marți, 20 iulie 2010

Afecttiuni specifice faminine

Feminitatea, ca termen generic, cuprinde mai multe aspecte distincte - o femeie desavarsita este aceea care manifesta toate aceste aspecte in mod deplin. Nemanifestarea lor va determina diverse suferinte, intai in plan emotional, ulterior in plan energetic-functional si, in final, in plan fizic.

Fiecare dintre aceste aspecte are o zona a corpului predilecta la nivelul careia se proiecteaza:

- feminitatea manifestata in aspectul de iubire ocrotitoare, hranitoare, de daruire - are ca zona de proiectie sanii; nemanifestarea acestor trairi va genera initial frustrare, ulterior senzatii diverse la nivelul sanilor si, in final, mastoza fibro-chistica;

- feminitatea in aspectul de matrice originara, de maternitate generatoare, creatoare, de forta sustinatoare - se manifesta mai ales la nivelul uterului; reprimarea ei va duce in cele din urma, trecand prin etape similare, la aparitia fibromului uterin;

- feminitatea in aspectul de interactiune bipolara, erotica mai ales, dar si la nivel socio-familial - se reflecta preponderent in zona ovarelor; nemanifestarea ei va genera, intr-un final, chisturile ovariene.

Mastoza fibro-chistica

Sanii sunt legati de unul dintre cele mai elevate aspecte ale feminitatii: iubirea care se daruieste, ocroteste si hraneste. Nu este iubirea dominatoare (care isi lasa amprenta mai ales asupra inimii) si nu vizeaza nici aspectele erotice (care se proiecteaza mai ales in zona ovarelor). Pentru o femeie, iubirea materna este cea mai implinitoare forma de iubire. Blocarea manifestarii acestui sentiment este urmata de acumularea unor tensiuni in aceasta zona, cu aparitia de manifestari in plan functional (dureri si diverse alte senzatii) si, in final, a patologiei organice - cel mai frecvent, diverse forme de mastoza fibrochistica. Acest blocaj este, de cele mai multe ori, o limitare, o distorsionare a capacitatii de a primi si a transmite sentimente de afectiune.

Daca durerea provocata de frustrarea sentimentelor materne este foarte intensa (o mama ranita sufleteste de atitudinea copiilor, de lipsa lor de recunostinta, de nepasarea lor, de felul urat in care se poarta cu ea etc.), pacienta poate sangera de la nivelul mamelonului, iar daca trauma afectiva este intensa si repetata, pot sa apara modificari displazice sau chiar neoplazice (cancerul de san).

Fibromul uterin

Este o tumora benigna a tesutului muscular si conjunctiv al uterului, careia i se atribuie, atunci cand sunt prezente, diverse senzatii dureroase pelviene si sangerari intre menstruatii (metroragii) sau un flux sangvin mai abundent la menstruatie (menoragii).

Cauzele fibromului uterin sunt: frustrarea, ruinarea, violarea dorintei sau a sentimentului de protectie, de stabilitate, de intimitate. Lipsa de recunoastere si de gratitudine din partea barbatului ii reprima femeii energia latenta care-i asigura vitalitatea, capacitatea de a se manifesta, de a se exprima, de a fi ea insasi. Consecinta in plan fizic este, adesea, tot fibromul uterin.

O alta cauza a aparitiei fibromului uterin o constituie chiar reprimarea dorintei de a fi mama (de a avea un copil) din cauza conditiilor (neajunsurilor) materiale, a ambitiilor sau a obligatiilor profesionale, a dorintei de a avea libertate (pentru a calatori, a se distra etc.), a nesigurantei in casnicie, a instabilitatii (sau a inexistentei) relatiei de cuplu s.a.m.d.

Chisturile ovariene

Cauza lor subtila o reprezinta reprimarea functiei erotice: daca nu este lasata sa se manifeste ca expresie a afectiunii fata de barbatul iubit, energia sexuala este blocata si, prin condensare, va determina aparitia de chisturi; fiind frustrata, femeia respectiva devine mai retinuta, se retracteaza, se "inchisteaza".

Orice fiinta umana are nevoie de o viata erotica implinitoare, ipostaza in care aceasta isi va manifesta liber potentialitatea afectiva, daruind celuilalt din preaplinul sau. In sens mai larg, orice om simte nevoia de a intra in relatii cu semenii. Simbolic, femeia se ofera pentru comunicare si comuniune, se deschide, urmand ca barbatul sa-i raspunda. Aceasta duce la o amplificare a unor trairi launtrice, realizand o stare de tensiune afectiva, o efervescenta a dorintei de a intra in relatie, de a fuziona, care, in cele din urma, debordeaza, se manifesta in exterior, se exprima pe sine.

Reprimarea acestei aspiratii firesti va determina, in timp, aparitia initial a unor senzatii (greutate, apasare, arsura, tensiune, intepaturi, junghiuri, dureri nevralgice) si, in final, aparitia chisturilor ovariene (atunci cand in cele din urma va prevala tendinta la conformism si inertie).

O femeie care are vreuna dintre aceste afectiuni trebuie sa o considere drept un semnal ca perpetueaza o atitudine eronata prin care-si reprima energiile feminine. Boala ii este nu un dusman care trebuie reprimat ori eliminat, ci un aliat care o invata sa-si descopere natura proprie si sa o valorifice.

Intelegand unde greseste, femeia isi poate redirectiona energiile, mobilizandu-le ascendent spre implinirea aspiratiilor ei nobile. Odata greseala corectata, nemaiavand ce sa semnaleze, boala dispare.

Articolul este extras din cartea "Fundamentele medicinei naturale - Principii generale" scrisa de Dr. Dorin Dragos si aparuta la Editura Deceneu.

sursa: www.edituradeceneu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu