sâmbătă, 31 iulie 2010

6 Aptitudini simple, insa indispensabile in cariera

Dincolo de studiile facute, cunostintele profesionale si experienta de munca, ai nevoie de anumite aptitudini, simple pentru unii si totusi atat de greu de pus in aplicare in anumite situatii. Indiferent de jobul pe care il ai si de domeniul in care activezi, aceste aptitudini iti asigura nu doar jobul si pastrarea lui, ci si rezultate bune in cariera.

1. Abilitati de comunicare

Prin abilitati de comunicare nu trebuie sa se inteleaga strict a avea talent la scris sau a fi un bun orator. A sti sa comunici implica pur si simplu capacitatea de a sta de vorba cu oamenii, de a explica, de a convinge sau de a motiva oamenii intr-o anumita directie. Oricine are nevoie de aceasta aptitudine, mai ales atunci cand o anumita sarcina sau proiect implica munca in echipa.

Capacitatea de a comunica eficient pleaca inca de la interviul de angajare. Practic, multi angajatori pot fi convinsi de o persoana care stie sa le vorbeasca si sa ii convinga, desi nu detine o experienta impresionanta, spre deosebire de persoane care au cu ce se lauda pe partea profesionala, insa care nu stiu sa se prezinte suficient de atractiv.

2. Capacitatea de a lucra in echipa

In special in domeniile si in joburile care implica multa munca in echipa, este foarte importanta capacitatea angajatului de a colabora eficient cu ceilalti colegi. Uneori, trebuie sa fii un bun lider sau, dimpotriva, un bun coleg de echipa. Desi la prima vedere, unora li se poate parea lipsit de importanta un astfel de aspect, lucrul in echipa asigura unitatea unei firme si succesul unui anumit proiect.

3. Adaptabilitate

Capacitatea de adaptare continua si de acomodare cu diverse
situatii, persoane, sarcini este necesara in special in cazul joburilor active si extrem de solicitante.

Angajatorii isi doresc ca angajatul sa dea dovada de pasiune, de intentia de a invata in permanenta, de a face fata la noi si noi situatii, precum si sa poata sa evolueze odata cu schimbarile si cerintele firmei. Pentru a demonstra angajatorului ca esti o persoana adaptabila in plan profesional, prezinta-i exemple concrete din cariera ta la interviu sau chiar in CV.

4. Capacitatea de a rezolva probleme


La interviu poti fi intrebata la un moment dat cum ai rezolvat o anumita problema sau situatie dificila. Fii pregatita sa dai exemple concrete, care sa cuprinda: strategia pe care ai adoptat-o, care ti-a fost rolul, ce profit ai obtinut sau ce reduceri de cheltuieli. Vino cu cifre si date concrete, astfel incat angajatorul sa obtina o imagine de ansamblu asupra rolului tau in companie.

5. Spirit critic

Dincolo de capacitatea de a colecta si de a folosi anumite date, ai nevoie si de un spirit critic pentru a le putea analiza. Un bun angajat trebuie sa stie sa vada dincolo de aparente, sa stie sa interpreteze anumite statistici si informatii, pentru a identifica problemele reale si pentru a gasi solutii eficiente.

In plus, un spirit critic te ajuta sa surprinzi esentialul si sa ii poti oferi sefului tau un rezumat si nu un calup de informatii pe care sa le trieze singur. Iar daca respectivul rezumat este insotit si de o concluzie, sarcina este deja pe jumatate dusa la bun sfarsit.

6. Capacitatea de a atenua conflicte

Abilitatea de a convinge, de a negocia si de a rezolva conflicte reprezinta caracteristici importante atunci cand vrei sa obtii rezultate importante in cariera. Angajatul care dispune de capacitatea de a comunica eficient cu orice tip de angajat din firma, fie el superior, subordonat sau coleg, poate indeplini o anumita sarcina mult mai repede si mai bine decat cel care se bazeaza exclusiv pe fortele proprii
. Iar eventualele momente tensionate intre angajati trebuie depistate si atenuate in cel mai scurt timp. Indiferenta nu duce decat la agravare si la o rezolvare cu atat mai dificila a problemei.

Un comentariu:

  1. Pentru toate astea suntem nascuti , numai ca uneori vedem chiar langa noi oameni care ne trateaza urat cu privirea; ce sa mai vorbim de altceva.Intalnim oameni care lucreaza cu publicul si care nu au fler pentru asa ceva..doar interes ca peste tot. Pace si aptitudini din plin tuturor!

    RăspundețiȘtergere