marți, 13 iulie 2010

Sfaturi pentru un bronz frumos si sanatos


Am asteptat cu totii vara pentru a ne bucura de razele soarelui, dar, odata ce aceasta a venit, trebuie sa stim cum sa ne pazim atunci cand mergem sa ne bronzam. Iar un bronz auriu-ciocolatiu, neted, fara arsuri, de durata, este posibil, insa numai respectand cateva recomandari.
De aceea, inainte de a pleca in concediu, faceti o cura de legume si fructe care contin vitamine ce protejeaza pielea. In plus, nu trebuie sa lipseasca cremele cu factor de protectie, motiv pentru care, atunci cand sunteti pe plaja, amintiti-va ca razele solare pot fi datatoare de cancer.
Si, pentru ca se spune ca imunitatea face cat toate medicamentele din lume, inainte a a pleca in vacanta, faceti o cura de legume si fructe pentru a tine sub control razele ultraviolete. Mancati morcov, dovleac, rosii, broccoli, spanac, papaya, portocale, caise, mango, cirese. Adica legume si fructe din belsug, pentru ca ele contin vitamine si carotenoide ce contribuie la accelerarea sintezei melaninei. Un studiu coordonat de profesorul Jean Pierre Cesarini din cadrul Institutului SERM din Franta aduce probe concludente potrivit carora carotenii cresc cu aproximativ 30 la suta sinteza melaninei, principalul filtru natural contra razelor ultraviolete. In acelasi timp, celulele afectate de raze ultraviolete produc o cantitate mai mica de proteina 53, implicata in afectiunile provocate de aceste raze. Pe scurt: cu cat mai multe carotenoide si vitamine in corp, cu atat mai protejata este pielea noastra de razele solare.
Folositi creme de protectie
Cremele cu factor de protectie sunt garantia unui bronz uniform, durabil si sanatos. Nu exista o crema care sa blocheze in proportie de 100 la suta efectele nocive ale radiatiilor UVA si UVB, dar aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa ne protejam deloc pielea. Factorul de protectie solara (FPS) al cremelor existente pe piata variaza de la doi la 50, iar in alegerea lui trebuie sa tinem cont de tipul de ten, de varsta si de zona expusa la soare.
Persoanele cu tenul deschis, precum si copiii, au o piele sensibila, predispusa la arsuri solare, motiv pentru care trebuie sa foloseasca o crema cu factor de protectie ridicat, de preferat 50 la primele expuneri, pentru a preveni arsurile solare. Cele cu ten inchis au nevoie de creme cu FPS mai mic, dar nu mai mic de 15 la primele expuneri la soare. Pe masura ce pielea se bronzeaza, se poate folosi un factor de protectie mai mic.
Fata necesita un tratament special. Pentru ca razele ultraviolete favorizeaza aparitia ridurilor, ar fi de preferat sa folositi intotdeauna pentru fata o crema cu factor de protectie ridicat. In caz contrar, veti avea un bronz frumos, dar pe un ten imbatranit prematur, care cu greu mai poate fi corectat. De altfel, si crema de zi ar trebui sa aiba un factor de protectie, indiferent de sezon, fiindca fata este expusa in permanenta efectelor nedorite ale ultravioletelor.
Un alt criteriu in alegerea cremei fotoprotectoare ar trebui sa fie gradul ei de hidratare. Tot mai multe creme au acum in compozitie vitamina E si alte substante care hranesc pielea si previn ridarea. Crema de plaja trebuie aplicata in strat subtire la fiecare doua ore (la o ora in cazul copiilor si persoanelor cu ten deschis la culoare) si dupa fiecare baie. Insa, daca vreti sa va bronzati frumos fara nici un pic de suferinta, crema cu fotoprotectie nu este suficienta. Intre orele 11:00 si 16:00, ultravioletele sunt foarte puternice si pot provoca, in locul unui bronz frumos, arsuri cutanate sau cancer de piele

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu