vineri, 23 iulie 2010

Otravurile din cosmetice

Doamnelor, cititi etichetele cosmeticelor pe care doriti sa le cumparati

Milioane de femei din toata lumea folosesc produsele cosmetice pentru a arata mai bine, pentru a retusa anumite defecte, pentru a arata cu cativa ani mai tinere, sau pur si simplu ca sa dobandeasca un aer de prospetime.

Se pare insa ca frumusetea te poate costa si sanatatea, si chiar viata. Nu este vorba despre tratamentele invazive de tipul operatiilor chirurgicale, ci de banalul machiaj de zi cu zi. Produsele cosmetice contin ingrediente care afecteaza fertilitatea, grabesc imbatranirea si pot provoca alergii, cancer si alte probleme de sanatate, informeaza publicatia britanica DailyMail consultata de ziare.com.

O directiva a Uniunii Europene din 2006 privitoare la produsele cosmetice interzice produsele care contin ingrediente cancerigene, mutagenice sau toxine reproductive, insa chimicale ca parabenul sunt prezente in aproape toate produsele de pe piata si sunt extrem de daunatoare.

La fel cum pe etichetele unor alimente sunt inscrise E-urile continute care afecteaza sanatatea, etichetele produselor cosmetice arata ca majoritatea contin componente chimice care duc la imbatranirea tenului, pot cauza alergii sau boli grave.

Metilparabenul si propilparabenul - doua chimicale care afecteaza nivelul de hormoni din corp - sunt prezente in toate lotiunile de corp si cremele hidratante, iar propilen-glicolul, din deodorantul stick, ajuta la absorbirea rapida a produsului de catre piele, insa laolalta cu el, si a altor chimicale si a impuritatilor.

Formaldehidele, conservanti care se amesteca usor cu apa, sunt folosite in majoritatea produselor pe baza de apa. Se gasesc in gelurile de dus, sampon si sapunul lichid. Au si proprietati de germicid, fungicid si dezinfectant. Pot cauza alergii, astm si dureri de cap, si este considerat cancerigen. Sunt interzise in Suedia.

Paraben este produs chimic sintetic folosit drept conservant pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor, mucegaiurilor si ciupercilor. . Numele de pe etichetele cosmeticelor pot fi: methylparaben, ethylparaben, butylparaben, propylparaben, isobutylparaben, benzyl paraben, si reprezinta aceeasi categorie de chimicale. Se stie ca afecteaza functiile hormonale: duce la cresterea nivelului de estrogen cand este aplicat local, iar specialistii spun ca exista o legatura intre nivelul de estrogen si cancerul de san.

Dupa cum arata si numele, pesticidele sunt aceleasi substante folosite in agricultura, numai ca in concentratii mult mai mari. Nu se stie exact ce cantitate din aceste substante este transmisa prin piele din cosmetice, insa se stie ca pot duce la cancer, malformatii ale fetusilor, scaderea fertilitatii la barbati si boala Parkinson.



Citeste tot articolul

sursa: http://www.romanialibera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu