marți, 20 iulie 2010

Infectii urinare - cum le tratam?

Una din cel mai des intalnite afectiuni la femei, infectiile urinare sunt generate de actiunea unor microorganisme asupra mucoasei aparatului urinar, fiind localizate fie in tractul urinar inferior: uretrite (infectia la nivelul uretrei) si cistite (infectii la nivelul mucoasei vezicii urinare) fie la nivelul tractului urinar superior: pielite, pielonefrite, glomerulonefrite (infectii la nivelul rinichilor).

Cauzele aparitiei infectiilor urinare

- microorganismele patogene, si dintre acestea, de departe cel mai frecvent implicat este Escherichia Coli (mai mult de 60 % din infectiile urinare sunt generate de E. Coli). Alte microorganisme implicate sunt Proteus, Klebsiela, Piocianic, Streptococus, Stafilococus.

- cauze favorizante: litiaza renala, refluxul vezico-ureteral, infectiile genitale, obstacole in calea eliminarii urinii (tumori compresive, hipertrofia de prostata la barbati), constitutia anatomica a uretrei la femei (aceasta este mai scurta decat la barbati - acest lucru favorizand aparitia infectiilor urinare, mai frecvent, la femei), afectiunile colonului, constipatia cronica, expunerea excesiva la frig.

- sa nu uitam de cauzele psiho-emotionale implicate in aparitia infectiilor urinare, dintre acestea: mania, ostilitatea, atitudinea conflictuala fata de oamenii cu care venim in contact, lipsa armoniei in relatiile cu cei din jur, in general cu mediul exterior noua, toate acestea reprezinta emotii negative care nesolutionate in timp si nesublimate prin atitudini pozitive de toleranta, iubire, armonie si incredere in ceilalti, fac sa apara si sa se intretina infectiile urinare acute ori cronice, deseori foarte rezistente la tratamentul medicamentos.

Cum se manifesta infectiile urinare

Aparitia senzatiei de usturime sau durere la mictiune, este adesea primul simptom al unei infectii urinare. Durerea suprapubiana (in dreptul vezicii urinare), urmata apoi de eliminarea de urina tulbure, uneori chiar cu sange, dureri lombare, febra, asociata cu greata si varsaturi.

Dintre acestea, ultimele simptome ne avertizeaza ca infectia a depasit stadiul unei simple infectii ale tractului urinar inferior si s-a propagat ascendent pe caile urinare spre rinichi, caz in care infectia este grava si poate genera complicatti renale ce merg uneori pana la compromiterea totala a functiei renale - daca afectiunea este neglijata .

Ce trebuie sa facem

- inca de la primele simptome aparute (senzatia de usturime la mictiune, urinarile dese si repetate, aparitia falsei senzatii de a urina (tenesme vezicale), trebuie sa mergem la medic.

- este necesar sa realizam o examinare a urinii care se numeste urocultura, prin care putem depista ce tip de germeni sunt implicati in aparitia infectiei urinare, si care ne ajuta sa stabilim la ce tip de antibiotic sunt sensibili acei germeni, prin efectuarea antibiogramei.

- pentru pacientii cu infectii urinare repetate sunt necesare investigatii suplimentare (radiografia renala simpla, echografia renala, urografia), pentru a stabili cauzele care intretin infectia urinara la acele persoane.

Ce complicatii pot apare

In cazul in care infectiile urinare "joase" nu sunt tratate corespunzator, pot determina aparitia infectiilor urinare ascendente sau "inalte" cum este pielonefrita, afectiune ce duce la afectarea grava a tesutului renal. De aceea chiar si banalele cistite trebuie tratate cu mare seriozitate.

Cum se trateaza infectiile urinare

In primul rand, trebuie sa stim ca tratamentul trebuie sa fie stabilit de medic. Orice administrare de medicamente, in special antibiotice, fara recomandare medicala, poate duce la aparitia rezistentei la antibiotice a germenului respectiv, facand si mai dificila tratarea unei eventuale recidive.

Medicul poate prescrie un tratament alopat sau naturist, in functie de gravitatea simptomatologiei persoanei respective.

- In cazul tratamentului alopat, se pot utiliza: medicamente antiinflamatorii, dezinfectante urinare, analgezice si chiar antibiotice (in functie de antibiograma) daca medicul decide aceasta.

- Tratamentul naturist se bazeaza pe administrarea remediilor din plante medicinale, pe langa acestea cresterea diurezei, precum si baile calde de sezut ocupa un loc important.

- Nu este deloc de neglijat tratamentul preventiv al infectiilor urinare, in cadrul acestuia, consumul zilnic de 2 litri de lichide (preferabil apa plata), regimul alimentar bazat pe consumul crescut de legume si fructe, evitarea frigului si a umezelii excesive, purtarea de imbracaminte adecvata, putand fi de un real folos in prevenirea bolii.

- Rezolvarea conflictelor psiho-emotionale, eliminarea lor, prin stabilirea de relatii armonioase cu mediul exterior noua, inlaturarea ranchiunei, fricii, intolerantei si inlocuirea cu atitudini sanatoase de iubire, intelegere, de inglobare armonioasa a mediului, pot duce la o reala vindecare a infectiilor urinare, in special cele recidivante si rezistente la tratament.

Sa vedem cateva din remediile naturiste utilizate in terapia infectiilor urinare

- in primul rand uleiurile volatile cu actiune antibacteriana certa: ulei de cimbru (cate 2-3 picaturi de 3 ori pe zi intr-o lingurita cu miere), uleiul de ienupar, uleiul de tee-tree, dau rezultate foarte bune.

- plante cu efect antiinfectios: frunze de afin, merisor, strugurii ursului, cimbru, cimbrisor.

- dezinfectante urinare si antiinflamatorii: mugurii de plop, coaja de salcie, afin, mugurii de pin, ienupar.

- plante diuretice: pir, coada calului, cozi de cirese, matase de porumb, zamosita.

Acestea se pot lua fie ca macerate, incalzite, fie pulberi tinute sublingual si apoi inghitite cu apa plata, fie extracte alcoolice, in proportiile stabilite de medicul fitoterapeut.

Sa nu uitam insa, ca orice infectie urinara trebuie tratata la medic, pentru a evita eventualele complicatii ce pot aparea prin tratamentul inadecvat al acestei afectiuni.


sursa: www.terapieholistica.ro

Un comentariu:

  1. Buna ziua
    S-a mai confruntat cineva cu infectie urinara cu e coli?Am auzit ca trece greu,ce tratamente ati luat pt aceasta infectie?Eu am luat antibiotic prescris de medic Tavanic din clasa levofloxacinelor, in urma antibiogramei,am cumparat din proprie initiataiva Urovaxom,Uroval Mannosa si Urisan..sper sa fie ok...urmeaza sa fac iar o urocultura,dar mai astept sa treaca perioada menstruala,ca am auzit ca nu se face analiza in perioada aceasta.Astept sfaturi,pareri...Sanatate!

    RăspundețiȘtergere