de purtarea bluzelor suprapuse. Cele cu sani mari, pe de alta parte, ar trebui sa se concentreze pe bluzele cu anchior la baza gatului sau cu decolteu barcuta. Pantalonii sau fustele trebuie sa aiba croieli si modele deosebite, ca sa atraga atentia in partea de jos a corpului. Ele trebuie sa evite dungile, bluzele pe gat, medalioanele care ajung pana in decolteu, imprimeurile mari, recomanda acelasi site.

10. Esarfa este o piesa vestimentara care nu ar trebui sa lipseasca din garderoba, incat confera eleganta, feminitate si delicatete. Ea poate fi purtata intr-o varietate de moduri si poate da un plus de stil unei tinute obisnuite.

vineri, 26 martie 2010

TEST - ESTI O PERSOANA PERFECTIONISTA ?

1.Ti-ai pus in joc tot talentul si ambitia pentru a realiza un proiect dar pe ultima suta de metri realizezi ca nu ai timp sa-l inchei asa cum ti-ai fi dorit. Ce faci?

a) Fac tot posibilul sa ma incadrez in dead-line, chiar daca asta inseamna ca, din punct de vedere calitativ, incheierea va fi mai slaba decat restul proiectului
b) Imi calc peste orgoliu si la final fac "o treaba de mantuiala", numai ca sa nu ajung in situatia de a prezenta proiectul incomplet
c) Cer o amanare dupa care imi continuu lucrul in ritmul meu. Totul trebuie sa iasa perfect, mai ales incheierea!

2. Cat de des ti se intampla sa nu te incadrezi intr-un dead-line?

a) Niciodata!
b) Depinde de complexitatea proiectului
c) Uneori, cand vreau sa fac un lucru de calitate

3. Vrei sa incepi un proiect dar constientizezi ca nu esti tocmai pregatita pentru domeniul pe care urmeaza sa-l abordezi. Cu toate acestea iti doresti foarte mult sa faci acest lucru. Cum actionezi?

a) Mai mult ca sigur ca voi abandona ideea. In fond sunt atatea alte lucruri la care ma pricep mult mai bine!
b) Cred ca mai devreme sau mai tarziu voi renunta. Cu toata ambitia mea, prefer totusi sa ma dedic lucrurilor care imi dau mai putina bataie de cap
c) Voi incerca tehnica pasilor marunti: chiar daca sunt multe lucruri pe care nu le stiu legate de acest domeniu, voi face tot posibilul sa ma informez si sa ma perfectionez

4. Cand esti in situatia de a-ti evalua singura munca, pe ce aspect te axezi mai mult?

a) incerc sa-mi fac o privire de ansamblu, focusandu-ma totusi pe aspectele in care am excelat
b) Imperfectiunile ma preocupa mai mult decat realizarile. Pe viitor voi sti cum sa le evit
c) Fac o analiza calitativa a intregii lucrari, cu plusuri si minusuri. In felul acesta am o privire de ansamblu asupra calitatilor si defectelor mele profesionale

5. Cand ti se cere sa evaluezi munca unui alt coleg, pe ce te focusezi?

a) Nefiind vorba de munca mea tind sa fac o evaluare superficiala. Recunosc, nu sunt persoana cea mai indicata pentru a indeplini o astfel de sarcina
b) Fara sa vreau, am tedinta de a remerca in special greselile si micile imperfectiuni
c) Incerc sa fiu cat se poate de obiectiva si sa evaluez lucrarea in ansamblu, cu puncte slabe si puncte tari

6. Esti multumita de infatisarea ta?

a) In general nu dau prea mare atentie acestui aspect
b) Destul de multumita
c) Sunt constienta ca am multe defecte si asta aproape ca ma deprima uneori

7. Ti s-a spus vreodata ca esti genul de persoana greu de multumit?

a) Nu, pentru ca in general sunt o persoana toleranta
b) Nu cred, desi am momente in care ajung sa le reprosez celor din jur lucruri banale
c) In general am pretentii mari de la oamenii la care tin si cred ca este valabil si reciproc

8. Cand vrei sa atingi un obiectiv important, cum procedezi?

a) In general nu-mi fixez obiective foarte mari pentru a nu fi dezamagita mai tarziu
b) Ma gandesc la satisfactia pe care o voi avea la final
c) Sunt preocupata atat de detalii cat si de rezultate. Cu alte cuvinte, drumul pana la linia de sosire mi se pare la fel de important ca finalul

9. Cum abordezi un esec?

a) Incerc sa nu ma gandesc prea mult la asta pentru a depasi mai usor momentul
b) Imi este teama de eventualele esecuri, prin urmare incerc sa le evit pe cat posibil pentru ca imi ia ceva timp sa-mi recapat increderea in mine
c) Orice experienta de viata te face mai puternic, cu conditia sa inveti ceva util din astfel de situatii

10. Exista situatii in care critica celor din jur te motiveaza?

a) Atat timp cat nu sunt fondate, criticile celor din sunt mai degaraba afront la adresa mea
b) Incerc sa nu pun prea mult la suflet. In fond eu sunt propriul meu judecator
c) Atat timp cat este constructiva si este realizata intr-o maniera colegiala si sincera, critica este un instrument util de evaluare a muncii cuiva




Majoritatea a)

Desi accepti cu entuziasm proiecte si sarcini noi, te plictisesti destul de repede si risti sa faci lucrurile in graba, doar pentru a te incadra in dead-line. In general esti genul de persoana sigura pe sine, care face abstractie de comentariile celorlalti. Nu esti nici pe departe o persoana perfectionista, deoarece oscilezi intre doua extreme: fie te atasezi de la inceput de un proeict si il duci cu entuziasm pana la final, fie n-ai de ales si atunci iti folosesti doar jumatate din resurse.

Majoritatea b)

Esti genul de persoana care in general iubeste lucrurile facute cu responsabilitate, insa ai momente in care iti vine pur si simplu sa abandonezi un proiect tocmai pentru ca nu corespunde preferintelor sau pregatirii tale. Din fericire astfel de momente sunt rare si sunt cauzate de stress prelungit sau de o anumita stare de tensiune indusa de cei din jur.

Majoritatea c)

Probabil ca stiai deja ca esti o perfectionista, ceea ce, in linii mari este un lucru bun. Ai grija insa ca exista si situatii in care ajungi sa-ti complici viata mai mult decat trebuie, cautand solutii elaborate pentru probleme banale.

10 SFATURI PENTRU A AVEA CURAJ

De ani intregi, suntem invatati de societate, si chiar, in anumite circumstante de catre rudele si prietenii nostri, de ce si cum trebuie sa ne comportam pentru o obtine de la viata ceea ce ne dorim. Multe imprejurari ne descurajeaza prin diferite modalitati. Din nefericire, nu suntem obisnuiti sa luptam neconditionat pentru a ne indeplini variate scopuri si idealuri.

De cele mai multe ori sfarsim prin a renunta la lupta. Cu cat ne zbatem mai putin - din cauza fricii - pentru a face ceva, cu atat mai putin ne incredem in propriile noastre forte. Ca o consecinta a acestui fapt, cu cat mintea noastra crede tot mai putin ca exista cantitati de curaj in interiorul nostru, cu atat aceasta "supozitie" va deveni o realitate pentru noi.

Curajul nu provine din exteriorul nostru (cu toate ca exista factorii si situatii specifice care ne determina sa adoptam o anumita pozitie in societate), curajul exista in noi inca din vremea copilariei; curajul absolut sau lipsa fricii este insusi/insasi natura spiritului omenesc. De-a lungul anilor, pe masura ce copilul avanseaza catre maturitate, isi pierde tot mai mult din aceasta "natura esentiala" - din cauza fricilor prin care fie a fost nevoit sa treaca de unul singur, fie i-au fost impuse de societate.


Citeste cu atentie urmatoarele sfaturi:


1. Spune-ti in permanenta ca esti un "spirit fara frica" intr-un corp fizic!

Aceasta este adevarata ta natura. Invata sa accepti acest lucru si viata va lua o intorsatura pozitiva. Detaseaza-te de fricile corporale si mentale, incercand sa aprofundezi latura spirituala a vietii. Iti sta in putere sa descoperi ca ceea ce esti nu are legatura cu nici o nunata a fricii.


2. Cel mai simplu este sa ai puterea de a actiona fara prea multe analize!

Evita despicarea firului in patru. De indata ce ai hotarat deja sa faci ceva anume, nu mai sta mult pe ganduri si actioneaza. De-a lungul timpului, reinnoieste-ti sentimentele si notiunile legate de curaj. Treptat, luarea deciziilor fara urma de ezitare va deveni un proces natural in viata ta. Comporta-te, actioneaza de parca nu ar exista nimeni care sa te priveasca si sa te judece, actioneaza fara sa te gandesti la bani si la consecinte, pur si simplu actioneaza!

Cu alte cuvinte, fii mai rapid decat sentimentele de frica ce sunt gata sa irumpa in orizontul tau de indata ce le creezi ocazii prin aparitia indoielilor. Un om care sufera inainte de a fi necesar, va suferi inzecit cand va avea cu adevarat motive. Nu uita ca sistemul valoric personal creste numai daca indraznesti, in timp de fricile se inmultesc prin retineri si lipsa de curaj.


3. Permite-ti sa fii curajos, evitand un comportament las!

Intelegand acest principiu si aplicandu-l in viata ta zilnica, te vei simti mai puternic decat ti-ai imaginat vreodata. Puternic, pentru ca vei detine controlul, nu vei mai fi balonul jucat din poarta in poarta. Tu singur ar trebui sa realizezi daca exista vreo persoana in jurul tau care sa te influenteze negativ, pentru a o elimina sau pentru a-i face fata. Drept urmare, vei putea sa faci fata oricarui temperament, indiferent ca stii mai mult sau mai putin despre persoanele din fata ta.

Motivul pentru care multi oameni devin obedienti si lipsiti de orice forma de curaj si de hotarare reprezinta, in fapt, propria lor vina: sunt asa pentru ca au permis acest lucru. Din momentul in care astfel de persoane se hotarasc sa nu mai fie "calcate in picioare" de alti semeni, respectivii isi vor pierde sfera de putere si de influenta. Mare atentie asupra faptului ca nimeni nu te poate face sa te simti inferior, fara ca tu sa-ti dai acordul.


4. Fii convins ca singura putere pe care o poate detine cineva asupra ta consta, de fapt, in cantitatea de putere pe care tu i-o oferi.

Sursa puterii lor are la origine gandurile tale, si, prin urmare, esti in masura sa jonglezi oricand cu capacitatea lor de forta si de putere. Acest principiu poate sa fie aplicat in momentul in care resimti anxietate. Daca ai incredere in acest sfat si incepi sa-l aplici, vei observa in scurt timp ca vei intampina mult mai putine probleme in timpul contactelor cu alte persoane, indiferent ca este vorba de oameni influenti sau oamenii legii. In general, oamenii nu pot abuza de putere, pentru ca aceasta este generata in primul rand de modul in care sunt perceputi de ceilalti, creandu-se o relatie de inderdependenta. Cu cat inzestrezi mai mult o persoana cu putere sau curaj, cu atat te vei simti mai neinsemnat in fata ei. Nu omite faptul ca poti schimba acest lucru oricand vrei.

Totul depinde de cum gandesti, cum vrei sa fii tu si cum ii vezi pe cei din jur. Nici o persoana nu are cu adevarat autoritatea asupra nimanui. Viata iti apartine in totalitate. Nici o fata incruntata, nici o imprejurare provocatoare, nici un ton ridicat nu reprezinta motive serioase pentru a-ti crea o stare de anxietate, teama sau manie. Nimeni nu te poate face fericit, trist, bucuros sau irascibil decat daca ii ingadui sa intervina in viata ta, in gandurile tale si sa detina un control asupra persoanei tale.


5. Aplica tehnicile de relaxare pentru a-ti pastra calmul in situatiile in care in mod normal resimti anxietate si furie.

Imagineaza-ti una dintre cele mai mari frici - indiferent ca este vorba de o situatie, un lucru sau un anumit tip de persoana. Apoi, incearca sa vizualizezi intreaga scena, extrem de calm, ca si cum ai fi un simplu privitor. De exemplu, daca una dintre fricile tale este reprezentata de altercatiile constante cu un anumit tip de oameni - incapatanati sau dificili - imagineaza-ti respectiva persoana stand in fata ta (poti sa faci acest lucru fie cu ochii deschisi, fie cu ochii inchisi, depinde cat de confortabil te simti), tipand la tine, insultandu-te, comandandu-ti diferite lucruri - imagineaza-ti cel mai rau caz. In timp ce "dictatorul" iti face lucrurile de mai sus, relaxeaza-ti in mod constient corpul.

Fii constient de cea mai mica tensiune la nivel corporal si apoi gandeste-te ca esti relaxat. Fii atent la modul in care respiri, asigurandu-te ca nu se desfasoara nici prea lent, nici prea rapid. Incearca sa-ti simti corpul din ce in ce mai relaxat, pe masura ce iti imaginezi cum ai de a face cu o persoana dificila. Acest exercitiu are drept rezultat asocierea starii de relaxare cu o frica particulara, pe care ti-o imaginezi. Daca optezi sa faci acest exercitiu de cateva ori, in momentul in care te vei confrunta cu o situatie de care ti-e frica, vei fi calm si relaxat. Oricum, teama si anxietatea pe care te-ai obisnuit sa le resimti in astfel de situatii, vor descreste in intensitate.


6. Cunoaste-te pe tine insuti!

Unul dintre cele mai importante lucruri este sa ajungi sa te cunosti foarte bine. Cu cat stii mai multe despre tine (cunoasterea punctelor delicate si a celor puternice), cu atat mai calm, plin de incredere si curajos vei fi. O celebra zicala spune ca acela care este in stare sa-i descifreze, sa-i cunoasca pe ceilalti este destept; numai cel care se cunoaste pe sine si se intelege este inteligent.


7. Este bine sa faci o lista pe care sa notezi urmatoarele informatii:

ultimele victorii/succese;
riscuri asumate in trecut;
acte curajoase din trecut.


Reamintindu-ti victoriile si actele curajoase savarsite deja, ai putere sa-ti recapeti curajul si increderea in sine, mai ales daca te afli intr-un moment mai dificil. In momentul in care trebuie sa faci fata unei provocari prezente iti poti spune: "Am avut succes de atatea ori, voi avea si de data aceasta; o pot face si acum."


8. Ai grija la anturaj!

Trebuie sa ai puterea sa recunosti ca nu exista om care sa nu fie influentat de anturajul sau. Alege cu grija persoanele din jurul tau! Evita sa-i socotesti prieteni pe oamenii care te descurajeaza si-ti iau gandurile, ideile si atitudinile in deradere. Incearca sa ai aproape de tine oameni intelepti, de la care ai ce invata!


9. Obisnuieste-te sa actionezi si in situatii necunoscute!

Nu ai intotdeauna nevoie de toate detaliile si de toate raspunsurile pentru a actiona. Nu astepta ca toate conditiile sa fie perfecte, bine stiute inainte de a face pasii necesari pe care oricum i-ai fi facut mai repede sau mai tarziu. Avand abilitatea de a face fata situatiilor surprinzatoare, poti iesi in lume cu fruntea sus, plin de incredere in tine. Te vei obisnui sa faci fata neprevazutului atat de bine, incat vei fi pregatit sa actionezi in orice circumstanta.


10. Afiseaza atitudinea "Nu trebuie sa dovedesc nimic nimanui" .

Detaseaza-te de nevoia de a demonstra ceva cuiva. Cel mai bine este sa te exprimi in permanenta pe tine, persoana care esti cu adevarat. Scopul tau principal trebuie sa se cladeasca in jurul lui "a exprima" si nu "a impresiona". Cel mai mare test de curaj este sa fii tu insuti in permanenta, in timp ce restul oamenilor incearca sa fie altcineva decat ei insisi.

joi, 25 martie 2010

CATEVA LUCRURI PE CARE BARBATII LE ADMIRA LA FEMEI


1. Independenta
Barbatilor nu le plac femeile dependente de ei, pentru ca ii sufoca la un moment dat.
2. Inteligenta
O femeie inteligenta surprinde intotdeauna, nefiind astfel plictisitoare.
3. Sexualitatea
O femeie trebuie sa fie compatibila din punct de vedere sexual cu un barbat. Amandoi trebuie sa fie pe aceeasi pagina.
Aldin4. frumusetea
Stiu, asta este un lucru evident, dar destul de important. O femeie nu trebuie sa arate bine numai pentru barbatul de langa ea, ci si pentru ea.
Barbatii se simt mandri sa aiba alaturi o femeie frumoasa, care este intotdeauna pusa la punct.
5. Respectul
Barbatii isi doresc ca femeile sa ii respecte. Asta inseamna ca trebuie sa ii asculte, chiar daca nu este de acord cu el.
Barbatilor nu le plac femeile care fac scene de gelozie sau de isterie in public, in fata prietenilor sau a familiei. Ei isi doresc sa discutati in particular aceste probleme.
6. Sa se inteleaga bine cu prietenii si familia
Barbatii adora femeile care se inteleg bine cu prietenii lor, dar mai ales cu parintii. Ea trebuie sa faca un efort pentru a-i cunoaste si indragi persoanele importante din viata lui.
7. Sa fie iubitoare
Barbatii vor femei care sa ii iubeasca. Un lucru cat de poate de normal. Femeia nu trebuie sa incerce sa-l schimbe.
8. Influenta pe care o are asupra celorlalti
Influenta pe care o are asupra celorlati, dar mai ales asupra barbatului de langa ea. Barbatilor le place ca femeile sa ii faca sa scoata ce au mai bun in ei.
Daca te afli la polul opus, noi zicem sa ai mare grija si sa incerci sa mai schimbi cate ceva pe ici pe colo.

TEST - ESTI O FEMEIE DE SUCCES?

Teste psihologice





Teste psihologice

miercuri, 24 martie 2010

CELE MAI FRUMOASE LOCURI DIN LUME

Sa identificam impreuna unele dintre cele mai frumoase locuri din lume care trebuiesc neaparat vizitate. Sunt locuri mirifice , acolo unde nu mai exista bariera intre fantezie si realitate.



1. Oraşul incaş Machu Picchu (Peru)

În inima unui lanţ de munţi acoperiţi de un dens covor vegetal, Machu Picchu domină de mai bine de cinci veacuri îngusta şi adânca vale a raului Urubamba. Acest cadru natural excepţional a făcut din cetatea incaşă situl cel mai spectaculos din vechiul Peru. Inalţat pe la 1450 de suveranul incaş Pachacuti, Machu Picchu a fost în chip brutal abandonat de locuitorii săi în 1572, adesea în formă de patrulater, care nu au, în general, decât un singur etaj şi nici o despărţitură interioară. Construcţiile cele mai marcante sunt Torreon, sau observatorul astronomic în formă de semicerc, folosit pentru determinarea datelor importante ale calendarului şi Intihuatana, sau cadranul solar. Micul oraş poate găzdui între 500 şi 1.000 de persoane, cifră modestă dacă o comparăm cu cei 200.000 de locuitori pe care îi număra, fară îndoială, pe atunci Cuzco, capitala.



2. Cascada Iguazu (Argentina, Brazilia)

Cascadele de pe Iguazú (portugheză: „Cataratas do Iguaçu”; spaniolă: Cataratas del Iguazú) sunt numite de localnici „Garganta do Diabo” (în traducere „Gâtlejul Diavolului”). Catarctele sunt amplasate pe fluviul Iguazu la la graniţa dintre Argentina si Brazilia. Cascadele sunt formate din 270 de căderi de apă, situate pe o lungime de 2,7 km, având o înălţime variabilă între 82 şi 62 de m. Ele sunt amplasate în forma literei care are lăţimea de 150 şi lungimea de 700 de m. Cele mai multe căderi de apă se află pe teritoriul Agentinei, panorama lor putând fi admirată de pe teritoriul brazilian. Cascadele sunt despărţite de ca. 900 de insuliţe. Cataractele sunt situate în Parcul Naţional Iguazú din Argentina şi Brazilia. In anul 1984 regiunea este declarată patrimoniu mondial UNESCO. Sursa.



3. Taj Mahal (India)

Taj Mahalul este un monument în Agra, India. A fost comisionat de împăratul Shah Jahan ca un mausoleum pentru sotia sa, Mumtaz Mahal, prinţesa persană musulmană. Împărăteasa a murit după naşterea celui de-al 14-lea copil, alături de soţul său, în timpul campaniei de zdrobire a rebeliunilor din Burhanpur. Moartea ei l-a afectat într-atât pe împărat încât părul i-a albit în numai câteva luni. Înainte de ultima suflare Mumtaz l-a rugat pe împărat patru lucruri: să-i construiască un mormânt, să se recăsătorească, sa-şi iubească fiii şi să-i viziteze mormântul la aniversare. Şahul a pierdut la decesul soţiei sale nu numai o consoartă, ci şi un abil şi inteligent sfetnic politic. Aşa a jurat împăratul că va construi un edificiu funerar mareţ şi fără egal în lume.. Clădirea a fost construită între 1630 si 1653. Mai multe informatii interesante aici.



4. Piramidele si Sfinxul (Egipt)

Sfinxul are corpul unui leu şi capul unui rege sau zeu. Capul are 6 m înălţime şi 4 m lăţime, iar numai ochii au 2 m înălţime. Nasul şi barba lipsesc, doar barba fiind expusă la Muzeul Britanic. O istorie arabă din secolul al XV-lea (al carei autor este egipteanul Taqi Al-Maqrizi) ne raportează ca nasul a fost distrus de catre un mistic sufi pe nume Muhammad Saim al-Dahr, acesta supărat fiind pe faptul ca egiptenii vremii, deşi nu mai erau de mult pagâni, îl venerau şi îi aduceau totuşi ofrande, convinşi fiind ca fertilitatea adusă de Nil depinde de Sfinx. Arabii egipteni îl numesc “Abu Hol”, adică “Tatăl Groazei”, iar tăierea nasului, în pământ islamic, era considerată ca un semn de infamie. În trecut, statuia a fost pictată: roşu pentru faţă şi corp şi galben cu dungi albastre pentru cap. Sfinxul a fost construit pe locul unei cariere de piatră şi se pare că a fost sculptat dintr-o singură bucată de piatră de var. Astăzi, statuia se fărâmiţează din cauza vântului, umidităţii şi a poluării din Cairo. Au avut loc câteva restaurări şi în timp s-au adăugat noi blocuri de piatră, dar păstrarea acestei statui este încă o problemă. Lucrare făurita în piatră sacră, SFINXUL este considerat o minune a lumii. Nici până în ziua de azi nu este elucidat misterul marelui SFINX.



Piramidele din Giza se numără printre cele mai cunoscute din antichitate, ele fiind considerate una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Informatii aici.


5. Marele Canion din Colorado (Statele Unite ale Americii)

Grand Canyon repezintă un canion foarte lung, sinuos şi adânc săpat de fluviul Colorado din Statele Unite ale Americii intr-un platou inalt alcătuit în special de roci sedimentare, dar având prezente şi ceva roci metamorfice. Marele Canion este de fapt rezultatul eroziunii de milioane de ani a fluviului, partea sa inferioară de astăzi fiind de fapt albia majoră a fluviului Colorado. Grand Canyon se regăseşte aproape integral ca parte a Parcului Naţional al Marelui Canion, unul din primele parcuri naţionale create în Statele Unite. Cititi mai multe aici.

TEST - STI SA-TI TRAIESTI VIATA?

Teste psihologice





Teste psihologice

luni, 22 martie 2010

CUM SA ASCUNDEM CEARCANELE

Stresul şi poluarea duc la o îmbătrânire prematură a pielii şi favorizează apariţia cearcănelor. Indiferent de soluţiile adoptate, naturale sau cosmetice, de cearcăne nu se scapă definitiv. În niciun caz nu încerca să le ascunzi sub machiaj în tonuri închise.
Primul pas în acoperirea cearcănelor este aplicarea, în zona afectată, a unei creme hidratante. Dacă cearcănele nu sunt prea colorate atunci este suficient să aplici fondul de ten obişnuit. Dacă după aplicare consideri că zona din jurul ochilor nu este suficient uniformizată, atunci adaugă deasupra fondului de ten un iluminator cu o jumătate de ton sau un ton mai deschis.
Pentru pungile de sub ochi, partea proeminentă se acoperă cu un anticearcăn cu o jumătate de ton mai închis decât fondul de ten, sau se aplică un anticearcăn deschis la culoare sub pungă, având efect de a estompa optic diferenţa de nivel.
Dacă ai cearcăne adâncite foloseşte mai întâi un anticearcăn cu putere mare de acoperire cu un ton mai deschis decât fondul de ten. Pe deasupra aplică fondul de ten. Anticearcănul se aplică în strat subţire pentru a evita efectul de ochelari de cal.
Pentru cearcănele intens colorate poţi folosi un anticearcăn sau corector colorat. Cel verde estompează zonele roşiatice, violetul estompează zonele cu tentă gri, anticearcănul portocaliu estompează zonele albăstrui, rozul estompează zonele cu tentă olive iar cel corector galben are grijă de zonele cu tentă maronie.

Cum se aplică:
Anticearcanul se aplică în puncte mici, sub ochi, chiar pe cearcăne pentru a le masa, pe pleoape, dacă ochii sunt întunecaţi, cu ajutorul pensulei sau cu aplicatorul. Au apărut şi iluminatorii care acoperă mai puţin decât anticearcănul dar dau pete de lumină pentru a sculpta mai bine faţa. Cele mai bune anticearcăne sunt cele sub formă de baton, deoarece au o mai bună putere de acoperire.

Tratamente naturiste
O altă metodă pentru combaterea cearcănelor sunt măştile din cartofi, castraveţi reci şi chiar miere de albine. Se recomandă a se aplica pe piele curată şi mai ales seara. Mai poţi aplica zilnic, seara sau dimineaţa, comprese călduţe cu pliculeţe de ceai verde, flori de tei, masaj cu degetele muiate în ulei de măsline de la interior spre exterior.

Sfaturi!
* Batoanele şi cremele anticearcăn se aplică întotdeauna de la capătul ochiului spre nas;
* Cearcănele nu trebuie acoperite de tot pentru a păstra o tentă naturală;
* Masajul facial atenuează cearcănele.

vineri, 19 martie 2010

BARBATII UN ,, RAU''....NECESAR???

Opinii despre femei si barbati


Daca nu ar fi fost femeile, am fi continuat sa ne ghemuim prin pestera si sa mancam carne cruda. Ne-am civilizat doar cu scopul de a ne impresiona prietenele.?

Autor: Orson Welles


Femeile vor sa stie ce gandesc barbatii. As putea sa spun adevarul daca chiar vreti sa stiti. Vreti sa stiti? NIMIC. Nu ne gandim la nimic, pur si simplu mergem si ne uitam in jur, asta e singura tendinta naturala a barbatului. Ne plac femeile, le dorim, dar cam asta e tot. Asa suntem noi: ne proptim in claxonul masinii, tipam de pe schele, iar astea sunt cele mai bune idei care ne-au venit pana acum. In prezent lucram la niste programe noi, dar nu e usor cand creierul tau e tabula rasa.?

Autor: Jerry Seinfeld


Probabil ca femeile pot mima orgasmul. Dar barbatii pot mima o intreaga relatie.?

Autor: Sharon Stone


La o universitate unui student si unei studente li s-a cerut sa scrie fiecare o propozitie care sa contina cuvintele 'iubire' si 'sex'.
Studenta a scris: 'Cand doua persoane mature se iubesc in mod profund si pasional si in acelasi timp se respecta mult unul pe altul, atunci, atat spiritual cat si moral, este acceptabil din punct de vedere social sa faca sex.'
Studentul a scris: 'Iubesc sexul.'

A te marita cu un barbat divortat este o datorie ecologica. Intr-o lume in care sunt mai multe femei decat barbati, barbatii trebuie neaparat folositi de mai multe ori.

Cand se uita le meciuri, barbatii isi inchipuie ca, daca se concentreaza, isi ajuta echipa favorita.

Daca vrei sa-ti acorde atentie, nu te atasa de un barbat inaintea unor meciuri de campionat european sau mondial.

Barbatilor le plac telefoanele cu multe butoane. Acest tip de telefon ii face sa se simta importanti.

Barbatilor le place sa fie ei primii care citesc ziarul de dimineata.

Toti barbatii arata caraghiosi in sandale, cu sosete negre.

Dupa modul in care un barbat se uita in oglinda poti sa deduci daca mai tine si la altceva decat la el.

Nu incerca sa inveti un barbat, in public, sa faca sau sa spuna ceva. Sfaturile trebuie date acasa. In public, el trebuie sa stie tot.

Barbatii care incep sa cheleasca, poarta sapca.

Barbatilor le plac ceasurile cu agenda, alarma, muzicuta etc.

Toti barbatii detesta a li se spuna 'Trebuie sa vorbim despre noi'. Aceste cinci cuvinte ii baga in toti dracii.

Barbatii au un mod ciudat de a fi sensibili.

Barbatii sunt destul de curajosi sa mearga la razboi, dar nu atat de curajosi incat sa accepte sa faca o injectie.

Barbatii nu au celulita.

Femeile iau toaletele altor femei mult mai in serios decat o fac barbatii. N-o sa auzi niciodata un barbat la o petrecere zicand: 'O, Dumnezeule, mai e cineva imbracat in costum gri!'

Daca un barbat gateste pentru tine mai multe decat un fel de mancare, precis are intentii serioase.
Cand trei sau mai multi barbati se intalnesc, vorbesc despre sport.
Cand trei sau mai multe femei se intalnesc, vorbesc despre barbati.

Asociatia de idei la o femeie se face asa:'Sunt indragostita. Apropo, trebuie sa-mi cumpar sutien.'
Un barbat spune: 'A castigat echipa mea. Apropo, trebuie sa duc masina la service.'

Nu te ingrijora daca un barbat spune 'Te sun eu' si nu suna. Poti sa fii sigura ca n-a uitat, nu ti-a pierdut numarul, n-a murit. Pur si simplu n-a vrut sa te sune.

Barbatilor nu le place sa piarda.

Barbatii care pot manca tot ce vor si nu se ingrasa ar trebui sa manance doar cand nu sunt femei de fata.

E o problema daca vrei sa scapi de un barbat fara sa-l ranesti. Expresii ca 'iesi afara' sau 'nu vreau sa te mai vad' nu fac decat sa te oblige sa-i dai explicatii ca sa scapi de el.
Incearca sa-i spui 'Te iubesc, vreau sa ma marit cu tine, vreau sa avem copii'. Va pleca fara sa ceara explicatii.

Barbatii accepta complimentele mult mai usor decat femeile. De exemplu:
'Costica, arati foarte bine azi'.
Costica: 'Multumesc'.
Invers: 'Maria, arati foarte bine.'
Maria: 'Da? Probabil din cauza luminii.'

Barbatii sunt mai siguri pe ei pentru ca, inca din copilarie, se vad niste eroi legendari. Femeile sunt mai putin sigure pe ele pentru ca toata viata vor sa fie ca o papusa Barbie.

Cand o femeie incearca o rochie care ii este stramta, se gandeste ca s-a ingrasat. Cand un barbat incearca niste haine care sunt stramte, se gandeste ca au intrat la apa.

Andropauza este mult mai distractiva decat menopauza. La momentul M femeia se ingrasa si se deprima, pe cand barbatii incep sa agate fete tinere si sa cheltuiasca.

Barbatii uita tot. Femeile isi amintesc tot.

Barbatii cred ca au puterea, femeile stiu ca o au.

Cand un barbat este prea gelos inseamna ca se iubeste prea mult pe sine.

miercuri, 17 martie 2010

TRATAMENTE NATURISTE PENTRU ELIMINAREA CELULITEI

Tratament naturist cu creţuşcă
a) infuzie din două linguriţe cu plantă uscată şi mărunţită peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apa clocotită; se lasă acoperită 20 de minute, se strecoară şi se aplică comprese pe locul unde există celulită;
b) decoct din 200 g plantă uscată şi mărunţită la trei litri de apă; se fierb acoperite 20 de minute şi se lasă puţin la răcit. Apoi se strecoară şi se adaugă apei de baie din cadă. Baia durează 15-20 de minute şi se masează sub apa locurile unde s-a instalat celulită;
c) decoct din 20-60 g rădăcină marunfita la o cană (250 ml); se fierb 15-20 de minute; se strecoară ; se aplică comprese pe locurile afectate de celulită ;
d) infuzie din 5-10 g plantă uscată şi mărunţită peste care se toarnă 100 ml apă clocotită; se lasă acoperită 20 de minute ; se beau cinci-şase linguri pe zi.

Tratament naturist cu iederă. Cataplasmă, din fierberea frunzelor proaspete tocate mărunt în făină de în la care se adaugă apa. Fierberea durează 20-25 de minute şi se lasă la răcit până la călduţ. Pastă obţinută se aplică caldă pe locul unde se află celulită.
Tratament naturist cu vită de vie. Infuzie din frunze peste care se pun doi litri de apă clocotită şi se lasă acoperită 20-25 de minute. Infuzia se strecoară şi se spală locul afectat de celulită. Se aplică comprese calde timp de 20 de minute, apoi se ridică şi se pun frunzele opărite, care se ţin tot 20 de minute.

Masaj cu zahăr şi ulei. Într-un bol, amestecaţi ulei special pentru bebeluşi şi zahăr (proporţia este aproximativ 3 părţi ulei cu o parte zahăr-în cantităţi mici, pentru ca de fiecare dată trebuie să prepari din nou amestecul). Înainte de fiecare dus, masaţi-vă cu acest produs pe zonele afectate. Zahărul va acţiona ca exfoliant, în timp ce textura uleiului va lăsa pielea fină şi mătăsoasă.
Masaj cu ulei de museţel. Planta are proprietăţi antiinflamatorii, curative, de activare a circulaţiei sanguine şi ajută la eliminarea toxinelor din epidermă. În urma aplicării unui tratament cu museţel, pielea devine mai fermă şi netedă, iar celulita dispare. Se prepară o tinctura de museţel din 40 g flori macerate timp de 6-8 ore în patru linguri de alcool. Se împarte maceratul în două părţi egale. O parte se depozitează într-o sticluţă închisă la culoare, iar în cealaltă se adaugă 100 ml ulei de măsline. Preparatul se fierbe timp de două-trei ore, apoi se filtrează prin presare şi se depozitează într-o sticlă de culoare închisă. Zonele afectate de celulită se masează cu ulei de museţel amestecat cu tinctură (20 ml tinctură la 60 ml ulei de museţel), timp de 15-20 minute în fiecare seară.

Cafeaua. Se amestecă zaţ de cafea cu ulei de măsline şi se obţine o pastă care este la fel de eficientă ca oricare altă loţiune din comerţ. Acest amestec trebuie să fie masat pe zonele corpului afectate de celulită, apoi îndepărtat prin clătire.
Ulei de masaj din: ulei de măsline, suc de lămâie şi grapefruit. Pentru a-l prepara aveţi nevoie de: 8 linguri ulei de măsline, 20 picături de suc de lămâie, 2 linguri suc de grapefruit
Infuzie de păpădie. Se va bea zilnic o cană cu infuzie de păpădie. Se pun 1-2 linguriţe de plantă uscată la o cană de apă fierbinte, se lasă 10 minute, se strecoară, apoi se adaugă o felie de lămâie şi se bea infuzia neindulcita.
Salata anti-celulitică. Se aleg doi pumni de frunze tinere de păpădie, înainte ca planta să înflorească, se spală bine sub jet de apă rece, se rup dacă sunt prea mari, se aşează în salatieră, iar în momentul servirii, se stropesc cu un sos preparat din două linguri de ulei de măsline şi o lingură de zeamă de lămâie, puţină apă rece şi sare. Frunzele de păpădie se pot combina cu frunze de măcriş, ceapă verde, usturoi verde sau mărar.
Eliminarea toxinelor. Pentru eliminarea toxinelor: beţi zilnic 1 cană de ceai de şoc şi o de ceai verde antiadipos; beţi zilnic sucul proaspăt de la o lămâie.

marți, 16 martie 2010

CE FACEM DE PASTE ?

Pentru cei care sarbatoresc in mod traditional , in familie, deja incep discutiile : ce facem de mancare , ca bautura cumparam , facem tort sau cumparam prajituri , cu ce ma imbrac , ce culoare ma vopsesc , ce cumpar la copii , toate acestea fac parte din deja bine cunoscuta ,, forfota inainte de paste''.
Pentru cei care sarbatoresc impreuna cu prietenii i-si impart sarcinile in asa fel incat sa fie de toate , sa nu lipseasca nimic , ba chiar sa fie in plus .
Pentru cei care s-au gandit sa-si ia o mica vacanta exista tot felul de oferte cu pachete pentru paste , destul de acceptabile, atat in tara cat si peste hotare.
Pentru fiecare categorie o sa vin cu cateva idei , sper sa va placa si sa va fie de folos.

RETETE TRADITIONALE DE PASTE







Miel la cuptor

Pe orice masa traditionala de Paste trebuie sa fie oua vopsite, pasca, drob si miel la cuptor si pentru acesta va propun o reteta delicioasa si usor de preparat, cu multe condimente si mirodenii, pe care le puteti gasi foarte usor in comert.

Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

o 1 bucata de carne de miel, de aproape 2,5 kg.

- 2 linguri de rozmarin proaspat si taiat sau uscat si pisat

- coaja de la o lamaie rasa

- 1 lingurita de piper macinat

- 1/2 de lingurita de cimbru uscat si pisat

- 1/4 de lingurita de condimente

- 2 catei mari de usturoi pisat

- 1 cana de vin rosu (sau daca nu aveti, alb)

Mod de preparare:

Combinati plantele aromatice: rozmarinul, lamaia rasa, piperul macinat, cimbrul, condimentele si usturoiul pisat pana se face un amestec si frecati, cu acest amestec carnea de miel.

Puneti carnea la frigider intre 2 si 12 ore si in acest timp dati drumul la cuptor. Apoi puneti friptura la cuptor si o lasati sa se rumeneasca. Udati cu zeama care se lasa in tava de 2-3 ori cand coaceti si turnati din cand in cand cate putin vin rosu sau alb.

Mentineti friptura la cuptor timp de 2 ore.

Garnisiti cu salata verde, cartofi nature si felioare de muraturi: castraveciori murati, gogosari sau gogonele.

Pofta buna !!!


Drob de miel

ingrediente drob de miel:

organele de miel: ficatul, splina, rinichii, inima, plamanii
2-3 legaturi ceapa verde
1-2 legaturi de usturoi verde
2 legaturi patrunjel verde
1 legatura de marar
4 oua
4 linguri ulei
prapur de miel
20 g unt
pesmet, sare, piper
optional: 500 g ficat de pui sau pipote de pui
optional: 2-3 oua fierte tari

Modul de preparare a retetei:

Se spala bine organele in apa rece. Se taie in bucati de 3 cm latime, se curata de cheaguri de sange si pielite si se lasa 15 minute in apa cu otet (3 parti apa la o parte otet) cat se le acopere, pentru a scoate mirosurile neplacute. Se pun apoi la fiert in apa rece. Daca se doreste, pe langa organele de miel se mai pot pune la drobul de miel si 500 g ficat si pipote de pui. Acestea se curata in apa rece si se pun la fiert o data cu organele de miel. Se fierb 30 de minute, apoi se racesc si se dau prin masina de tocat.
Intre timp se pregateste verdeata. Reteta de drob de miel se prepara in mod traditional de Pasti, si fiind pregatita primavara se foloseste cat mai multa verdeata proaspata. Se curata si se spala ceapa verde si usturoiul, se toaca si se caleste in ulei. Peste ceapa si usturoiul calit se pune pasta de organe, patrunjelul si mararul tocat, ouale crude, sare si piper dupa gust si se amesteca. Compozitia de drob de miel trebuie sa arate ca o pasta inchegata, daca este inca sfaramicioasa se mai adauga ou.
In mod traditional drobul de miel se coace in prapur de miel. In acest caz prapurul se spala bine si se pune in tava, lasand marginile in afara. Se adauga compozitia de drob de miel, se pot pune in aceasta si cateva oua fierte tari, intregi, apoi se acopera cu prapurul. Daca nu folosim prapurul, se unge tava cu unt si se presara cu pesmet, apoi se adauga compozitia de drob de miel ca mai sus.
Tava se da la cuptor aproximativ 1 ora, pana cand drob-ul de miel prinde o crusta frumoasa, aurie.




