vineri, 16 iulie 2010

Suplimentele vitaminice maresc riscul de deces

Suplimentele vitaminice sintetice consumate zilnic de milioane de oameni "pentru sanatate" maresc riscul de deces, concluzioneaza un nou studiu efectuat de savanti danezi. Acest studiu a fost publicat in Journal of the American Medical Association. Echipa internationala de cercetatori condusa de Dr Goran Bjelakovic (de la Copenhagen University Hospital, Danemarca) a revazut studiile publicate inainte de 2005 cu privire la beta-caroten, vitamina A, vitamine E, vitamina C si seleniu.

Suplimentii alimentari sintetici sunt comercializati ca antioxidanti, iar oamenii ii iau in speranta (naiva, dar mult intarita de reclamele mirobolante) ca ei le vor imbunatati sanatatea si ii vor proteja impotriva unor boli precum cele de inima sau cancer, prin eliminarea radicalilor liberi care cauzeaza "stres de oxidare", dauneaza celulelor si le distrug.

Antioxidantii sunt de asemenea cumparati ca produse anti-imbatranire, pentru ca se afirma in nenumarate reclame ca ei incetinesc procesul de imbatranire.

Unele studii au indicat ca antioxidantii sintetici sunt benefici pentru sanatate, in vreme ce altele, mai ales studii clinice de anvergura, au concluzionat ca ei nu au efectele pretinse de producatori asupra sanatatii, iar in cazul consumului in exces pot fi chiar daunatori.

In acest studiu, Dr. Bjelakovic si colegii sai au efectuat o meta-analiza a cercetarilor si studiilor publicate inainte de octombrie 2005.

Meta-analiza este o metoda stiintifica de a tria materialele publicate pe baza unui criteriu de calitate care ia in calcul un numar de criterii de siguranta precum potentialul de fraudare intentionata. Apoi, materialele care corespund acestui standard de calitate sunt supuse unui proces statistic, pentru a se stabili daca ele fac afirmatii cu adevarat demne de incredere.

"Cernerea" se poate efectua pe mai multe niveluri, cu fiecare dintre ele crescand indicele de incredere. Metoda folosita in acest caz a fost elaborata de Cochrane Collaboration, un grup de 6.000 de specialisti in domeniul sanatatii care efectueaza analize ale studiilor biomedicale si ale altor proiecte de cercetare.

Au fost examinate 815 studii, dintre care doar 68 au trecut de primul nivel al standardului de calitate. La acest nivel, rezultatele au fost neconcludente. Suplimentele pareau sa nu aiba nici un efect asupra riscului de deces.

S-a revenit si au fost eliminate inca 21 de studii, fiind pastrate numai acelea care prezentau coeficient foarte scazut de eroare intentionata. Aceasta a constituit urmatorul nivel al standardului de calitate.

La acest nivel, rezultatele meta-analizei erau cu totul diferite.

Luata separat, vitamina A mareste riscul decesului cu 16%, beta carotenul cu 7%, iar vitamina E cu 4%. Rezultatele pentru vitamina C nu erau atat de clare, dar luand in considerare cele mai bune studii, a rezultat ca aceasta creste riscul de deces cu 6%, luata separat sau in combinatie cu alti suplimenti.

Concluzia generala a studiului a fost ca cercetarile de cea mai buna calitate indica o crestere a risului mortalitatii in cazul consumului de beta caroten, vitamina A si vitamina E, dar in cazul vitaminei C si al seleniumului, sunt necesare si alte studii.

Un purtator de cuvant al industriei suplimentilor nutritivi a pretins ca cercetarea a fost alterata prin faptul ca includea studii pe persoane care erau deja bolnave (ori, tocmai acesta este un argument de bun-simt ca cercetarea a fost mai mult decat semnificativa si corecta).

Cercetatorii au afirmat ca exista mai multe motive potentiale pentru aceste rezultate. Unul este acela ca radicalii liberi, despre care se credea anterior ca ar cauza oxidarea, sunt mai degraba un produs secundar, decat cauza bolilor. Altul este ca ei ar putea juca un rol important in cadrul sistemului imunitar, astfel ca eliminarea lor ar fi contraproductiva.

Cercetatorii au subliniat ca studiile pe care ei le-au examinat se refereau doar la suplimenti sintetici, astfel ca observatiile si concluziile lor nu se aplica la antioxidantii naturali, precum cei ce se gasesc in fructe si in legume. Ei au adaugat ca acest studiu este important din motive de sanatate publica, deoarece intre 10 si 20 % din populatia Europei si a Americii de Nord consuma suplimenti alimentari.

Nutritionistii afirma ca cea mai buna cale de a ne proteja sanatatea este nu consumarea suplimentilor alimentari sintetici, care nici macar nu se asimileaza corespunzator, ci o dieta echilibrata, cu destule legume cat mai putin chimizate, fructe proaspete si seminte, pentru a avea un aport suficient de vitamine naturale, cu adevarat asimilabile.


sursa: www.ecolife.ro

3 comentarii:

  1. m-a surprins articolul foarte tare.eu folosesc zilnic un complex de vitamine si calciu efervescent cu vit.C.deja m-ai pus in mare dilema.o fi oare demn de luat in calcul acest studiu?foarte utila informatia.multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bucur ca ti-am putut fi de folos

    RăspundețiȘtergere
  3. Exista companii care produc suplimente nutritive 100% naturale,care pot ajuta organismul; folositi-le cu incredere mai ales dupa varsta de 35 de ani cand organismul incepe sa piarda o buna parte din minerale.

    RăspundețiȘtergere