miercuri, 7 iulie 2010

Sindromul premenstrual, cum il tratam?

Sindromul premenstrual, este numele unui grup de simptome care apar cu 2-3 zile, uneori cu 10 -14 zile inaintea menstruatiei si dispar, de obicei odata cu inceperea ei. Desi medicina moderna considera ca toata aceasta simptomatologie ce are legatura cu ciclul menstrual al femeii, este normala, medicina naturista traditionala considera ca aceste simptome, sunt rezultatul unor dezechilibre interne ale femeii (legate de schimbarile hormonale ciclice, de alimentatie, de stilul de viata, de stress) corelate cu lipsa eliminarii eficiente a diferitelor acumulari toxice din organism, considerand aceasta simptomatologie o veritabila boala.

Cum se manifesta sindromul premenstrual

Aproape orice femeie a simtit mai mult sau mai putin, unele din simptomele suparatoare asociate ciclului menstrual. Conform studiilor aproximativ 75% din femei, se confrunta cu manifestarea unor simptome neplacute, inainte de declansarea menstruatiei. Printre acestea enumeram:

- manifestari abdominale: meteorism (gaze) abdominal, constipatie, digestie lenta;
- manifestari pshiho-mentale: depresie, accese nejustificate de plans, lipsa increderii, iritabilitate crescuta, insomnie, schimbari rapide de dispozitie, tulburari de concentrare;
- manifestari articulare: dureri de spate, dureri articulare, edeme (umflare) la maini si picioare;
- manifestari in sfera sexuala: scaderea libidoului, cresterea in volum asociata cu dureri ale sanilor, dureri care devin foarte neplacute si suparatoare;
- manifestari ale sistemululi nervos vegetativ: palpitatii, bufeuri de caldura;
- alte simptome: oboseala, dorinta puternica de a consuma dulciuri ori alte alimente, dorinta de izolare.

De ce apare sindromul premenstrual?

Cauzele aparitiei sindromului premenstrual sunt complexe, insa ceea ce este cert este aceea ca exista femei sanatoase care au extrem de rar vreo neplacere sau durere asociata ciclului menstrual, pe cand marea majoritate a femeilor manifesta simptome diverse asociate acestuia. De aici rezulta ca sindromul premenstrual este chiar o "boala", nefiind ceva firesc asa cum se considera de catre cei mai multi.
Cu siguranta ca sindromul premenstrual este legat si de schimbarile hormonale ce se produc in organismul femeii in aceasta perioada. Insa modul de viata extrem de solicitant al femeii, schimbarea ritmurilor naturale de viata ale sale (odihna, activitate, somn, alimentatie) precum si stresul psihic crescut, au facut ca in timp aceste simptome asociate menstruatiei sa devina din ce in ce mai intense, mai complexe si mai greu de suportat de catre femeia moderna.

Ce este de facut?

Recomandari generale:

- Alimentatie naturala si echilibrata bogata in carbohidrati complecsi: cereale integrale sub forma de paine integrala, fulgi de cereale, musli, terciuri din faina integrala, fibre alimentare din radacinoase, fructe, legume, leguminoase, grasimi naturale din uleiuri vegetale naturale si seminte oleaginoase, glucide naturale din miere, zahar brun sau fructe dulci si un continut scazut de proteine in alimentatie (evitand carnea, ouale, branzeturile grase) in special in perioada premestruala.
- Evitarea sarii in alimentatie (in special in perioada premenstraula - pentru evitarea aparitiei edemelor), a zaharului alb si produselor cu inlocuitori de zahar (ingreuneaza digestia, spoliaza organismul de minerale si vitamine) a produselor ce contin cofeina: cafea, ciocolata, cacao (sporesc gradul de iritabilitate psihica si problemele emotionale), a alcoolului (creste depresia) si tutunului (creste irascibilitatea psihica).
- Hidratarea corespunzatoare: bautul a cel putin 2 litri de apa plata pe zi, stimuleaza eliminarea produsilor toxici reziduali din organism.
- Ritm natural si regulat de viata: somn, activitate, mese, odihna;
- Metode de reducere a stresului: plimbari in natura, muzica relaxanta, meditatia, aromaterapia;
- Somn suficient : aproximativ 8 ore de somn pe noapte.

Remedii naturale utilizate in sindromul premenstrual

Plantele medicinale utilizate sunt plante antispastice, emenagoge, depurative, sedative, dezobstruante limfatic, plante cu continut de fitohormoni, diuretice, stimulente digestiv. Acestea vor fi recomandate de catre medicul fitoterapeut in functie de tipologia caracteristica a femeii in cauza (pentru stabilirea tipologiei constitutionale, consultatia la medicul specialist ayurvedic, este necesara). Plantele medicinale folosite frecvent: salvie, cretisoara, urzica moarta alba, paducel, roinita, urzica vie, soc, coada soricelului, sunatoare, cardamom, chimen, ienupar. Plantele se pot lua sub forma de pulbere fina (1 gram de 4 ori pe zi), macerate la rece, ori tincturi.

Sindromul premenstrual este o veritabila afectiune ce trebuie tratata ca atare, prin schimbarea stilului de viata al femeii, al modului sau de alimentatie si adminstrarea de remedii naturale - toate impreuna ducand la ameliorarea simptomelor si chiar indepartarea definitiva a lor.
Simptomele sindromului premenstrual raspund foarte bine la tratamentul naturist, de aceea aceste remedii naturale sunt indicate in terapie chiar de la aparitia primelor semne de dezechilibru.


sursa: www.terapieholistica.ro

Un comentariu:

  1. Din an in an ,femeile trec mult mai devreme prin acesta perioada din cauza stilului de viata. Oricum e ceva care lipseste..

    RăspundețiȘtergere