Stufat de miel

ingrediente:

1 kg de carne de miel, 20 fire ceapa verde, 20 fire usturoi verde, 2 linguri bulion, 1 lingura faina, 2 liguri otet, 100 ml ulei, 100 ml vin, 1 legatura leustean, 1 legatura patrunjel, 1 lingurita boia de ardei, piper dupa gust, sare dupa gust

Mod de preparare:
Se portioneaza carnea, se spala, se scurge si se inabusa in ulei pe ambele parti. Se stinge cu putina apa, se pune sare si piper si se mai lasa 30 minute la foc mic, sub capac. Se pune peste carne, ceapa si usturoiul verde, spalate si taiate marunt si se mai lasa 10 minute. Se face un sos din faina, bulion, boia de ardei, otet si vin, care se pune peste carne si ceapa si se pune la cuptor pana scade putin. Se scoate din cuptor si pentru aroma la stufat de miel, dupa ce se presara verdeata tocata marunt, se pot pune felii de lamaie.

Pofta buna!!!


Bors de miel

Iata de ce aveti nevoie pentru prepararea borsului de miel:

1 kg de oase de miel
1 ceapa uscata
1 legatura de ceapa verde
3-4 cartofi
3 rosii potrivite si 200 ml suc de rosii
1 morcov mare sau 2 mai mici
1 legatura de stevie
1 legatura de loboda
1 legatura de leustean
1 l de bors
1/2 lingurita de sare

Iata acum cum se prepara ciorba de miel:

Se spala carnea bine si apoi se pune la fiert pentru aproximativ 45 de minute, pana se inmoaie.
Se toaca toate legumele marunt si se adauga intain ceapa si morcovul, apoi dupa 10 minute se adauga si cartofii rosiile, stefia si loboda.
Separat se fierbe borsul cu sarea.
Dupa ce legumele au fiert se poate adauga sucul de rosii, borsul fiert. Se lasa sa mai dea in clocot odata si borsul de miel este gata. Puneti leusteanul deasupra tocat marut si puteti sa serviti. Este bine ca la fiecare servire sa se presare putin leustean proaspat deasupra. Ii da o aroma foarte buna si pe langa asta, borsul de miel va avea in farfurie un aspect foarte apetisant. Puteti servi si cu smantana, dupa preferinte.

Va dorim sa aveti pofta buna!

Pasca

pentru aluat:

o lingura drojdie de bere,
1 kg de faina,
8 galbenusuri,
coaja de lamiie,
o cana cu lapte dulce,
300 g de zahar,
200 g de unt.

Pentru umplutura:

1 kg de smintina,
3 galbenusuri,
vanilie,
coaja de lamiie,
100 g stafide,
300 g de zahar,
sare

Mod de preparare:

Framintati un aluat de cozonac, pe care il puneti la dospit 2 ore, apoi impartiti-l in 2-3 parti egale si intindeti fiecare parte ca un sul. Cu aceasta faceti coroana in jurul unei cratite unse cu unt. In mijlocul vasului puneti o parte din umplutura ceva mai inalta decit aluatul. Dati vasul la cuptor si coaceti ca orice cozonac. Din cantitatea respectiva realizati 3-4 bucati de pasca. Umplutura o realizati combinind zaharul, stafidele, coaja de lamiie, citeva fructe confiate, vanilia si galbenusurile frecate separat. Cind aluatul este rumenit, pasca este coapta. Puneti peste gura cratitei un platou, rasturnati pasca, apoi, cu grija, intoarceti-o pe o farfurie.

Sa aveti pofta!!!

Vinurile românesti la masa de Paste

Desigur, se pot consuma dupã dorintã si vinuri obtinute în alte tãri viticole, dar pentru faptul cã România este la rândul ei o tarã cu o veche traditie viticolã, - eu as recomanda ca la aceastã mare sãrbãtoare sã se consume vinurile românesti, vinuri ce poartã în ele mireasma plaiurilor mioritice precum si mãrturia locurilor încãrcate de istorie.
l Ouãle rosii – dupã ce le-am ciocnit si am zis crestinescul „Hristos a înviat!” - se asociazã perfect cu vinurile albe seci. As recomanda vinuri tinere, obtinute din soiurile Zghiharã, Plãvaie, Galbenã de Odobesti, Mustoasã de Mãderat, Creatã, Iordanã, Ardeleanca sau Frâncusã. Aceste vinuri zvelte si rãcoritoare, cu multã prospetime si fructuozitate, lasã în cavitatea bucalã o senzatie plãcutã de proaspãt si rãcoare asemãnãtoare parcã cu aerul curat al unei dimineti de toamnã româneascã.
l Casul si urda, asa numitele „brânzeturi românesti de primãvarã”, pot fi acompaniate de vinuri albe românesti, usor aromate. Astfel, vinul de Crâmposie, vin ce vine adânc din istorie, dezvoltã o aromã caracterististicã, specificã soiului, sugerând parfumul cel degajã un cos de fructe culese în plinã varã. Sã nu uitãm cã, secole de-a rândul, vechea Crâmposie româneascã era singurul strugure ce rezista peste iarnã, putând fi consumat de români si ca fruct, la masa de Pasti. Feteascã albã, unul din cele mai cunoscute vinuri autohtone, prezintã o aromã finã si delicatã asemãnãtoare parcã, cu parfumul îmbietor degajat de vita de vie aflatã în plinã floare. Iar vinul de Feteascã Regalã, emblema României moderne, se remarcã printr-o savoare si elegantã distinctã, dificil de exprimat, dezvoltând în acelas timp o aromã floralã destul de expresivã, foarte interesantã. Toate aceste vinuri: Crâmposie, Feteascã albã, Feteascã Regalã se pot consuma fie tinere sau putin mai vechi (2-3 ani).
l Drobul de miel si stufatul de miel – la aceste preparate se recomandã a se consuma vinuri rosii, seci, mai putin corpolente (mai putin extractive). De exemplu, Bãbeascã neagrã - vin cu multã fructuozitate si prospetime, prezintã o interesantã aromã rusticã, naturalã amintind de parfumul pajistilor românesti de altãdatã.
l Friptura de miel la tavã – la acest fel de mâncare, ce constituie „coloana vertebralã a mesei de Pasti”, se serveste un vin rosu mai corpolent (mai extractiv) si de aceea as recomanda vinul sec provenit din soiul românesc Feteascã neagrã. Acest vin de mare finete, cu o fructuozitate deosebitã, dezvoltã o aromã surprinzãtor de plãcutã, complexã si originalã, ce aminteste de cea a coacãzelor negre sau sugereazã mirosul de prune uscate. Poate fi consumat tânãr, dar este de preferat ca acest vin sã fie ceva mai vechi, adicã de 3-5 ani. Dacã se mai gãseste as recomanda la mielul românesc si soiul Negru de Cãusani – rudã bunã cu Feteasca Neagrã, precum si vinurile obtinute din Negru moale si Negru vârtos, vinuri rosii, bine echilibrate, corpolente si intens colorate.
l Cozonacul de Pasti – desertul traditional românesc se serveste cu vinuri albe dulci asa-zise „ vinuri seducãtoare”. Cel mai bine acesta se acompaniazã cu Grasã de Cotnari, vin cu gust foarte complex ce pare a fi compus din cel al miezului de nucã împletit parcã cu dulceata stafidelor, peste care se suprapune discret o nuantã finã de migdale dulci. Ce potrivire superbã, ce arome! Deasemenea, cozonacul merge bine si cu Tãmâioasã româneascã, ce este un vin dulce, cu o aromã floralã puternicã ce sugereazã pe cea a unui amestec de flori de tei si de salcâm aflate într-un bol mare de sticlã. Aceste douã vinuri românesti, dacã au minimum 5 ani învechire la sticlã, încheie masa de Paste într-o notã de rafinament si elegantã. Desigur, ar cãdea foarte bine, dar se gãseste din ce în ce mai rar, si un pahar de Tãmâioasã (Busuioacã) de Bohotin, vin cu o culoare plãcutã, ce variazã de la roz la rosu deschis, si cu aromã intensã, ce pare cã a adunat în ea parfumul trandafirilor românesti din podgorii.
La acest meniu nu trebuie uitate nici vinurile spumante românesti obtinute traditional în podgoriile Panciu, Iasi, Târnave, Alba, Sebes-Apold si Simleul Silvaniei.
Aceste vinuri spumante se servesc, de obicei, dacã sunt seci, ca aperitiv, cu ouã rosii sau cu brânzeturi proaspete. Vinurile spumante demiseci sau demidulci se servesc împreunã cu cozonacul.
V-am oferit doar câteva sugestii privind vinurile românesti cele mai potrivite pentru masa marii sãrbãtori de Paste. Mai sunt, desigur, si altele... Dar nu uitati: vinul bun românesc este o bucurie a Vietii, ca si cea cântatã în triumfalul vers crestin „cu moartea pre Moarte cãlcând”.
Pentru toti românii, la vremea potrivitã: Hristos a înviat!

de Dr. Ing. Ec. (Dr. Ing. Ec. Ion Pusca - oenolog)


SUPER OFERTA!!!

Excursie 4 zile si 3 nopti in Bulgaria - Nisipurile De Aur, hotel de 4 stele , all inclusiv la pret de doar 85-90 euro /pers. Primul copil nu plateste nimic iar al doilea doar 50% . Pachet de paste . Clasic Travel Grup.

miercuri, 10 martie 2010

IMPORTANT DESPRE TELEFONUL MOBIL

Ce poate sa faca telefonul mobil, despre care tu nici nu stiai ?

1. Apelul de urgenta este 112 peste tot in lume. Acest numar poate fi apelat si daca ai tastele blocate. Incearca !

2. Ti-ai inchis cheile in masina si esti departe de casa, unde-ti tii cheile de rezerva ? Daca este cineva acasa, cu telefon mobil, suna-l si roaga-l sa tina cheile aproape de telefonul lui. Tu apropie telefonul tau la 20 cm de usa masinii. Persoana de acasa apasa pe telecomanda cheii de rezerva si ti se vor deschide usile. Functioneaza si cu usa portbagajului. Incearca !

3. Ti s-a descarcat mobilul? Orice mobil are o incarcare de rezerva in baterie, care se activeaza la combinatia *3370# si iti asigura o incarcatura de rezerva de 50%. Cand iti pui telefonul la incarcat, se incarca si rezerva, putand s-o folosesti si alta data.

4. Ce poti face, daca ti se fura mobilul? Comerciantii de telefoane tin secret aceasta informatie, ca hotul sa poata folosi telefonul furat si sa consume serviciile telefoniei, iar cel de la care s-a furat, sa-si cumpere telefon nou. Trebuie sa afli seria telefonului tau. Pentru aceasta tasteaza *#06#, fara a apasa alte taste si pe ecran va aparea automat seria. Acest cod este unic in lume si este seria telefonului tau. Noteaza acest cod si pune-l in loc sigur. Daca ti se fura telefonul, anunta operatorul tau de telefonie si comunica-i acest cod. Acesta ii permite sa-ti blocheze telefonul (aparatul in sine) si daca schimba cartela SIM. Este putin probabil sa-ti recuperezi vreodata telefonul, dar nici hotul nu-l va putea folosi sau valorifica. Cel mai important aspect de aici este ca, daca toata lumea ar cunoaste acest truc, nu ar mai avea hotii de ce sa fure telefoane.

sâmbătă, 6 martie 2010

MACINICI MOLDOVENESTI

Ingrediente:

600 g faina,
25g drojdie,
8 linguri zahar,
200ml lapte,
2 oua,
70 gr unt topit,
coaja de la o lamaie,
un praf de sare,


Pentru sirop
200 ml apa
100 g zahar
un plic zahar vanila

Pentru uns
200 gr miere
10 linguri nuca macinata

Mod de preparare:

Pregatim maiaua din drojdie, 2 linugri zahar , putin lapte caldut si putina faina. O lasam la crescut 20 de minute , la clad.
In faina cernuta adaugam maiaua , ouale batute cu restul de zahar , laptele caldut ramas, sarea si coaja de lamaie . Framantam aluatul 10-15 minute adaugand untul topit.
Presaram aluatul cu putina faina, il acoperim cu un servet si il lasam sa creasca la cald. Dupa 30 de minute, impartam aluatul in bucati. Formam suluri groase de 1,5 cm , le impletim in forma cifrei 8.
Ii asezam in tava si ii mai lasam la crescut 20 de minute.
Intre timp incalzim cuptorul la foc mijlociu. Coacem mucenicii timp de 20-25 minute.
Cand s-au rument , ii scoatem din cuptor si ii insiropambine bine ( eu am folosit pensula ) cu siropul facut din apa si zahar , apoi ii ungem cu miere si preseram nuca.

POFTA BUNA !!!

Reteta de macinici muntenesti


ingrediente pentru aluatul din care se fac mucenicii:

250 grame faina
100-120 ml apa caldutza(jumatate cana)
sare

In seara de 8 martie, se face coca din care se modeleaza mucenicii. Se fac snururi lungi si subtiri din coca, apoi se fec cerculetze mici si apoi opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa presarata cu faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina.

In dimineatza de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o

zeama preparata din urmatoarele ingrediente:

apa
sare(un varf de linguritza)
coaja de la o lamaie(rasa)
zahar(dupa gust)


Vom pune mucenicii in apa, numai dupa ce aceasta a dat in clocot. E important sa punem la fiert apa cu sarea. Dupa ce apa incepe sa fiarba, punem mucenicii. Eventual luam spuma care se formeaza inevitabil de la faina ramasa pe unii dintre mucenici. Dupa ce luam bine spuma, radem coaja de la o lamaie si abia dupa ce mucenicii incep sa fiarba adaugam zaharul.
Mucenicii sunt fiertzi atunci cand se ridica la suprafata.
Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara.
nb: Unii pun la fiert miezul de nuca si scortisoara, insa, zeama rezultata are un aspect mai putin estetic(devine maronie sau chiar mai inchisa la culoare).
Recomand ca nuca si scortisoara sa fie adaugate in farfurie, inainte de consumare.

MACINICII

Ziua de Macinici pastreaza urme rituale ale unui stravechi inceput de An agrar celebrat la echinoctiul de primavara, 9 martie pe Stil vechi, hotar intre iarna si vara, intre zilele aprige ale Dochiei si zilele calduroase ale Mosilor. In ziua de Macinici s-au suprapus doua sarbatori de innoire sezoniera a timpului: ultima zi a Babei Dochia cand, conform traditiei, moare si se preface in stana de piatra, si prima zi a Mosilor, jertfiti si transformati in cenusa pe rugul funerar pentru dreapta lor credinta.

Obiceiurile din ziua de Macinici formeaza un scenariu ritual specific Anului Nou: prepararea alimentelor rituale (Sfinti, Sfintisori, Bradosi); betia rituala atestata de traditia populara, care sustine ca e bine sa bei in aceasta zi 40 sau 44 de pahare de vin; Deschiderea Mormintelor si portilor Raiului; aprinderea Focurilor de Macinici prin curti si gradini, in fata caselor si in camp; purificarea oamenilor si vitelor prin stropirea lor cu apa sfintita; protectia magica a caselor si anexelor gospodaresti prin inconjurarea lor cu cenusa provenita de la Focurile de Macinici; Batutul Pamantului cu Maiurile pentru alungarea frigului si scoaterea caldurii; asteptarea spiritelor mortilor cu scaune si mese intinse la Focurile de Macinici; observatii si previziuni meteorologice; aflarea norocului in noul an prin preparare Turtei de Macinici; credinta ca este un timp extrem de favorabil pentru prinderea vrajilor si farmecelor; incheierei Sambrei Plugului; Retezatul Stupilor; taierea primelor corzi de vita de vie si altele. Scenariul de innoire a timpului agrar este completat cu acte rituale si obiceiuri efectuate in zilele cosmogonice care preced Macinicii, Zilele Babei, sau care ii urmeaza, Zilele Mosilor. Sarbatoarea este cunoscuta, sub diferite denumiri zonale, pretutindeni in Romania.

Macinici se numesc si spiritele mosilor si stramosilor celebrate in ziua de 9 martie, inceput de An agrar. Sarbatoarea din Calendarul popular corespunde, ca data calendaristica si, partial, ca semnificatie, cu cei 40 de Sfinti Mucenici din calendarul bisericesc, jertfiti pentru credinta lor in cetatea Sevastiei. Jertfele si sacrificiile umane savarsite in vremurile preistorice in ziua Anului Nou sunt amintite astazi de formele antropomorfe ale aluatului fiert sau copt in ziua de Macinici si mancat sacramental.

Figurile antropomorfe sau geomorfe (sacrificate in ziua de 9 martie, vechi inceput de An Agrar, preparate din aluat in forma de opt (8) sau cerc, fierte in apa indulcita cu miere si cu adaos de miez de nuca, mancate sacramental la Macinici. Forma cifrei opt, reprezentare plastica a zeului indo-european antropomorf si a colaceilor, reprezentare a zeitei geomorfe neolitice, sunt supravietuiri ale jertfelor umane, substitute divine in ceremoniile care marcau Anul Nou celebrat la echinoctiul de primavara. Ca aliment ritual, Macinicii, sinonimi cu Bradosii si Sfintii, se impart si sunt mancati in fiecare an in ziua de 9 martie (Muntenia).

Focurile echinoctiale

In ziua de 9 martie, ultima zi a Babei Dochia erau efectuate practici precrestine, specifice inceputului de an nou: aprinderea focurilor, purificarea spatiului, pregatirea alimentelor rituale, efectuarea unor practici de pomenire a mortilor, inceperea simbolica a celor mai importante activitati economice, prevederea vremii si belsugului in noul an.

Datorita focurilor aprinse prin curti si gradini, satele din sudul tarii se confundau in dimineata zilei de 9 martie cu niste nori de fum. Focurile care se aprindeau cu gunoaiele rezultate din curatirea terenului si anexelor gospodaresti aveau, alaturi de caracterul ritual, si un rol practic. Cand focul se intetea, membrii gospodariei, in special tinerii, sareau peste flacari in asa fel incat fumul sa patrunda printre haine.

Obiceiul este consemnat si in Transilvania, unde "in ajunul zilei de 40 de sfinti se aprind gramezi de paie si casenii sar unul dupa altul peste flacari", sau in Banat, unde se zgandara si se bate cu botele in el pentru incalzirea mai rapida a timpului. Considerand ca fumul rezultat de la aprinderea focurilor nu era suficient pentru alungarea serpilor care ieseau in aceasta zi din ascunzisurile lor, se afumau cu o carpa aprinsa cotloanele gospodariei.

Acte rituale pentru alungarea frigului

Practica magica efectuata de copii in ziua de Macinici pentru alungarea frigului si scoaterea caldurii din pamant, pentru sanatatea si norocul oamenilor se numea baterea pamantului cu botele. in timp ce copiii loveau pamantul cu betele sau ciomegele, strigau:

"Intra frig si iesi caldura,
Sa se faca vreme buna
Pe la noi pe batatura!" (Muntenia, Oltenia).

Pe arii relativ extinse se credea ca pamantul era batut cu maiurile (un fel de ciocane uriase din lemn), cu toie-gele, maciucile sau botele de catre Mosi, spirite ale stramosilor, identificate in Calendarul crestin ortodox cu cei 40 de Sfinti Mucenici din cetatea Sevastiei. In timp ce lovesc pamantul, acestia s-ar indemna strigand in cor:

"Patruzeci de sfinti voinici,
Dati cu botele-n pamant,
Ca sa tune (intre) frigul,
Sa iasa caldura! " (Moldova).

Adesea, se batea cu botele si ciomegele si in focurile aprinse in curti si gradini in aceasta zi (Banat). Uneltele cu care copiii sau Mosii bat pamantul ca sa scoata caldura si coltul ierbii sunt frecvent modelate din aluat si mancate sacramental in ziua de 9 martie.

Jertfe antropomorfe

In toate zonele etnografice ale Romaniei era obiceiul ca de 9 martie sa se faca diferite copturi in forma de om, albina, pasare, colac. Forma preparatelor din aluat si numele lor (Macinici, Sfinti, Brandusi, Bradosi, Mosi de paresimi) au semnificatii legate de inceperea primaverii si a unui nou ciclu calendaristic.

La nici o alta sarbatoare calendaristica nu abunda copturile antropomorfe ca la Macinici. Acestea aratau, de cele mai multe ori, ca niste papusi "cu cap, ochi, nas, gura, maini si picioare facute din faina de grau si framantate in miere, cu miez pisat de nuca, sau niste figurine in forma de om".

In sudul tarii, formele antropomorfe din aluat, asemanatoare cifrei opt, nu erau coapte, ci numai uscate si fierte in apa in care se adaugau zahar si miez de nuca. Foarte interesanta si bogata in semnificatii este ornamentarea unor copturi, in special a colacilor, cu cercuri mici, simbolul Soarelui ajuns in cursa sa anuala la echinoctiul de primavara. Preparatele din aluat, indiferent de denumire, forma sau daca erau sau nu sfintite in biserica, se dadeau intotdeauna de pomana si reprezentau spiritele graului aduse sacrificiu unei zeitati solare.

Ziua de 9 martie era o sarbatoare a mortilor, cand li se imparteau nu numai macinici ci si fasole sleita, nuci, poame, alune. in unele sate din Muntenia se facea un "brados mai mare, in forma de om, cu gura cu urechi si cu nas, dar orb, si-1 numesc Uitata. Acesta se face intru pomenirea tuturor mortilor care in timpul anului ar fi fost uitati, adica nepomeniti. Acest colac, Uitata, este jucat de copii in jurul focului, ce se face in batatura, apoi uns cu miere si mancat".

Functia funerara a zilei iese si mai bine in evidenta in satele bucovinene, unde se faceau praznice cu care ocazie se da celor adunati pomana cate un colacel, lumina aprinsa si un pahar cu bautura.

Betia rituala

Obiceiul de a bea 40 sau 44 de pahare de vin in ziua de 9 martie, inceput de An agrar, celebrat la echinoctiul de primavara, este o reminiscenta a sarbatorilor bahice ale antichitatii. Oamenii credeau ca vinul baut la Macinici se transforma de-a lungul anului in sange si putere de munca.

Daca cineva din satele in care se practica obiceiul nu putea bea atatea pahare pline cu vin, trebuia sa guste sau cel putin sa fie stropit cu vin. Numarul paharelor de vin baute ar corespunde cu numarul Sfintilor Mucenici din Sevastia care poarta diferite nume zonale: Mosi, Sfinti, Sfintisori, Macinici si altele.

Pronosticuri climatice si meteorologice

Asemanator oricarui inceput de anotimp si de an, in ziua de 9 martie se faceau numeroase pronosticuri meteorologice ale noului an:"Daca ingheata pamantul spre ziua de 40 de sfinti, se zice ca toamna nu vor fi brume, si oamenii pot semana papusoi cat de tarziu, ca tot se vor coace foarte bine; iar daca nu ingheata apoi toamna pica bruma devreme si din cauza aceasta oamenii trebuie primavara sa semne cit de devreme", "Cum va fi timpul in ziua de Macinici, asa va fi toata primavara".

Credinta ca inceputul simbolic al activitatilor economice la Anul Nou aduce spor si belsug era foarte puternica, de vreme ce in ziua de 9 martie era era scos plugul in tarina si se tragea prima brazda. Iesirea cu plugul in mosie avea valoare de simbol, intrucat din acel moment incepea anul agrar. Numeroase practici care vizau atat domeniul material, cat si domeniul spiritual aveau acelasi tel: inceperea cu succes a anului agrar.

Cu cateva zile inainte se ascuteau si se indreptau fiarele plugului, se verificau si se reparau celelalte parti ale plugului, se hraneau bine animalele de tractiune (boii), se incheiau intelegeri intre gospodari (tovarasie, simbrie) pentru a se ajuta la plug (se injugau cate 4-6 boi la un plug de lemn), se astepta momentul in deplina curatenie trupeasca si sufleteasca. in dimineata zilei de 9 martie, zi de munca si de sarbatoare, abundau practicile cu rol purificator (afirmarea cu tamaie si stropirea cu apa a boilor injugati la plug si a gospodarului care tinea coarnele plugului in maini) si fertilizator (aruncarea unui ou inaintea plugului de catre gospodina).

Ion Ghinoiu